G4Media.ro

Euronews: Preocuparea privind răspândirea rapidă în Europa a BA.5, varianta mai contagioasă…

Sursa foto: Pixabay

Euronews: Preocuparea privind răspândirea rapidă în Europa a BA.5, varianta mai contagioasă a Omicron, este în creștere, dar nu ar trebui să trezească un alarmism excesiv

Preocuparea autorităților sanitare europene privind răspândirea rapidă pe continent a celei mai recente variante Omicron a Covid-19, numită BA.5, este în creștere. În România de exemplu, numărul cazurilor zilnice a crescut de 24 de ori în ultima lună şi au fost înregistrate 4.000 de cazuri noi pe zi. Totuși, această știre nu ar trebui să trezească un alarmism excesiv, având în vedere că mulți medici s-au exprimat în termeni încrezători, transmite Euronews, preluat de Rador.

Este cazul doctorului Virgil Musta: „Cred că acest val de COVID-19, în ciuda faptului că are Omicronul și variantele sale, care sunt foarte contagioase, nu generează cazuri grave. De aceea nu mă aștept la un număr atât de mare de cazuri care să necesite spitalizare și să creeaze presiune pentru spitale.”

Totuşi, situaţia nu este din cele mai optimiste, de fapt, potrivit autorităților sanitare europene, vaccinurile împotriva celorlalte variante nu împiedică răspândirea celor noi. Cu toate acestea, rămâne faptul că acestea sunt eficiente în prevenirea celor mai severe cazuri de boală.

Desigur, perspectivele de răspândire a variantei BA.5 nu sunt foarte promițătoare, așa cum explică Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor:

„Până la sfârșitul acestei luni, subtipul BA.5 va fi varianta dominantă în majoritatea țărilor UE. Așadar, ceea ce vedem acum este începutul unui nou val larg răspândit de Covid-19 în întreaga Uniune Europeană, potențial similar cu ceea ce a trăit Portugalia la începutul acestui an.”

Rezumând, așadar, vorbim despre un val extrem de contagios, dar nu foarte letal (graţie vaccinării majorității locuitorilor). La sfârşitul verii, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea aproba noi vaccinuri adaptate noilor variante, deși cel specific împotriva BA.5 este încă în fază de dezvoltare clinică.

Sursa: Euronews prin Rador / Traducere: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Măcar de am mai scăpa de niște rusofili/antivaxeri.

    • Ai o înțelegere precara a lucrurilor când pui in aceeași oala rusofilii si pe cei anti-vaccin.
      Anti-vaccinistii sunt foarte putini, adică cei care refuza orice vaccin.

    • @Vlade esti prajit rau, irecuperabil. Mai fa-ti o doza poate iti revii.

    • scăpăm. un bob zăbavă! :)))))

    • Vladimir Putin are idei putine si fixe. Ca orice „ideolog” ONG-ist !
      Care e diferenta intre tine si Putin b.o.u.l.e, amandoi credeti ca stiti ce e mai bine pentru altii, si incercati sa va impuneti „binele” agresiv ?
      Vaccineaza-te cat vrei, lasa-i pe ceilalti sa decida singuri.

  2. Daca va uitati pe Europa, Romania inca are cele mai putine cazuri, daca ne uitam la teste… si acolo, like always.

  3. Eu unul nu-mi doresc sa moara nimeni, in afara de cei care vor sa mor eu.

    Chiar si varianta asta „light” poate sa puna la pat cateva zile un om tanar si sanatos nevaccinat, cunosc personal cazuri.

    Oricum cine nu s-a vaccinat pana acum n-o s-o mai faca, deci sa speram ca nu vom avea iarasi variante ucigase ca alfa sau delta.