G4Media.ro

Euronews: Este Inițiativa celor Trei Mări o alternativă la UE, finanțată de…

Sursa Foto: Wikipedia

Euronews: Este Inițiativa celor Trei Mări o alternativă la UE, finanțată de americani?

Drumuri mai bune și ideea unor rețele energetice îmbunătățite sunt între punctele de pe ordinea de zi, transmite Euronews, citată de Rador.

Reuniunea Inițiativei celor Trei Mări (3SI), găzduită anul acesta de Estonia, caută modalități de a crește nivelul de trai într-o parte a Europei în care nu au fost atinse încă nivelurile din vest. Însă 3SI este finanțată în principal de Statele Unite, nu de țări europene, ceea ce îi determină pe unii să se întrebe dacă UE este ocolită.

Există, de asemenea, o amplă bătălie geopolitică pentru influență în această regiune: sumele vaste angajate pentru 3SI de către SUA au venit pe măsură ce China investește în altă parte a Balcanilor.

3SI a început ca un forum pentru ca liderii și oficialii să se întâlnească și să discute: „cele trei mări” din denumire se referă la Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră, apele de-a lungul cărora statele membre au țărm. Cu excepția Austriei, toți membrii sunt țări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004.

De asemenea, ele se numără printre cele mai puțin dezvoltate din UE: venitul pe cap de locuitor a crescut vertiginos aici în anii care au urmat prăbușirii comunismului, dar a stagnat în special după criza financiară din 2007-2008. Astăzi, nivelul veniturilor din țările est-europene rămâne în urmă, la aproximativ 70% din nivelul din vest.

Dar cum pot aceste țări să ajungă din urmă (vestul)?

Fondul Monetar Internațional spune că nivelul de trai se va îmbunătăți dacă regiunea va avea rețele mai bune de drumuri, căi ferate și energie, precum și investitori care să ajute la finanțarea lor. Dar, adaugă FMI, coordonarea proiectelor între atât de multe țări îngreunează acest proces.

„Proiectele de infrastructură transfrontalieră presupun o mare complexitate, în special legată de provocările de coordonare, cadrele de reglementare incoerente între țări și nivelurile variate de guvernanță și bonitate”, a spus (fondul) într-o analiză, luna trecută.

Acesta a fost motivul pentru care 3SI a fost lansată de Polonia și Croația în 2016 – ca o modalitate de a determina oficialii și experții din întreaga regiune să discute despre proiectele de infrastructură comune. Sunt implicate alte zece țări: Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.
Toate sunt state membre ale UE, dar nici guvernele din Europa de Vest și nici Comisia Europeană nu vor fi reprezentate la nivel înalt la summit-ul de luni.

Cel mai entuziast susținător al 3SI este o țară din afara UE: Statele Unite. Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat, în februarie, că va acorda până la un miliard de dolari [850 milioane euro] ca finanțare aprobată de Congres pentru 3SI. El a spus că obiectivul țării sale este „galvanizarea investițiilor sectorului privat în sectorul energetic, pentru a proteja libertatea și democrația în întreaga lume”.

Nu a scăpat atenției analiștilor faptul că mulți dintre membrii 3SI se află în imediata apropiere a Rusiei.
Președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a cărei țară găzduiește summit-ul majoritar virtual în acest an, insistă că 3SI nu este un proiect în competiție cu UE. Ea a declarat pentru radiodifuzorul de stat ERR, săptămâna trecută: „Este un proiect creat ca o așa-numită alternativă la Uniunea Europeană? Răspunsul este nu. UE este pe întreg parcursul la bordul Inițiativei celor Trei Mări.” „Trebuie să evolueze rapid, trebuie să ajungem din urmă Europa de Vest”, a spus ea, adăugând că Uniunea Europeană cheltuiește cel puțin 40 de miliarde de euro în regiune anual.

Proiectele discutate de liderii 3SI includ o conductă de gaze naturale de conectare a Poloniei de Croația, cu terminale maritime în fiecare țară, și o vastă autostradă din Lituania, până în nord, la coasta egeeană a Greciei. Băncile din unele state membre au înființat un fond de investiții care va ajuta la finanțarea unora dintre planuri.

Există, de asemenea, sugestii că Ucraina, care nu este un stat membru al UE, s-ar putea alinia în curând la proiectele 3SI.

Rusia și SUA nu sunt singurele puteri implicate în bătălia geopolitică pentru influență în această regiune. Mulți au făcut comparații între 3SI și Inițiativa Belt and Road, programul de investiții internaționale al Chinei, prin care Beijingul a finanțat proiecte majore în zeci de țări.

