G4Media.ro

Șeful ANPC despre interzicerea etichetei nutriscore: Cei din nordul țării consumă slănină.…

Sursa foto: Dreamstime

Șeful ANPC despre interzicerea etichetei nutriscore: Cei din nordul țării consumă slănină. Conform nutriscore, slănina are cel puțin litera D / ANPC anunța inițial că etichetele cu nutriscore dispar din 1 noiembrie. Acum spune că data nu e stabilită, deși producătorii șterg deja etichetele

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a dat slănina drept exemplu pentru care vrea să interzică etichetele nutriscore în România.

Este vorba despre eticheta care are 5 culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, așa cum sunt cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

Într-o declarație pentru Europa FM, președintele ANPC a explicat de ce nu acceptă ca și produsele din România să aibă etichete nutriscore.

Horia Constantinescu: „Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”.

Reporter: De ce nu lăsați la latitudinea consumatorului asta, să decidă el?

Horia Constantinescu: „Pentru că consumatorul mediu informat este cel care nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”.

Decizia, comunicată la mijlocul lui septembrie

Teoretic, decizia urma să se aplice de la 1 noiembrie, adică peste mai puțin de două săptămâni. La mijlocul lunii septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o adresă în care scrie că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem”.

Mai mult, ANPC le transmitea în adresă comercianților că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie anul curent.

sursa foto: Europa FM

Drept urmare, unii producători autohtoni care adoptaseră acest sistem de etichetare au început să șteargă cu markerul semaforul de pe etichete.

sursa foto: Info Sud-Est

Acum, președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că data finală nu e stabilită. El a fost întrebat de Europa FM dacă aceste termen a rămas în vigoare.

Horia Constantinescu: „Aș aprecia să nu mă scoateți la tablă”

Reporter: Rămâne 1 noiembrie sau nu? Pentru scoaterea de la raft a etichetei?

Horia Constantinescu: „În funcție de mai multe informații vom stabili exact care va fi calendarul”.

Reporter: Când stabiliți? Mai sunt mai puțin de două săptămâni…

Horia Constantinescu: „Eu aș aprecia să nu mă scoateți la tablă. O să vă transmit aceste lucruri la momentul la care o să considerăm finalizate discuțiile pentru a avea un calendar clar”.

Reporter: Eu nu vă scot, domnule președinte, la tablă, doar că producătorii vor să știe dacă mai pun…

Horia Constantinescu: „Nu, producătorii nu vor să știe prin vocea dumneavoastră. Producătorii ni se pot adresa și primesc absolut toate răspunsurile. La care producători faceți referire, la cei români sau la cei străini?”.

Reporter: Români.

Horia Constantinescu: „Cu siguranță, pentru producătorii români am stabilit și în urma discuțiilor chiar cu reprezentanți ai acestora că nu ne dorim să aruncăm produse finite alimentare doar pentru o deficienă de etichetare”.

Istoria etichetei nutriscore

Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor-verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu a apărut în Europa în urmă cu un an, când Organizația Mondială a Sănătății – prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului – a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.

Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens.

În România, etichetarea produselor alimentare cu așa-zisul semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar cine a considerat că este în avantajul său, a pus-o pe produse. Însă numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii are produsul.

Treptat, etichetarea semafor s-a extins și treptat și alți producători au pus pe produsele lor însemnul.  

Subiectul etichetării alimentelor este unul care a stârnit controverse în mai multe țări, ultima dată în Italia. Comisia Europeană urmează să înainteze un proiect de lege pe această temă în următoarele luni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. „Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă…”
    Ce stiu inapoiatii astia, mai vin si sa ne spuna noua ce sa mancam. Sunca si tuica la greu, sa crape cat mai repede tot pr o stu’.
    Te apuca greata de comunisti ca asta si de tara asta de 💩.
    Natie de idi o ti.

  2. Nu ara capacitatea sa-si dea seama cum e cu slanina dar are capacitate de a vota

  3. Spagalache asta o arde dubios.
    Nu mai bine sa avem etichete pe ce mancam?
    Dupa ce ca toate contin zahar fara numar, conservanti si alte porcarii.

  4. Si cine zice ca slanina e sanatoasa ? Orice aliment este okay daca e consumat putin. Ia mananca o slana pe zi sa vedem ce zice colesterolul

    • Dacă in 2022 maninci slanina înseamnă ca ești tot in evumediu! Se minca slanina de foame nu de placere! Bunica’mea din mijlocul transilvaniei, cu porc acasă, crescut ptr copiii, a zis ca niciodata in viața ei n-a mincat slana! A trait 94 de ani, muncind!

  5. Tipic bugetarului roman inutil si impotent, orice numai sa nu-si faca treaba, orice numai bine sa nu fie pentru cetățeni. Si de cand e domnul asta sef peste ce mănâncă romanii, nu stiu. Ministerul sănătății ce face? Ah, stai, ca si acolo duhneste a incompetenta si lene. De amendat si închis restaurante unde colcăie viermii nu e in stare domnul asta, intr-o instituție in care probabil nici portarul nu a scăpat sa nu fie șpăgar.

  6. Eticheta aia e pentru analfabetii care nu is in stare sa citeasca ce contin produsele si au nevoie de culori.

  7. Ce vrăjeală cu slănina, ai zice că nordul țării e la cercul polar nu alta.
    În altă ordine de idei unor producători s-ar putea să nu le convină sistemul ăsta, nu de alta dar ajung oamenii să fie conștienți cât de nesănătos mănâncă.

  8. Cine mai e si O.b-ul asta?

  9. Daca esti genul de snob care citeste „score” pe o punga romaneasca, cu un produs care nu se va vinde niciodata in Anglie, fara sa fie ingretosat de slugarnicie, deja ai o parere de neclintit despre slana.

  10. Mereu pe contrasens. Nu ratam nicio ocazie să arătăm cât suntem de înapoiați și sălbatici. Și pe deasupra mai suntem și mândri… români mândri…

  11. Pai normal, cum o sa pună pe parizer și crenvurști etichete cu roșu ? Cine mai cumpără porcăriile lor ? Logic că le convine producătorilor, ca sa nu ofere prea multe informații consumatorului.

  12. Mare om, mare caracter Horia asta al nostru are grije de noi ca oameni mari de copii, ce sa zic un 💩 de bugetat gretos…

    • Apropo Horica, salamul de pork la 90 lei si slanina la 65-70 lei nu te ingrijoreaza doar culoarea etichetei?

  13. Starea proasta de sanatate a romanilor este data de faptul ca se vand alimente de proasta calitate. Prea mult zahar, prea multa grasime. Pe Mafiotii din importul alimentar, taranii de piete care oun chimicale brutari nu ii verifica nimeni. Msncam paine congelata cu zahar, lapte cu zahar si avem diabet si cancerefsra numar.

  14. E plin ANPC ul de absolvenți de mecanica și textile. Ăștia își dau cu părerea despre mâncare și alergeni.
    Mai sunt alții care baga Ministerul Sănătății în discuție. Ce treaba au ei cu mâncarea? Nu se studiază la medicina umana produsele alimentare.

  15. Cine il tine pe acest demagog in fruntea ANPC-ului?

  16. Plin de hastagisti pe comentarii: deci este OK sa mâncam viermi, lăcuste uscate etc dar slănina nu e OK, trebuie interzisa desi romanii o mănâncă de mii de ani. Bagam de zor la sushi (din carne cruda), sau tartar si altele, doar ca e „cool”, „trendy”, dar facem mofturi la slănina si untura. Da, #parvenitismul este la moda.

    • Argumentul cu „o facem de mii de ani” merge la un psiholog. La restu’ lumii, nu prea … 🤓🤣

    • Cine mananca bai insecte? Aveți o lipsa de argumente crunta.

    • Insecetle nu au fost niciodata menite sa fie obligatori la consum =)) Sunt folosite in alimentatie deja de ani de zile si nu stii. Si da insectele sunt mai bogate in nutrienti decat o slana. Votant AUR clasic.

    • @psihologul: „romani de mii de ani”? Romanii n-au nici doua mii de ani!
      Scriind „Bagam” si „facem” te incluzi si pe tine. Cine te obliga sa mananci sushi sau tartar? Si, in plus, de ce faci mofturi la slanina si untura?

    • unde spune ca slana este interzisa?? daca mai ai frati pe acasa, da-le dracu’ cu usa-n cap sa nu iasa si ei pe strada. Tu ne esti suficient. Nu avem atat saliva cat sa te mentinem „umed”!

    • @psihologul de serviciu – Lacunele tale in ce priveste nutritia si alimentatia sanatoasa sunt evidente! Io zic sa mai citesti si tu ceva in domeniul asta… de aia ajung romanii la 50 de ani cu boli de nutritie – diabet, boli coronariene, obezitate etc.

    • @psihologul de serviciu – Si, apropo, cine a zis ca e interzisa slanina?

  17. un impertinent ! grobian!

  18. Slănina este foarte sănătoasă daca o consumi rațional . Grăsimea de natura animală este mai sănătoasă decât cea vegetală . Doar trotinetstii care țin dieta keto pot susține contrariul . Insectele vor deveni obligatorii in 15-20 de ani pentru ca animalele asa cum le știm astazi vor fi interzise de la creștere pentru sănătatea noastră si a planetei .

  19. Cool! Toti #hastagistii (= parveniți) pana ieri erau cu vaca la păscut, acum sunt „trendy”, mâncam „eco-bio”, fără slănina, ne trebuie eticheta sa stim daca mâncam sau nu. Bănuiesc ca majoritatea sunt USR-iști frustrați (nu mai sunt la „ciolan”, apropos ala e eco?). Au ajuns unii din guvern sa judece mai normal decât postacii USR-istii (apropos USR+HAUR = LOVE, sa văzut cand s-au pupat pe bot la dărâmare guvernului din care făceau part).

    • Si argumentul ad hominem merge la un psiholog. La restu’ lumii nu prea … 🤓😂

      Tu esti ala din bancu’ cu „te dai la urs si nu stii sa zbori”, este? 👍

    • @ psihologul de serviciu – Haidi bre, ca ti-am mai zis si mai sus. E greu cu lacunele… si, apropo, ne trebuie etichete ca sa putem alege ce mancam. Pe tine nu o sa te opreasca nimeni sa mananci kilu’ de slanina pe zi. Io o sa ma rezum sa mananc cate o bucatica din cand in cand.

  20. Funcționarul aflat în slujba cetățeanului:
    „Aș aprecia să nu mă scoateți la tablă”.
    Asta spune tot. Restul nici nu mai are rost să citești. I s-o fi urcat slănina la creier și atâta mai poate.
    Limbaj și atitudine de coc.alar pesedist, rudă mai pro.astă a vreunui baron local.
    Ăsta ne vrea nouă binele, așa-i?