G4Media.ro

Europa de Est se confruntă cu o criză demografică pe care și-a…

sursa foto: Pexels

Europa de Est se confruntă cu o criză demografică pe care și-a făcut-o cu mâna cu ei – The Irish Times

Într-un articol recent, jurnalistul și expertul în Balcani Tim Judah atrăgea atenția asupra unor prognoze demografice tulburătoare. Până în 2050, cu 22% mai puțini locuitori, Croația va fi o țară săracă de bătrâni, cu nimeni care să-i întrețină, scrie The Irish Times, preluat de Rador.

Dacă poate fi o consolare, Croația nu e singura țară aflată în această situație gravă. Astăzi peste 20 de milioane de oameni, adică 4% din locuitorii UE, provin dintr-un alt stat membru, iar procentul continuă să crească. În următoarele câteva decenii Bulgaria va pierde cam 39% din populație, urmată de România cu 30% și Polonia cu 15%. Din afara UE, Bosnia și Herțegovina și Serbia vor pierde cam o treime din populație, iar Albania va pierde 18%.

Depopularea e departe de a fi vreun fenomen nou în Balcani, de la emigrația în masă în SUA la începutul secolului 19 și până la cazul „gastarbeiter” (muncitorii invitați), când sute de mii de oameni au părăsit Iugoslavia pentru a lucra în Germania și alte state vest-europene la sfârșitul anilor ’60 și în anii ’70, salvând astfel economia iugoslavă.

Deși mulți nu s-au mai întors vreodată, la acea vreme echilibrul era menținut de o rată ridicată a natalității. Situație care acum s-a schimbat, iar cu războaiele din fosta Iugoslavie din anii ’90 Croația a pierdut peste 300.000 de locuitori – victime ale războiului, refugiați și emigranți. În fine, ultimul val de migrație spre Vest a făcut ca populația să scadă sub patru milioane.

Dar cel mai nou val de migrație intra-europeană e diferit de anterioarele. Acum, pentru prima oară în istorie, această parte a Europei cunoaște un exod al creierelor autentic. Cei plecați anterior erau muncitori necalificați, dar acum ei sunt cei mai calificați; de la temutul „instalator polonez” care a băgat spaima în Franța acum câțiva ani până la electricieni, tehnicieni și diverși experți în IT.

Nu mai puțin de 32% din acești cetățeni UE mobili (acesta e termenul împământenit) au o diplomă universitară. O asemenea proporție este fără precedent și între timp bulgarii și românii aproape au rămas fără medici și asistente medicale specializați. Problema e de o asemenea magnitudine încât un fost ministru român propusese o lege împotriva emigrației pentru a o limita la maxim cinci ani.

Mai mult, tinerii de azi nu mai pleacă singuri, ci-și iau și familia cu ei; un indiciu clar al intenției lor de a nu se mai întoarce. Până și motivele lor s-au schimbat: conform diverselor cercetări și sondaje efectuate, motivele plecării nu mai sunt acum exclusiv economice, ci și sociale, cum ar fi corupția, nedreptatea și lipsa speranței privind un viitor mai bun.

Dacă Vestul își compensează măcar o parte a penuriei de forță de muncă prin imigrație, iar Polonia, de exemplu, primește mulți ucraineni, țările mici din Est au o problemă. Aici, etno-naționalismul prevalează și teama de dispariția națiunii e puternică.

Pentru aceia pentru care 1989 a marcat și constituirea unui stat omogen din punct de vedere etnic, imigranții din afara Europei nu reprezintă o opțiune. Din contră, ideea restricționării imigrației nu este nicidecum izolată: aproximativ jumătate din unguri și polonezi doresc acest lucru, arată Stephen Holmes și Ivan Krastev în cartea lor recentă, „The Light that Failed” [„Lumina care s-a stins”].

Patriotism

Până acum strategiile naționale au dat greș, întrucât guverne naționaliste sprijinite deopotrivă de Biserica Catolică și de Biserica Ortodoxă continuă să facă apel la patriotismul populației în loc să-i asigure acele nevoi elementare care i-ar ține pe cei tineri, pe cei educați și familiile lor în țară, cum ar fi locurile de muncă și împrumuturile pentru locuințe.

În cele din urmă, nu e greu să-ți dai seama: oamenii ar rămâne în țară dacă ar putea să întrevadă un viitor pentru ei și copiii lor. Însă acesta e ultimul lucru pe care guvernele îl asigură. Din contră, minciunile și falsele lor promisiuni alimentează neîncrederea în elitele politice – lucru care devine la rândul său încă un motiv de a emigra.

În fața scăderii ratelor natalității, reforme precum cele din Finlanda, unde luna aceasta ministrul sănătății și afacerilor sociale Aino-Kaisa Pekonen a anunțat introducerea concediului parental de șapte luni plătit egal pentru ambii părinți, vor fi cu siguranță eficiente.

Însă, pentru Europa de Est, ele nu sunt realiste. În Croația guvernul a înființat recent un nou minister al demografiei, politicii sociale și tineretului pentru a se ocupa de acestă criză. Dar chiar și dacă un asemenea minister ar putea veni cu un set de inițiative care într-adevăr să conteze, bani pentru implementarea lor nu vor exista.

Un europarlamentar croat a devenit în decembrie noul vicepreședinte al Comisiei Europene pentru democrație și demografie. Dubravka Šuica, fost primar al orașului Dubrovnik, nu este cunoscută pentru contribuțiile ei în nici unul dintre domeniile pentru care este acum responsabilă. Va trece ceva timp până când ea și Comisia Europeană vor sesiza revoluția demografică ce se desfășoară acum în Europa.

Articol de Slavenka Drakulic (scriitoare croată; articol publicat în colaborare cu VoxEurop)
Traducere Rador: Andrei Suba

Foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. „pe care și-a făcut-o cu mâna cu ei ”
    cam naspa daca nici macar unul din bosi nu se poate concentra sa scrie un titlu corect

  2. Cati dintre romani resping idea imigrarii strainilor in Romania?

    • Depinde de care straini vorbim.
      Cati Romani s-ar opune migratiei Germanilor, Olandezilor, Irlandezilor si Scotienilor in Romania?

  3. Au plecat oameni pentru ca in zona a fost turnat cu polonicul neoliberalismul clintonian-sorosist care a distrus economia efectiv romaneasca..economia romaneasca mai e romaneasca prea putin. Mai exact aceea crestere anuala cu cifrele frumoase ce le vedeti si nu se reflecta in realitate este pentru ca banii pleaca. Se munceste la greu pentru a-i face pe straini si mai bogati – si aici si dincolo…recumepare decalaje…nici vorba cat timp grosul nu ramane aici.

    • tu esti mereu uimit de ce se petrece in jurul tau pentru ca esti complet pe dinafara, bai baiatule

    • corect. cu C si sectantii Sf. Bruxelles n-ai oricum ce vorbi! lor le place sa linga pantofii vesticilor non stop!

    • @Ioane, bulioane
      Tu esti prostul satului.. dar suferi de fudulism

    • Sa rămână „grosul” aici? Pentru ce? Pensii speciale și subvenționat partide,ajutoare sociale pentru cei cu palate și Mercedes? Pentru ce?

    • Termina tati cu prostiile! Ce ghiveci e ala „neoliberalismul clintonian-sorosist”? Astia au devalizat Bancorexul?
      O bagasi si tu, poate s-o prinde vreun prost in cirlig, asa-i?

    • Eu am plecat pentru ca PSD-ul a furat si tara si justitia. Niste mafioti votati de cei pe care ii tine in saracie.

      Cei ca tine care nu vor sa vada realitatea (sau o stii foarte bine, insa esti unul dintre cei care o perpetueaza) au distrus demografia fortzandu-ne pe unii sa plece. Cand am vrut sa ma angajez dupa facultate am fost intrebat cine m-a trimis. Nu aveam pile, mi s-a oferit sa car lazi intr-un depozit. (era la sfarsitul anilor 90). In universitate nici gand sa poti ramane daca nu esti copilul cuiva. Singura posibilitate era sa intru in PSD. Am plecat sa fac doctoratul in Belgia.

      Aiai nu m-au pus sa car ladite ci sa fac cercetare si sa scriu articole internationale. Apoi a venit Philips si m-a luat sa lucrez pentru ei in post de conducere. Asta e realitatea celor plecati prin anii 90 inceputul lui 2000. Poate ca acum s-au mai schimbat lucrurile. Sper.

  4. Iar grosul pleaca pentru maximizarea valorii actiunilor..nu tu angajat nu tu comunitate nu tu mediu. Au fost companii scutite de taxe pe 10 ani de ex cu comunitate locala loiala si prijin maxim de la administratie si totusi au plecat imediat dupa expirarea acelor ani. Au lasat in urma doar salariile de lumea a 3-a pentru care oamenii nu mai sunt dispuri sa lucreze si pleaca.

  5. fbclid=IwAR0QRwzAg5sFJYCbMkVp7Ivg82sqqTCbjVUClZPSZGBPqgj7ybEAS6s9pi8

  6. In Romania, putem rasturna situatia in bine, noi.
    Daca dispare PSD-ul SI se re-seteaza si modernizeaza statul, atunci nu numai ca multi Romani s-ar intoarce in Romania, dar s-ar intoarce si cu familiile (inclusiv cu familiile mixte si cu copii, cu sotul sau sotia Britanic, German, Olandez, Francez, etc). Ba intr-o tara care ar incepe in astfel de curs, dezvoltarea si oportunitatile ar zbarbai ceea ce ar face si pe multi Vest-Europeni sa-si caute de viata in Romania si sa emigreze aici – mai ales din zonele in care „nu se mai intampla nimic” (ca sa simplific) deoarece sunt deja dezvoltate, si mai ales din zonele cu densitate foarte mare de populatie — oameni care poate vor sa aiba si ei mai mult spatiu, o gradina, multi etc, de exemplu din Olanda.

    Nu va duceti pe panta bocitului. Starpim mafia si Romania va inflori si atunci multe probleme, inclusiv cea demografica se va rezolva rapid. Noi nu suntem Croatia, iar Croatia nu este Romania. Romania are un cu totul alt potential si calibru. Voi avem sa depasim Polonia. Croatia este undeva in urma, alta discutie. Dar Romania trebuie sa fie aliata inclusiv cu Croatia in regiunea noastra (celelalte tari cu care sa fim prieteni ar fi: Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia si eventual Slovenia; plus Germania, Olanda si tarile Nordice; Bulgaria, nu stiu ce sa zic – depinde de ei).

    • Cu tot respectul, sunteți naiv sau doar idealist, dacă aveți impresia ca dispariția partidului corupților va schimba semnificativ lucrurile în țara în care ne-am născut. Din afara țării se vad un pic diferit lucrurile.
      Simplist vorbind, sunt necesare cel puțin 1-2 generații ptr o transformare profundă. Cel puțin. Este vorba despre educație, în buna parte. Simțul răspunderii, asumării, implicării, respectul față de lege și cei din jur, empatie etc. Lipsa lor naște PSD, PNL etc. Schimbarea profunda trebuie sa vina de la individ. Românii au calități, dar preferă să se uite doar la defecte și sa urmărească pasiv (efort minim).
      Nu va veni vreun străin să își facă o viata în România, sa investească masiv, sa construiască ceva ptr un popor in care nu se identifică, ptr un popor care (aparent) nu își dorește reformă profundă. Temporar, poate, din curiozitate și pentru experiență, ptr acces la resurse ieftine. Sau poate fi un caz izolat, din varii motive, dar nu va fi un fenomen generalizat.
      Lucrurile se vor regla în timp, cu sau fără forță de muncă locală. România, ptr alte popoare mai sărace, reprezintă o opțiune valida. Migrația de la mai bine la mai rău, însă, cred ca va fi limitată la cazuri izolate. Chiar și ptr românii migranți. E în firea omului.

    • Nu cred ca s-ar intoarce.
      Am avut suficiente guverne non PSD, absolut toti cu acelasi „rezultat”. 🙂
      Nici azi nu exista forta politica care sa guverneze cu cap si in mod onest Romania
      Doomed.

    • ABC,
      cred ca nu ai inteles bine ce am scris (adica ai judecat prea superficial si in functie de contextul actual). In plus nu stii nimic despre mine, dar presupui ca am o perspectiva locala si un orizont ingust. (Si ca doar imi dau cu parerea si ma dau entuziast pe gheata in propriul wishful thinking). Te inseli tare de tot.

      Blestematia,
      confunzi perspectiva ta personala cu situatia de ansamblu.

  7. oameni din romania pleca pt ca de 30 de ani partidele au ca prioritate pensionarii !!
    asta ii adevarul , acuma vor sa mareasca pensiile cu 40% pt ca pensionarii sant cel mai mare grup de votanti
    nici un partid nu sa gandit sa mareasca veniturile tinerilor angajati cu 40%
    dar sau gandit la pensionari , ca sai voteze pensionari nu ca lear pasea lor de pensionari
    iar acest lucru duce la devalorizarea leului adica la micosrarea salariilor tinerilor ca nui tot una sa iei 500 de euro echivalent in lei sau 450 de euro echivalent in lei
    ca urmare si mai multi tineri pleaca din romania
    iar pensiile sant platite din contributiile tinerilor si daca pleaca tineri inevitabil pensiile scad
    si atunci politicieni se inprumuta sa creasca iar pesniile si ajungem intruc cerc vicios
    daca in schimba partidele sar oprii din maritul pensiilor si sar concentra pe marirea salariilor angajatiilor cu 40% acestia vor sta in tara si vor contribui la pensii
    dar politicieni sant interseti cum sa ramana la putere iar pensionari voteaza doar cu cine le da 100 de lei chiar daca asta insemana sa contribuie la disparitia romaniei ca stat