Unul dintre destinatari este Serbia – care nu face parte din 3SI – unde sprijinul financiar recent a inclus o investiție controversată într-un combinat siderurgic din Smederevo. Președintele Aleksander Vucic, a cărui țară nu este membră nici a UE, nici a CSI, a declarat recent că Beijingul – și nu Uniunea Europeană – este singurul aliat pe care se poate baza țara sa. A fost doar o ilustrare a intereselor concurente cu care se confruntă dezvoltarea acestei regiuni multifațetate.

Sursa: Euronews/ Autor Michael Daventry/ Rador/ Traducerea Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Cum sa fie ocolita UE daca toate tarile membre ale initiativei sunt membre UE?!
    Cine isi pune astfel de intrebari este probabil (a) din Vestul UE si (b) nu intelege dinamica din estul UE. De ce, ca SUA sprijina initiativa? Dar dosul UE cine il apara (si asta inca de la existenta sa), nu tot SUA?
    Plus ca cei care au genul asta de perspectiva ignoranta mai spun si ca PIB-ul a stagnat. Asta este o perspective simplista. A stagnat doar in unele: Ungaria mai ales, si Cehia. In altele a crescut constant: Romania si Tariale Baltice. In altele a intervenit stagnarea mai recent: Slovacia, Croatia. Altele evolueaza mai lent dar evoluaza spre bine: Bulgaria.

  2. In opinia mea, cu Ucraina trebuie incheiata o intelegere speciala astfel incat Constanta si Odessa sa fie legate de Gdansk si Berlin prin Moldova (Suceava si Chisinau) si Ucraina de Vest (Lvov). Chiar daca initiativele astea nu ajung pana la Kiev (desi ar putea, unele si in anumite conditii), tot este in interesul Ucrainei sa contribuie astfel la aceasta Initiativa deoarece o apropie de UE si NATO.

    • Ucraina e rușinea estului. Pleacă cu propaganda ta de 2 lei de-aici, nimeni nu are interes sa conecteze bastionul lui Putin din lumea a treia . Nu înțeleg ce v-a făcut Europa de vreți neapărat să o lăsați fără tot ce o face specială. Rusia trebuie deconectată de la Europa.

    • Argus, ai comentat exact pe langa.

    • In opinea mea, voi sanctiona drastic pe dictatorii Putin si Lucasencu pana cand vor da inapoi Cetatea Alba si Insula Serpilor.

      Toti aia colorati cu verde pe harta ne vor sustine, cum ne-au sustinut si cand mureau culegatorii de spaaranghel fara ingrijiri medicale.

      De fapt, de sustinere mi-e cam frica. Pana acum ne-au sustinut ba Poincare, ba Hitler, ba Stalin, ba W Bush. Nu s-ar putea sa mai inceteze un pic sustinerea asta?

  3. Exact asta reprezinta 3SI, o alternativa la progresismul marxist de la Bruxelles si Berlin. Atat timp cat statele vestice fac afaceri cu Rusia si China, credibilitatea lor scade si tarile estice nu mai au incredere in acestea. Este o dinamitare a UE din interiorul ei, tocmai de catre cei care au pus bazele acestui proiect european. Noi, cei din Est, nu vrem sa ne intoarcem in sfera de influenta a Rusiei. Ar trebui sa fie un semnal mare de alarma pentru Vest!

  4. Logic ca SUA doresc asa ceva. Ar injumatati forta UE si ar putea deveni principalul furnizor al acestei entitati (Polonia cumpara avioane militare americane, technologie nucleara americana, Romania cumpara avioane americane, technologie americana, etc)

    Nimeni nu forteaza pe nimeni, sa continue in UE, usile sunt deschise. Daca aceste tari doresc sa paraseasca Uniunea si sa constitue propria zona, noi, cei din Uniune, le dorim succes. Ramanea prieteni si fiecare isi continua drumul sau.
    Sper insa, ca aceste tari (mai putin Austria) s’au gandit bine si si’au facut calculele de buget national, deoarece nu vom mai ajuta prin miliardele fondului de dezvoltare (40 miliarde anual, alocate de noi UE, Poloniei)

    • Franta este libera sa plece din UE, asa cum a plecat si din NATO partial la un moment dat.
      Asa ar fi libera sa construiasca uniunea Paris-Moscova-Vladivostok pe care o viseaza.

    • Bonjour Ioan,

      Franta este membrul fondator al Uniunii si va ramane baza acestei Uniuni. Incercati cu alti comentatori, pentru ca nu tine cu mine, sau, pierdeti putin timp, pentru a citi historia. Ar cam fi cazul. Merci

    • Are UE (cel putin) un membru indispensabil? Si daca da, este acesta Franta? (sau este Franta printre ele, daca sunt mai multi?)
      Eu cred ca Nu, si Nu. Sau daca are, este maxim unul, si acesta ar fi Germania.

      PS. Inca nu te-ai saturat de propria infatuare?

    • Mai exista si alte variante.
      Pentru UE, o singura tara este indespensabila: SUA!
      Mai bine, in curand cred ca se va dovedi acest lucru (inca odata).

      Mai mult, Franta se va dovedi inutila, din mai multe motive, de exemplu: Franco-centrismul (care o izoleaza in UE), faptul ca si-a vandut deja technologia Rusilor (pe care ea insasi i-a antrenat, de exemplu Mistral), greselile istorice fata de Germania (opozitia la reunificare), fata de Europa Centrala („ati ratat o buna ocazie de a tacea”), fata de UK, Scandinavi si alte tari Europene (nu mai intru in detalii), pro-rusism-ul si cryptocomunismul cultural si institutional, lipsa reformelor interne si lipsa dorintei de reforma, lipsa de seriozitate (cu unele exceptii) si reliability in proiectele Europene, etc.

    • Nu conteaza ceeea ce credeti Dv, sau eu. Ceea ce conteaza, este Uniunea. Si ea sta in picioare binemerci. Si va ramane. Insa, cine nu este multumit, are dreptul de a o parasi, exact ceea ce a facut Marea Britanie.
      Marea Britanie a fost, este si va ramene aliatul nostru. A fost, este si va ramane partenera noastra. Faptul ca a parasit Uniunea, nu schimba absolut nimic, in partenariatul nostru.

      Daca tarile pictate in verde, in articol, doresc sa paraseasca Uniunea si sa creeze propria zona, repet, usile sunt larg deschise. Insa, fara a mai accesa la miliardele alocate de noi, la fondul de dezvoltare.

      Cat despre state indispensabile… acest subiec nu merita pierduta o singura secunda. V’am raspuns, cu toate ca nu o fac, neavand ce subiecte sa pot schimba cu Dv. Nu va voi raspunde, exact cum am facut de luni de zile. Succes in continuare.

    • Ce haios esti, el!
      Tu vorbesti ca Franta este „baza” UE, apoi spui ca subiectul „state indispensabile” nu merita discutat.
      Nimeni nu a formulat in initiativa 3SI nici cea mai mica intentie de a parasi UE, iar tu spui ca „daca aceste tari vor sa paraseasca UE” …
      Pierzi dezbaterea asupra rolului Frantei in UE, si apoi spui ca „de fapt nu conteaza ce credem eu si si cu tine”.
      Si asa mai departe, ca la gradinita.

      Ce copil alintat esti!

    • stimate @el,
      Bani alocati de UE provin din taxele prelevate din toate tarile UE. Faptul ca unii sunt pe plus dpdv strict contributie-fonduri primite, este temporar.
      In compensare, tarile vechi UE, contributoarele actuale, au primit gratis o piata imensa, cu actori locali vulnerabili fata de puternicele firme din vest care au intrat peste ei, fara restrictii vamale(taxe), fara restrictii de circultie a capitalului(tax… ruling spune ceva?)…. A, da, ni s-a dat si nou voie sa merge in UE, sa ne cheltuim banii si eventual sa lucram (80% la munca de jos), iar cand am inceput sa devenim competitivi s-a iscat scandal cu directiva lucratorilor detasati (care, by the way, trec in proportie de 50-70% prin renumite firme de plasament de forta de munca VEST Europene, preponderent intre tarile din vest ).
      Si pentru ca nu exista bani pe gratis, proiectele europene din est, cele mai banoase, trec prin: firme de consultanta vestice; furnizori vestici; banci si firme financiare vestice, aducand o contributie importanta la PIB-ul tarilor vestice! Mult peste banii dati „cadou” esticilor.
      Ia sa fi mentinut un moratoriu pe taxe vamale, investitii de capital inca cativa ani, s-ar mai fi distrus oare asa de usor ceea ce mai functiona in traile estice?
      Cand firme romanesti vor detine jumatate din piata de lactate a Frantei sau Olandei de exemplu, putem sa spunem ca lucrurile sunt corecte, piata comuna fair. Si nu, nu datorita strict competentei firmelor vestice s-a ajuns aici, ci datorita puterii financiare acumulate in zecile de ani (inclusiv cu ajutorul mult hulitei USA) in care estul a stat sub cizma Rusiei. Da, tara aia mult iubita de unii in contextul Real Politik!
      Va rog lasati propaganda morala standard a „frugalilor” – lucrurile sint mult mai complexe, si stiti asta.

    • Bonjour Nman,

      Merci de raspuns. Nu cred ca am scris sau sustinut vreodata „scoaterea” vreunei tari din Uniune. Pentru simplul motiv ca sunt un european convins, la cei 75 de ani ai mei. Insa, nimeni nu poate fi tinut cu forta. Presupun ca suntem de accord cu acest lucru.

      Daca state suverane, facand parte din Uniune, doresc sa infiinteze o zona diferita, ele o pot face. Insa, respectind legile in viguare ale Uniunii. Legi ratificate de fiecare stat in parte. Daca doresc sa infiinteze zone care difera de regulile Uniunii, ele trebuie sa paraseasca Uniunea. Exact cum a facut’o MB.
      Si mai ales, nu mai trebuie sa acceseze la Fondurile de Dezvoltare, un lucru logic si normal.

      Toti cei 27 membri ai Uniunii, sunt egali in drepturi si indatoriri. Nu a fost nimeni „primit in Uniune. Toate statele, care au integrat Uniunea, ne’au facut incredere si onoarea de a accepta oferta noastra de a adera la Uniunea noastra. Asta, ca sa fie discursul clar.
      Nimeni nu a fost „primit”, sau „primit din mila”, sau rce alt termen folosit.

      Corcernind pietele de desfacere, acum. Ultima data cand am avut placerea de a va vizita frumoasa Dv tara (in 2014) am intrat in mai multe hypermarché’uri (Auchan, Carrefour, Cora)
      Ceea ce am vazut in toate rayoanele, au fost marfuri romanesti, nu marfuri frantuzesti, cu toate ca cele trei societati mama, sut 100% franceze (cele din Romania, sunt filiale romanesti, exact precum Dacia, filiala romaneasca a lui Renault)

      Ar trebui sa va explic legea fiscala franceza, pentru ca sa intelegeti cum se procedeaza.

      O societate franceza, creaza o filiala in Romania (sau orice stat tert) Beneficiile anului N, sunt impozitate in tara respectiva, Romania in cazul tarii Dv. Ceea ce ramana dupa plata impozielor fata de statul roman, se poate rapatria in Franta insa… statul francez va impozita aceste sume (% nu este acelasi cu cel practicat in Romania, este mult mai mare)
      De aceea, beneficiul net de exploatare, nu este rapatriat in Franta, ci in marea sa majoritate, ramane in tara unde filiala este bazata.

      Sper ca am reusit sa descriu destul de clar. Traim in societati capitaliste, nu in kibboutz’uri. Este normal faptul de a avez beneficiu net. Insa, trebuie aplicate regulile Uniunii, reguli care se aplica incepand din 24 martie 1957, decand am infiintat Uniunea (cu alt nume, bineinteles)

      Insca odata, ca sa fiu clar: toti suntem egali. Toti cei 27. Insa, trebuie sa respectam regulile in viguare, rguli pe care, ne’am angajat cu totii sa le respectam. Daca eceste reguli nu ne mai convin (pentru un motiv oarecare) atunci, usile sunt larg deschise, pentru a parasi Uniunea si MB tocmai a facut acest lucru.

    • Rebonjour domnule @el
      Despre supermarketuri – rog analizati mai bine. Ideea era alta Lactalis -si friesland. Laptele Dorna nu se va mai fabrica la Dorna, Lapte romanesc in reclama (albalact – lactalis) adus din ungaria etc. Eu am invatat si trait evolutia economiei in Ro, sunt enorm de multe ramuri creatoare de produse finite ce au dispărut, inchise la cativa anisori de la privatizarea cu surle si trambite : Zootehnie, Zahar, ulei, otel, sarma, otel constructii, aluminiu, bitum, Rafinare, chimie etc. Normal ca avem balanta comerciala strâmba rau.
      Cat despre impozitare : Aveti aceesi situatie Franta vs Luxemburg, Elvetia, alte pardisuri cu sau fara acte etc.
      Admir Franta pentru Dacia si alte succese de exemplu! Aici este corect.
      Cat despre profitul declarat : Stiti despre preturile de transfer. Paradoxal dar, studiind un top firme din Romania, se observa o chestie ciudata pe domenii identice : Firmele cu capital autohton au o rata a profitului mai mare – o fi mai competitive oare? Petrol de ex.
      Iar despre grupari si aliante in cadrul UE : Oare cine vorbea despre cercuri concentrice, Europa cu mai multe viteze etc. Acum vreo 2 anisori? Nu cumva niste tari din vest? Sa ne intelegem : Când ideea de alianta separata (pe diverse obiective) vine din Vest e buna dar când vine din est e cah?
      3si este doar o armonizare a proiectelor de dezvoltare din est pentru a le realiza mai rapid atunci când vestul nu le considera prioritare sau nu are cum sa le sustina. ca e sprijinit de us, asta e, si vestul a avut un plan marshall. nu vad o problema in a incerca sa ne ajutam singuri cu us in loc de china sau rusia. totul este conform legislatiei comunitare asa ca, ue va castiga implicit prin accelerarea dezvoltării si securitatii in zona.

    • @Nman, merci de raspuns.

      Acelais lucru am scris si eu, cu alte cuvinte. Atata timps cat se respecta legislatia UE in viguare, oricine poate créea ceea ce doreste, cu oricine. Ceea ce se si face, din 1957 incoace. Nu exista absolut nici o frana, in asocierea diverselor tari UE (intre ele sau cu tari tertze) atata timp cat se respecta angajaentele si legislatia.

      Despre cercuri concentrice. Personal, nu sunt de accord, insa parerea mea nu conteaza. Revenim la ceea ce am scris mai sus. Tari din UE, doresc ma multa implicare, divrese alte etape. Si sunt libere sa o faca, atata timp cat ele respecta legislatia UE.
      Legislatia UE, este cel mai mic denominateur commun (parca asa se numea si in romana) valabil pentru toti 27. Insa, fiecare poate face mau mult, mai bine. Singur sau impreuna cu tertzi.

      Despre economia Romaniei. Aici, marturisesc ca nu am cum sa cunosc exact si de aceea nu ma aventurez pe acest teren. Pot dezvolta despre economia Frantei, despre filiale create, despre legislatia franceza sau UE. Insa va rog sa ma scuzat, insa nu va pot tine conversatia pe terenul economic romanesc. Ar fi ceva neadevarat, din partea mea, eu necunoscind bine acest domeniu.
      Ceea ce va pot asigura insa, este totala incredere si mandrie a tarii mele, in partenariatul cu tara Dv. Am scris’o si o scriu incontinuu: Romania este o tara profund europeeana, care trebuie sa inceapa sa isi asume, rolul de motor al partii estice a UE. Este de departe cea mai puternica tara din zona estica. Aveti absolut tot ceea ce va doriti, trebuie doar sa realizati puterea (humana, economica, etc) a tarii Dv.
      Aceste este factorul declansator: increderea in fortele proprii si in puterea aceste fabuloase creatii, care este Uniunea Europeana.

  5. Și în această regiune , votca să fie pretutindeni, că doar trebuie să desființăm U.E. odată, că ne dă dureri de cap.
    Să păpăm iarăși din România, carne , brânză, ouă, portocale!

  6. Enclava rusească Kaliningrad trebuie dată Poloniei, NATO trebuie să o ocupe și să elimine această slăbiciune in fața rușilor.

  7. Nu vreau sa ma gandesc acum la USA, UE si cu atat mai putin la Rusia.Ma gandesc, vorba lui Catavencu, la Romania.
    Vad cum niste entitati externe, dar si cu preocupari pentru refacerea noastra interna, state de pe continente diferite, o uniune preiau sarcinile statului roman spre folosul natiunii romane, printre altele. Daca nu e vorba de amestecul Rusiei si de facilitati oferite pentru viitor ( pentru ca ea asa va ramane), fac foarte bine, statul roman nu are clasa politica, membri sai nu sunt adecvati cultural si nici ca mentalitate, mizele lor sunt meschine, nu se pot implica pozitiv pe scara larga si viata institutionala e mimata tot mai mult, iar natiunii nu ii pasa de loc, ea ii si produce si ii mentine , dupa chipul si asemanarea ei de acum.
    Natiunea si-a pierdut si ea mentalitatea, sta mandra ( asa i s-a spus) si divizata pe firimituri locale cu destinatie principala de clan.
    Fara scoala, fara carte, fara educatie, fara stima de sine, doar grandomanie colocviala si imprumutata nu se construiesc autostrazi, nu ai ce face cu ele. Poti sta linistit cu propria ta masina in drum, de fapt nu te deranjeaza si nu bati cu pumnul in masa, te complaci in tainuire.
    Sa le faca cine stie la ce folosesc, sa creeze oportunitati pe care sa le exploateze , poate mai scapa firimituri.