Europa a prezentat miercuri un satelit care va avertiza mai rapid asupra fenomenelor de vreme extremă/ MTG-I1 este primul din familia de sateliți de 4 miliarde de euro
Europa a dezvăluit miercuri primul dintr-o familie de sateliţi de 4 miliarde de euro, care vor avea rolul să avertizeze mai devreme despre fenomenele de vreme extremă, care au făcut ravagii pe tot globul în acest an, transmite Reuters, citată de News.ro.
Rezultatul a 12 ani de dezvoltare de către Agenţia Spaţială Europeană şi EUMETSAT, la care participă 30 de naţiuni, satelitul MTG-I1 va fi lansat până la sfârşitul acestui an pe o rachetă Ariane 5 şi va oferi din spaţiu informaţii mai precise despre Europa şi Africa.
Satelitul de 3,8 tone va transmite imagini începând de anul viitor şi până în 2030 i se vor alătura pe orbita geostaţionară alţi trei sateliţi de imagistică MTG-I şi doi sateliţi de ”sondare” MTG-S, capabili să analizeze atmosfera la fel ca un scaner medical.
Speranţa este că specialiştii în prognoze vor câştiga ore preţioase în prezicerea furtunilor şi inundaţiilor pe termen scurt, care pot costa vieţi. Iar scanarea atmosferei va oferi o imagine mai bună a condiţiilor actuale, care va fi alimentată în modelele lor computerizate.
”Există o adevărată provocare astăzi… să putem calcula starea meteo iniţială”, a declarat Herve Roquet, director adjunct de cercetare la Meteo France.
Iniţiativa evidenţiază necesitatea de a gestiona perturbările meteorologice exacerbate de încălzirea globală şi care se estimează că au costat 100 de miliarde de dolari în întreaga lume doar în 2021.
În timp ce sateliţii de imagistică MTG-I vor aduce Europa aproximativ în concordanţă cu GOES-R, sistem operat de NASA şi Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosfere, deşi cu o cartografiere a fulgerelor mai nouă, MTG-S va desfăşura sondele în spaţiu pentru prima dată.
Oficialii europeni spun că China a experimentat tehnologia cu o precizie mai mică, dar încă nu o implementează, recunoscând în acelaşi timp că programul spaţial al Beijingului se dezvoltă rapid.
Inginerii spun că tehnica de sondare sau scanare va capta furtunile înainte ca acestea să devină vizibile pe radarul tradiţional.
„Pe măsură ce furtuna se dezvoltă, o putem vedea. Se intensifică şi apoi o putem prezice”, a declarat Paul Blythe, manager de program MTG la Agenţia Spaţială Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu