G4Media.ro

Europa de Est se teme că Paștele ortodox poate alimenta un puseu…

Europa de Est se teme că Paștele ortodox poate alimenta un puseu de Covid-19. Unii clerici și credincioși se opun cu obstinație închiderii bisericilor și interzicerii ritualurilor

Milioane de oameni de pe cuprinsul Europei de Est și Balcanilor sunt îndemnați să stea departe de biserici și de adunări mari când vor marca Paștele ortodox, weekendul acesta, în vreme ce unii clerici sunt iritați de regulile impuse pentru lupta cu pandemia de coronavirus.

Șefii de stat din toată regiunea le spun enoriașilor să renunțe la slujbele bisericești, la mesele în familie și la alte tradiții, pe fondul temerii de un puseu de Covid-19 după Paște, care ar putea copleși sistemele medicale subfinanțate.

Însă nu toți înalții prelați susțin instrucțiunile date de guvernele lor, alimentând temeri că un număr considerabil de oameni le-ar putea ignora în țările în care biserica ortodoxă încă mai e influentă, iar încrederea în majoritatea funcționarilor publici e scăzută.

„Dragi români, indiferent de ce v-ar putea spune alții, eu vă spun același lucru ca medicii […], același lucru ca experții, același lucru ca Organizația Mondială a Sănătății: Stați acasă!”, a declarat președintele român Klaus Iohannis. „Altfel, după Paște vom avea înmormântări!”

El a vorbit după ce ministrul român de interne Marcel Vela se înțelesese cu patriarhul Daniel, șeful Bisericii Ortodoxe a țării, ca preoți, voluntari și polițiști să distribuie pâine sfințită și să umble cu o „flacără sfântă” de la care oamenii să-și poată aprinde lumânări în fața blocurilor lor.

„Intențiile au fost probabil foarte bune, dar […] mulți români au înțeles acest lucru ca pe un motiv de relaxare”, a declarat dl Iohannis în privința înțelegerii. „Nu e un motiv de relaxare!”

Guvernul afirmă acum că polițiștii nu vor participa, dar insistă că „pâine și lumină” vor fi purtate din casă în casă în seara de sâmbătă de către clerici ajutați de până la cinci voluntari, purtând echipament de protecție.

În România și în toată regiunea, cei mai înalți clerici ortodocși spun că de Paște vor avea loc slujbe în spatele ușilor închise, însă postări de pe rețelele sociale și articole din presa locală arată că unele biserici tot mai invită lumea să vină la slujbă.

Mânăstire în carantină

Unii prelați ai Patriarhatului Moscovei din Ucraina au respins inițial ideea că pandemia ar constitui vreun pericol, însă marea lor mânăstire din Kiev, Lavra Pecersîka [în ucraineană, în rusă „Pecerskaia” – n.trad.], a fost băgată în carantină săptămâna aceasta, după ce fuseseră confirmate circa 100 de cazuri de Covid-19 în rândul călugărilor, seminariștilor și personalului, între care și două decese.

„Toată această situație demonstrează că naționalitatea, genul sau religia ta nu au nici o importanță pentru coronavirus”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii.

„Ea demonstrează că nu poți avea o atitudine neglijentă față de boală. De aceea, încă o dată, vă îndemn să stați acasă de sărbătoarea Paștelui.”

Serbia și Macedonia de Nord au anunțat o interdicție absolută de circulație de Paște, de vineri după-amiază până marți dimineață, în ciuda apelurilor Bisericii Ortodoxe Sîrbe ca populația să fie lăsată să asculte slujba în aer liber, în fața bisericilor.

„Îl voi implora în genunchi pa patriarh să reconsidere această solicitare”, a declarat președintele sîrb Aleksandar Vucic, „dar cu siguranță nu vom aresta preoți”.

Biserica Ortodoxă Rusă a fost inițial reticentă să închidă bisericile și nu toți clericii ei susțin apelul ulterior al patriarhului Kirill ca lumea să se roage în casă pe timpul pandemiei.

„Aici, la biserică, noi ne infectăm cu viață eternă, nu cu moarte”, le spunea duminica trecută enoriașilor episcopul Metodius de Kamenski și Kamișlovski, în regiunea munților Urali. „În biserică nu trebuie să existe frică de moarte.”

Sursa: The Irish Times / Articol de Daniel McLaughlin / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nu îmi place când sunteți părtinitori. Înțelegerea de care vorbiți, cum a avut loc? Iar dacă nu a știut, domn președinte, să-și facă curat prin curtea de consilieri.

    Situația muncitorilor transportați din focarul Suceava în Germania nu a necesitat nicio explicație din partea dansului.

  2. Daca esti credincios spune o rugaciune acasa, aprinde o lumanare si D-zeu te asculta, nu e nevoie sa vina pedofilii sa-ti aduca „lumina sfanta” si primesti bonus COVID-19. Poti fii credincios si fara popi si preafericiti.

    • Sunt niște fatarnici. Ei nu merg acolo pentru credință ci pentru a fi văzuți și luați drept credincioși, etaloane de puritate și curatenie sufletească.
      Apoi îi vezi in viața de zi cu zi ce sunt în stare și ce le poate pielea.

    • Ai sta tu fara sa mananci, ce zici?
      Sau prin hipermarket nu bantuie covizii?

    • Ideea e să reduci riscul de contaminare la minim, nu să nu ieși deloc din casă. Dar cei mai disperați nu sunt credincioșii, cel mai disperat e taica părintele, că trece luna, iar bănuții fără chitanță la teșcherea nema, bașca foamea de colaci și de colivă cu bombonele colorate pe ea…

  3. „În biserică nu trebuie să existe frică de moarte”
    Pai, poti sa mori si fara sa-ti fie frica. Go, Planet!

  4. Fara mancare nu poti supravietui! fara religie, biserici si popi o duci mult si bine, mancarea o necesitate, biserica nu

  5. Pai Darwin awards, ce sa zic… O ironie a sortii sa fie demonstrata teoria darwinista chiar in felul asta. Cei mai vulnerabili si slabi… de inger se vor inghesui la biserica si doamne fereste, se vor imputina.
    Nu se prind cei de la BOR SRL ca in felul asta isi taie singuri craca de sub picioare, micsorandu-si bazinul de oite?
    Grecia e data exemplu pentru felul in care gestioneaza criza corona. Acolo nu merge nimeni la inviere, la fel ca in Serbia, Muntenegru, Macedonia si alte tari ortodoxe ceva mai rasarite…
    In Ucraina la fel, dupa ce nush ce manastire a nesocotit recomandarile si a infectat o gramada de credinciosi acum nu mai fac niciun fel de adunare. Si in Romania a fost un caz la o biserica din Colentina unde preotul si inca 2 clerici erau infectati…
    Ceva actiuni de solidaritate din partea BOR nu ai vedea, doar interesele meschine.

  6. Balcanisme…
    In Ardeal, de-a lungul ocupatiei, Imperiul Austro-Ungar a impus REGULI, iar Cetatenii inteleg ce inseamna Respectarea Regulilor… am vazut asta atat de clar, nu o data…
    Pastele catolic l-am serbat in linsite, fiecare acasa, la casa lui, cum spune nepotelul nostru…
    Balcanisme…oamenii NU inteleg ca Statul laic decide pentru Cetateni, iar Biserica e separata de Stat, e cu treaba ei… NU iti interzice nimeni sa ai CREDINTA, e libertate deplina, dar Regulile in caz de criza, de Pandemie, de exemplu, TIN de Autoritatea Statului, chiar si in zielele de Paste…
    NU BOR se strofoca acum cu problema Pandemiei si cu VIATA Romanilor, ACUM in Romania!
    RESPONSABILITATEA e a Statului Roman!
    Intrebare: cum de fenomenul nu a aparut la Pastele catolic?!

    Ieri, Parintele Constantin Necula a transmis un Mesaj-Lectie!
    „Părintele Necula: „Staţi acasă! Nu de frica morţii, ci din iubire pentru viaţă”
    Părintele Constantin Necula îi roagă pe oameni „să stea acasă nu din frică de moarte, ci din iubire pentru viaţă”.
    Preotul sibian mai spune că o situaţie de criză aduce de la sine măsuri de criză, astfel că „multe decizii erau inevitabile”.
    „Învierea de anul acesta are cu sine şi conotaţia unui post dublat de carantină. Un soi de sihăstrie împreună cu aceia pe care-i iubim şi ne sunt familie”, spune preotul Constantin Necula, potrivit Mediafax.
    Părintele sibian Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi o figură cunoscută printre credincioşii români, le cere acestora să stea acasă de Paşte.
    Îndemn către credincioşi: „Rămâneţi în case. Nu din frica morţii, ci din iubire pentru viaţă”

    „Îi rog să rămână în case. Nu din frica morţii, ci pentru că-şi iubesc viaţa. Îndrăznesc să cred că îşi iubesc Biserica. Pentru a nu fi prilej de scandal şi sminteală celor care nu cred în civismul Ortodoxiei. Pentru că-şi iubesc părinţii, familia şi Patriarhul, pe arhierei şi preoţii parohi, pentru că-şi iubesc rădăcina străbună a bunului simţ. Nu din ameninţări se schimbă mentalităţi sociale, ci din EDUCATIE. De aceea, primiţi, vă rog, cuvânt bun. De sănătate şi pace. Iar celor pentru care Paştile e doar o altă zi din calendar vă doresc o zi bună. Cu frumuseţi pe suflet şi pace în gând”, a conchis preotul.

    • Părintele Necula e o rămășiță a dogmei și a organizării cumpătate a Bisericii Ortodoxe din Ardeal și Ungaria constituită și organizată exemplar la Sibiu de mitropolitul Andrei Șaguna, instituție care era cu mult superioară organizațional altor grupări similare să le spunem ” balcanice „. O rămășiță palpabilă a ” Bisericii Ortodoxe Șaguniene” e chiar catedrala ortodoxă de la Sibiu, care dpdv arhitectural și al conexiunii cu stilul autentic bizantin este dacă nu cea mai frumoasă catedrală ortodoxă din țară ,atunci în top 3 sigur. (spre deosebire de anomalia arhitecturală încoronată aurifer în cel mai scârbos mod de la București)

    • @Alex: Din pacate, Patriarhul Daniel nu a sustinut mesajul Presedintelui ca Regulile sa fie respectate si de Credinciosii ortodocsi, Cuvantul lui ar fi contat mult… dar nu cred ca va transmite un astfel de mesaj, cand vad cum tot felul de subordonati de-ai lui se intrec in nesocotirea RISCului de a contacta Virusul:
      La ÎPS Teodosie al Constantei, azi:
      „Preoţii din Constanţa nu se pot plânge că statul român a închis bisericile deoarece, în Vinerea Mare locaşurile de cult erau deschise, iar credincioşi puteau săruta icoanele în voie, puteau lua punguliţe cu pască proaspăt tăiată şi puteau lăsa un BAN în cutia milei.
      Chiar dacă ÎPS Teodosie se plângea că „bisericile sunt închise”, în episcopia sa, în după-amiaza zilei de vineri, 17 aprilie, multe biserici stăteau cu USILE Deschise în aşteptarea credincioşilor.
      Este Vinerea Marea şi se poate trece pe sub Sfântul Epitaf, scos în MIJLOCUL bisericii.
      Chiar dacă ne aflăm în plină epidemie, oamenii îşi dau jos măştile, se închină şi sărută crucea şi evanghelia. Fac asta de 3 ori. Nimeni nu le tulbură rugăciunea, nimeni nu verifică respectarea ordonanţelor militare.”
      Adevarul – de azi.

  7. Se dovedește încă odată că mulți din capii bisericilor ortodoxe sunt mai degrabă cretini decât creștini.

  8. Isus a „primit paharul”si a acceptat jertfa,ortodocsii …”Batman! Batman!”,nu pot accepta ca ,pentru un timp,sa-si protejeze sanatatea (si sa o protejeze pe a altora);poate ar fi mai bine ca preotii sa le spuna ca „lumina”poate veni si (si mai ales )din propria meditatie,in siguratate,cum a fost si Isus in Gradina Ghetsimani si pe Cruce) asupra dramei pe care o traim cu totii ,ca asta ar trebui sa fie si semnificatia „lumimii”,nu un ritual,ci o transformare interioara

  9. Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.

    Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.

    Matei 6:5-6