Euronews: Se năruieşte visul unei mari coaliţii a suveraniștilor din Europa. La Summitul de la Varșovia nu s-a ajuns la niciun acord
Exponenții a aproximativ cincisprezece partide europene suveraniste și de extremă dreaptă s-au întâlnit la Varșovia pentru a discuta despre crearea unui front comun în cadrul Uniunii Europene și pentru a căuta alianțe. Cu Matteo Salvini printre absenții notabili, reuniunea s-a încheiat fără un acord, transmite Euronews Italia.
Viziunea suveranistă, pentru reducerea puterilor UE și revenirea puterii la nivelul statelor membre, a fost împărtășită de cei prezenți, de la premierul ungar Victor Orban, până la președintele Adunării Naționale, Marine Le Pen. Dar summitul s-a încheiat cu un fel de fum negru, iar acordul privind crearea unui grup unic la Parlamentul European a fost deocamdată amânat, scrie Euronews.
Reprezentanții partidului polonez de guvernare PIS, organizatorii summit-ului, și-au subliniat linia lor ideologică bazată pe o cooperare mai strânsă a partidelor conservatoare din Parlamentul European (PE). „Vrem o Europă complet diferită”, a subliniat europarlamentarul polonez Tomasz Porębaz. Vrem o Uniune a patriilor și a țărilor suverane. „Nu birocrații și reprezentanții de vârf ai Comisiei Europene decid cum ar trebui să trăim. Guvernele suverane trebuie să fie cele care trebuie să facă acest lucru”.
Reunirea acestor mișcări politice „este o muncă pe termen lung care are nevoie de mult timp”, a declarat Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, care a definit întâlnirea de la Varșovia un „pas important și fundamental”.
Le Pen și Orban protagoniști. Marii absenţi au fost Salvini și Meloni
La Varșovia, la invitația lui Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ, Dreptate și Justiție (PiS), a fost prezent și liderul partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, alături de reprezentanți ai grupurilor de dreapta din Austria, Belgia, Finlanda, Olanda. Euronews scrie că au existat și reprezentanți din România.
Din partea Italiei au lipsit exponenţii formaţiunii Fratelli d’Italia a Giorgiei Meloni și liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini. Meloni spusese clar că nu crede în proiect și în nașterea unui nou grup în Parlamentul European, opinie împărtășită de marea majoritate a formațiunilor membre ale grupului ECR ( European Conservatives and Reformists Group).
Strategii și manevre politice
Între timp, summitul dreptei europene s-a desfăşurat loc pe fondul protestelor unui grup de manifestanți care i-au definit pe politicienii prezenți drept trădători. Potrivit lui Wojciech Przybylski, expert în afaceri europene, întâlnirea a fost mai degrabă un fel de operațiune de marketing pentru a da ideea unei unități care nu există de fapt în interiorul partidelor de dreapta.
Potrivit expertului, politicienii caută mai multă popularitate. În ciuda ideologiilor diferite, acești lideri vor încerca să rămână uniți cât mai mult timp pentru un scop care să ducă la următoarele alegeri pentru Parlamentul European.”Chiar și fără un compromis de bază, principalii exponenți ai partidelor ultraconservatoare prezente la Varșovia și-au exprimat satisfacția față de rezultatele obţinute”.
În urmă cu câteva săptămâni, mii de polonezi au ieșit în stradă împotriva unui posibil Polexit. În timp ce confruntarea dintre Varșovia și Bruxelles pare să fi ajuns într-un punct fără întoarcere în ceea ce privește statul de drept și justiția, Polonia se apropie tot mai mult de stabilirea unui front național comun în Europa, unde speră să aibă mai multă autoritate.
Traducerea Cătălina Păunel / Foto: Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki (Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii