G4Media.ro

Europa face încă un pas spre redeschidere, în timp ce America Latină…

sursa foto: Pexels

Europa face încă un pas spre redeschidere, în timp ce America Latină depăseşte un milion de cazuri de Covid-19

Peste 6,1 milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în lume, două treimi dintre ele în Europa şi SUA.

De la redeschiderea Colosseumului din Roma, la cea a magazinelor din Rusia, Europa a făcut luni încă un pas spre o revenire la normalitate, pe fondul pandemiei de coronavirus, care continuă să facă ravagii în America Latină, cu un milion de cazuri de Covid-19, jumătate dintre ele în Brazilia.

Peste 6,1 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost declarate oficial la nivel mondial, dintre care aproape două treimi sunt în Europa și în Statele Unite, potrivit datelor AFP. Pandemia a făcut peste 370.000 de morți.

Epicentrul este acum în America Latină, care a depășit pragul simbolic de un milion de cazuri, duminică, şi în special în Brazilia, care înregistrează 514.849 de infectări și peste 29.000 de decese.

Cu 210 milioane de locuitori, gigantul sud-american este scena unor mari tensiuni politice, întrucât președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, se opune izolării decretate de ​​mai mulți guvernatori și primari.

Duminică, în cea mai recentă provocare a sa de până acum, el s-a alăturat susținătorilor săi, în fața sediului guvernului, din Brasilia, fără a purta mască, deși a evitat să strângă mâinile, în timp ce în Sao Paulo au izbucnit conflicte între protestatarii care i se opun lui Bolsonaro și adepții președintelui, care se opun măsurilor de izolare impuse în stat.

Pandemia se întinde cu iuțeala unui incendiu, în toată regiunea. Mexicul, cu 120 de milioane de locuitori, are peste 90.000 de cazuri raportate și se apropie de 10.000 de morți.

Peru, cu 33 de milioane de locuitori, înregistrează aproximativ 4.500 de decese, dar este a doua țară latino-americană după numărul de cazuri de Covid-19, cu 164.476 de infectați.

Între timp, Chile a depășit 1.000 de morți în această duminică și a atins 100.000 de infecții. Țara de 18 milioane de locuitori a cunoscut o schimbare bruscă a scenariului bolii în ultimele două săptămâni, potrivit unui raport oficial recent.

 Rusia iese din izolare

Această panoramă sumbră contrastează cu ceea ce se întâmplă în Europa, unde au fost înregistrate 178.080 de decese și peste 2,1 milioane de infecții, dar situația se normalizează. În ciuda unui recul recent în ceea ce privește numărul de noi cazuri zilnice, Moscova și-a diminuat încă puțin restricțiile luni, permițând magazinelor neesențiale să se redeschidă, după mai mult de două luni de închidere. Rușii pot ieși acum la plimbare, cu condiția să poarte mască și să respecte un orar clar stabilit. „Banii vor circula din nou”, a spus Olga, o vânzătoare la un magazin de genți și de bijuterii, fericită să vadă clienți.

Deși deplasarea dintr-o țară în alta este adesea imposibilă, cele mai importante locuri turistice se redeschid în Europa. Luni a fost rândul Muzeului Guggenheim din Bilbao (Spania), al Marelui Bazar din Istanbul, cu 3.000 de magazine și 30.000 de comercianți, și al Colosseumului din Roma, iluminat pentru această ocazie în culorile steagului italian. Cunoscut pentru clădirea avangardistă, în formă sinuoasă, proiectată de arhitectul Frank Gehry, Muzeul Guggenheim se va deschide cu un program redus în iunie, a anunțat instituția pe site-ul propriu.

Toate muzeele din Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, cu peste 27.000 de decese, s-au închis când s-a declarat izolarea strictă a populației, pe 14 martie, pentru a se reduce infectările.

Pentru Italia, redeschiderea Colosseumului, care se adaugă la celelalte monumente și situri istorice din ultimele zile, ar trebui să contribuie la relansarea sectorului cheie al turismului, afectat grav de epidemia de coronavirus, care a făcut peste 33.000 de morți în țară.

Controversă în Anglia

În Anglia, școlile închise de la mijlocul lunii martie întâmpină din nou copiii intre 4 și 6 și între 10 și 11 ani, în ciuda criticilor din partea sindicatelor profesorilor și a guvernanţilor locali, care consideră decizia pripită. „Nu le puteți promite cu adevărat părinților că ai lor copii vor sta la doi metri unii de alții, tot timpul”, a spus Bryony Baynes, directorul unei școli primare din Worcester (vestul Angliei).

În ciuda fricii de un al doilea val, un iz de normalizare plutește și în Finlanda (redeschiderea restaurantelor, bibliotecilor și a altor locuri publice), Grecia (grădinițe și școli primare), România (cafenele, restaurante și plaje), precum și în Albania, Norvegia și Portugalia. Francezii, la rândul lor, așteaptă cu nerăbdare redeschiderea cafenelelor și a restaurantelor, marți, precum și ridicarea interdicției de deplasare la peste 100 de kilometri de domiciliu.

În Asia, presa sud-coreeană a indicat că în Coreea de Nord se vor redeschide școlile, după două luni de închidere. Phenianul nu a raportat niciun caz de Covid-19, ceea ce a provocat suspiciuni în rândul experților.

Mai multe fronturi pentru Trump

În Statele Unite, cea mai afectată țară din lume, cu peste 104.000 de decese și peste 1,77 milioane de cazuri, președintele Donald Trump se confruntă nu numai cu o imensă criză sanitară, ci și cu izbucnirea unor proteste și revolte în mai multe orașe, după moartea unui afro-american, ucis de un ofițer de poliție.

Pandemia a provocat alte 598 de decese în Statele Unite într-o singură zi, potrivit bilanțului publicat duminică de Universitatea Johns Hopkins.

Măsurile de izolare au generat tulburări cetățenești în țări precum Statele Unite, Spania și Argentina, iar presiunea asupra guvernelor crește pentru repornirea sectoarelor economice vitale.

Venezuela, unde s-au înregistrat 1.459 de cazuri de coronavirus și 14 decese, a anunțat, de asemenea, un plan de relaxare a carantinei, pe care președintele Nicolás Maduro l-a numit „5 plus 10”. Planul constă în alternarea a cinci zile în care activitățile economice vor fi reluate în diferite sectoare, cu măsuri de precauție, cum ar fi utilizarea măștilor, cu 10 zile de carantină.

Sursa: El Nacional / Traducerea: Cristina Zaharia (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Opaaa!

    G4Media cenzureaza si interzice posturile pe articolul pentru milogeala de 2%!

    Mai baieti G4Media: la cate mizerii si articole tendentioase postati de i-ati intrecut si pe baietii lui Dan Voiculescu, ar trebui sa veniti cu bani de acasa!

    Oare nu va este rusine sa cersiti bani pentru articole care lasa in urma lor comentarii pline de scuipati, injuraturi si tot felul de mizerii?

    Faceti jurnalism de calitate si pe urma cereti bani! Pana atunci nu ramaneti decat niste cersetori on line !