G4Media.ro

Europa de Est se pregătește de război cibernetic: Lege de combatere a…

Foto: Wikipedia

Europa de Est se pregătește de război cibernetic: Lege de combatere a propagandei rusești în Ucraina și acord între trusturile de presă și Ministerul Apărării pentru cooperarea în domeniul securității informatice în Lituania

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, preconizează o intensificare a războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Ucrainei odată cu apropierea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, programate pentru 2019, și insistă asupra faptului că statul ucrainean trebuie să fie pregătit în acest sens, scrie publicația Evropeiska Pravda, citată de Rador.

La rândul său, ziarul lituanian Delfi, notează că Ministerul Apărării de la Vilnius, Centrul Național pentru Securitate Cibernetică și mass-media din Lituania au semnat un acord privind cooperarea în domeniul securității informatice, după ce, în ultimii ani, aproape toate trusturile mari de presă lituaniene au fost ţinta atacurilor cibernetice.

Ucraina ar putea adopta o legislaţie care să restricționeze propaganda rusă pe rețelele sociale

La o întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice ucrainene, președintele Poroşenko şi-a exprimat convingerea că Federația Rusă „nu va rata nicio ocazie pentru a promova incertitudini în rândul cetățenilor ucraineni, precum şi o anumită stare de oboseală cu privire la opţiunea proeuropeană a Ucrainei”. „Marile companii de IT au identificat deja mii de conturi false cu rădăcini rusești. Rusia se pregătește pentru o nouă campanie de manipulare puternică. Iar noi trebuie să fim pregătiţi să ripostăm” – a afirmat Poroşenko, adăugând că este vorba nu doar despre alegerile din Ucraina, ci şi din Occident.

Totodată, liderul de la Kiev a sugerat că trebuie să se pună un accent deosebit pe combaterea propagandei rusești în spațiul cibernetic, pe rețelele sociale şi în mass-media. Astfel, Poroşenko le-a recomandat ambasadorilor ucraineni să studieze experiența altor țări în ceea ce privește combaterea și prevenirea atacurilor informatice ale Federației Ruse. „Kremlinul îşi acoperă cu pricepere acţiunile subversive cu valori şi principii democratice. Dar noi trebuie să cautăm modalități de cooperare cu alte state și de coordonare a eforturilor în vederea dezvoltării unui mecanism rezistent pentru a preveni interferențele externe în procesul electoral și în exercitarea liberă a dreptului de vot al cetățenilor noștri” – a declarat preşedintele Ucrainei, sugerând ambasadorilor să acorde o atenție deosebită țărilor care au evoluat deja în acest sens. „Este interesantă, în mod special, experiența legislativă a Parisului şi a Berlinului. Vă rog să lucraţi la posibilitatea de a atrage experți germani, francezi şi americani pentru a pregăti o inițiativă legislativă similară în Ucraina. Asistența internațională nu ne va fi de prisos” – a adăugat Petro Poroşenko.

Potrivit liderului de la Kiev, noul regulament la care trebuie să lucreze Ucraina ar trebui să asigure un echilibru între securitatea națională și libertatea de exprimare.

Mass-media din Lituania vor coopera cu guvernul pentru a combate atacurile cibernetice

Ministerul lituanian al Apărării, Centrul Național pentru Securitate Cibernetică și mass-media din Lituania au semnat un acord privind cooperarea în domeniul securității informatice, după ce, în ultimii ani, aproape toate trusturile mari de presă lituaniene au fost ţinta atacurilor cibernetice.

Acordul a fost semnat de Asociaţia Publicaţiilor Online, care reuneşte portalurile delfi.lt, 15min.lt, lrytas.lt, alfa.lt și lrt.lt, portalul de afaceri vz.lt și agențiile de presă BNS și ELTA.

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat că atacurile cibernetice împotriva mass-media devin „tot mai periculoase, mai complicate şi mai complexe”, ceea ce poate crea mult haos în societate și în țară. Ministerul Apărării din Lituania și Centrul Național pentru Securitate Cibernetică planifică să invite experți în tehnologia informației pentru a participa la exerciții cu reprezentanţii mass-media, pentru a face schimb de informații şi pentru a oferi asistență în caz de atacuri cibernetice. Acordul prevede posibilitatea participării reprezentanților mass-media la reuniunile Consiliului pentru Securitate Cibernetică și testarea comună a imunității împotriva atacurilor lansate de hackeri.

Șefa Asociaţiei Publicaţiilor Online din Lituania, Aistė Žilinskienė, a declarat că, din 2010, presa lituaniană este ţinta multor atacuri cibernetice. Anul trecut, hackerii au spart sistemul informatic al agenției de presă BNS, publicând pe site o informaţie falsă potrivit căreia militari americani aflaţi în Lituania s-ar fi intoxicat cu iperită. Anul acesta, hackerii au atacat portalul de ştiri tv3.lt, publicând pe site informaţia falsă că ministrul apărării ar fi mărturisit că este homosexual. De atacuri DDoS au mai fost vizate în ultimii ani portalurile de ştiri lituaniene delfi.lt, lrytas.lt, 15min.lt, precum și site-urile deținute de Diena Media News.

Traducere: Sergiu Dan

Foto: Wikipedia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează