G4Media.ro

Europa de Est înregistrează o creştere accentuată a focarelor de pestă porcină…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Europa de Est înregistrează o creştere accentuată a focarelor de pestă porcină / Izbucnirea în România a bolii extrem de contagioase este „un amestec nefericit de politică, dezorganizare și ineficiență”

Pesta porcină africană amenință să pună stăpânire pe Europa, în timp ce o creștere accentuată a cazurilor de virus ridică îngrijorări în rândul fermierilor și al experților în sănătatea animală cu privire la potențialul său de a devasta industria cărnii de porc a continentului, se arată într-o analiză a cotidianului britanic Financial Times, preluată de Rador.

În ultima lună, România a înregistrat o creștere a cazurilor de pestă porcină raportate la efectivele de porci domestici, cu aproximativ 300 de noi focare raportate în iulie, în creştere de la aproape 80 în iunie și 30 în ianuarie.

Comisia Europeană a declarat că lupta împotriva pestei porcine, care este fatală pentru porci, dar nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, este o „provocare extremă și urgentă”, din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru efectivele de porci ale continentului.

Pesta porcină africană – identificată în Kenya la începutul anilor 1900 – s-a răspândit rapid în China și în alte părți ale Asiei, în ultimul an, urcând prețurile la carnea de porc.

Peste 4 milioane de porci au fost sacrificaţi în Asia și, conform unor estimări, efectivele de porci din China ar putea fi redus la jumătate față de anul trecut, ca urmare.

În UE, Bulgaria a intensificat, de asemenea, sacrificările după ce au fost diagnosticate 18 cazuri în iulie, în timp ce Slovacia a raportat primul caz al bolii luna trecută.

Virusul nu s-a răspândit încă în principalele țări producătoare de carne de porc din Europa, inclusiv Germania, Franța și Olanda. Dar Justin Sherrard, analist la Rabobank, a spus că „așa cum se vede în China și Vietnam, dacă boala s-ar răspândi, ar avea consecințe devastatoare [în Europa]”.

Toate cele 28 de state membre ale UE sunt obligate să aplice măsuri de prevenire și control în cazul în care boala este suspectată sau confirmată.

Izbucnirea în România a bolii extrem de contagioase este „un amestec nefericit de politică, dezorganizare și ineficiență”, a declarat Ioan Ladosi, președintele Asociației Române a Producătorilor de Porci, care reprezintă producătorii a peste 80% din efectivele de porcine din țară.

România a sacrificat peste 200.000 de porci anul trecut, când cel mai mare crescător de porci din țară a fost infectat. Ladosi a dat vina pe guvern pentru ultima izbucnire, spunând că acesta „nu a reușit să pună în aplicare în totalitate” recomandările făcute în controalele UE în ultimele 12 luni „dintr-un motiv simplu: politică și voturi”, deoarece politicienii se temeau de mânia micilor fermieri.

Industria cărnii de porc din România include aproximativ 250 de mari producători comerciali, dar peste 50 la sută dintre animale sunt crescute de fermieri în curte. Ladosi i-a acuzat pe politicieni că au favorizat micile întreprinderi, în încercarea de a-și stimula voturile, făcând din izbucnirea pestei porcine „o boală politică”.

Virusul este purtat în principal de mistreții care se amestecă cu porcii domestici. A fost detectat pentru prima dată în Georgia în 2007, de unde s-a răspândit în Rusia. Până în 2014, au fost observate cazuri în Ucraina și Belarus și apoi în Lituania, dar până recent a fost limitat în mare măsură la mistreți.

Vytenis Andriukaitis, comisarul UE pentru sănătatea și siguranța alimentară, a cerut luna trecută statelor membre să fie extrem de vigilente în lunile de vară, când incidenţa bolii tinde să crească.

Țările europene au intensificat recent procedurile de biosecuritate la frontierele UE, după ce autoritățile din Irlanda de Nord au interceptat bagaje ale călătorilor conținând carne și produse lactate ilegale infectate cu virusul pestei porcine.

Guvernul britanic a lansat o campanie de frontieră care îi avertizează pe turiști cu privire la amenințarea bolii și riscurile de a aduce produse de porc contaminate în țară.

Autori: Valerie Hopkins, la Budapesta, Michael Peel, la Bruxelles şi Emiko Terazono, la Londra / Traducerea: Cristina Zaharia

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Poate, cine stie, investeste cineva in obtinerea si producerea unui vaccin. Zic si eu.

  2. Sa nu uitam totusi faptul ca autoritatile romane au negat aparitia pestei porcine, pana cand juniorul dictatorului de la rahova a reusit sa-si vanda porcii….