G4Media.ro

Europa începe să-și piardă răbdarea  cu Viktor Orban / De ce va…

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Europa începe să-și piardă răbdarea  cu Viktor Orban / De ce va fi tot mai dificil pentru liderul maghiar să joace la două capete în conflictul dintre Occident și Moscova/ Beijing – analiză Financial Times

Premierul ungar Viktor Orban a început noul an cu declarația instigatoare cum că țara sa tocmai s-a bucurat de cel mai de succes deceniu al ultimului secol, „iar următorii 10 ani ar putea fi chiar și mai buni”. Două luni au trecut din 2021 și perspectivele lui Orban și ale stilului său de naționalism conservator par mai incerte decât prezicea el, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Partidul de guvernare Fidesz al lui Orban s-a rupt săptămâna trecută de Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Ruptura aceasta nu e doar o simplă rearanjare a facțiunilor într-un legislativ care nu prea suscită atenția cetățenilor UE. Este un simptom al unei falii tot mai largi în materie de valori și politici între guvernele vest-europene și unele cabinete din Europa Centrală și de Est (ECE), dintre care cel ungar constituie cel mai bun exemplu.

Din perspectiva liderilor vest-europeni, pericolul este acela ca aceste clivaje să ofere unor puteri non-UE, cum ar fi China, Rusia, Turcia și Regatul Unit, ocazii de a perturba influența UE în ECE. Problema se extinde de fapt și mai departe, în Balcani. Serbia, de pildă, imită Ungaria prin aceea că se menține la o anumită distanță de Bruxelles, cultivând concomitent relații cordiale cu Beijing și Moscova.

În orice caz, dacă apar riscuri pentru UE, acelea vor fi riscuri și pentru Ungaria. Până săptămâna trecută Orban beneficia de protecția și respectabilitatea politică pe care i le ofereau calitatea de membru al PPE. El conta în special pe reținerea cancelarului german Angela Merkel, a creștin-democraților (CDU) ei și a Uniunii Social-Creștine (CSU), partidul-soră bavarez al primilor.

Însă acum zona de centru-dreapta a Germaniei începe să-și piardă răbdarea cu erodarea democrației și statului de drept de către Orban. Mai mult chiar, tendințe mai generale existente pe plan european și mondial nu lucrează neapărat în favoarea lui Orban. La Washington el beneficiază sub administrația Joe Biden de mai puțină simpatie decât pe vremea administrației Donald Trump, care împărtășea disprețul lui Orban pentru normele democratice liberale.

În Europa, alegerile pentru Bundestag din septembrie ar putea produce o coaliție de guvernare CDU-CSU-Verzi, dintre care ultimii sunt extrem de critici la adresa lui Orban. La fel de interesante sunt și evoluțiile din Italia. Matteo Salvini, șeful Ligii de dreapta radicală și fost vicepremier, se alia adesea cu Orban în atacurile lui contra UE. Ceea ce îi permitea conducătorului ungar să se prezinte ca având prieteni cu mentalitate similară în funcții înalte în capitalele vest-europene. Însă acum Salvini și-a declarat susținerea pentru guvernul categoric pro-UE al lui Mario Draghi, lăsându-l pe Orban chiar și mai izolat în Europa de Vest.

Un indiciu util cu privire la situația ingrată în care a ajuns Orban ni-l oferă comunicatul publicat de el cu ocazia ieșirii partidului său din PPE. El și-a intitulat comunicatul „Samizdat nr. 6”, asociindu-se deci cu activiștii sovietici pentru drepturile omului care răspândeau samizdaturi, adică texte clandestine.

Însă Orban nu este nici vreun Andrei Saharov și nici vreo Liudmila Alexeieva, după cum atestă atacul lansat de el împotriva PPE. „Trebuie să construim o dreaptă democratică europeană care să ofere un cămin cetățenilor europeni care nu doresc imigranți, care nu doresc multiculturalism, care nu au decăzut în sminteala LGBTQ, care apără tradițiile creștine ale Europei, care respectă suveranitatea țărilor”, a scris el.

În eforturile sale de a bloca pedeapsa UE pentru violările drepturilor omului de care e acuzată Ungaria, Orban s-ar putea baza pe sprijinul conducătorilor din Bulgaria, Polonia și Slovenia. Dar nu poate fi exclus nici ca deteriorarea relațiilor sale cu Europa de Vest să-l determine să strângă și mai mult legăturile cu Rusia și China.

Sub Orban, Ungaria nu numai că și-a construit o relație privilegiată cu Rusia în privința gazelor și a energiei atomice, ci a exploatat și chestiunea minorității maghiare din Ucraina pentru a perturba cooperarea Kievului cu UE și NATO. Într-un mod similar și-a extins Ungaria și relațiile economice și culturale cu China. Ea găzduiește cel mai mare centru de depozitare al grupului Huawei din exteriorul Chinei, tocmai în momentul în care alte țări UE își reevaluează relațiile cu respectiva companie.

Totuși, într-o anumită privință, relațiile tot mai înfloritoare ale Ungariei cu China merg împotriva unui curent recent apărut în ECE. State UE precum Lituania și România sunt mai puțin dornice decât erau altcândva să strângă relațiile cu China.

Din toate aceste motive, Orban ar putea întâmpina probleme în a-și continua jocul duplicitar de a se pune bine cu Moscova și Beijingul, așteptându-se concomitent să primească toate beneficiile ce decurg din apartenența Ungariei la principalele sisteme occidentale de alianțe. Dacă acest joc va înceta, următorii 10 ani ar putea fi într-adevăr foarte buni pentru Ungaria, deși probabil mai puțin buni pentru Orban însuși.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. ungurii au politica de prietenie cu banii tuturor, nu fac discriminare

  2. Și unde e declaratia aia instigatoare cand spui „că țara sa tocmai s-a bucurat de cel mai de succes deceniu al ultimului secol, „iar următorii 10 ani ar putea fi chiar și mai buni” ????

    Păi chiar așa este, Ungaria e la doar 15% procentual nivel de trai in urma nemților, conform statisticilor.

    O declarație asemănătoare pentru România ? Nu cred. Noi avem cea mai mare rată de sărăcie din UE, 5 milioane de indivizi sub pragul de sărăci si incă vreo 6 milioane care se confruntă cu lipsuri severe, dar avem ceam mai tare economie de pe planetă, și ne doare la bască pentru că suntem pe manevră cu PPE.

    Deci nici o grijă, n-o să iasă nimeni din UE să spună că oficialii din România bat câmpii cu bunăstarea.

  3. Interesant, unii cred ca Fidesz va iesi bine din jocul terorii:
    https://m.digi24.ro/stiri/externe/ue/euractiv-dacian-ciolos-contestat-in-interiorul-renew-pozitia-grupului-si-majoritatea-pe-sunt-amenintate-de-iesirea-fidesz-din-ppe-1464649

    Ii dorim sa realizeze o noua alianta capabila sa stopeze teroarea ideologica a stangii liberale, si intoarcerea Europei la adevaratele valori crestin-democrate.

    • Si noi dorim ca orban sa organizeze un referendum populatiei in care sa ceara HUNEXIT ori in .
      dar nu vrea , ca e pervers si corupt , mananca din 2 parti : Ue si China , rusia si cu toate astea maghiarii ca si romanii i-au calea Europei si nu asiei .

    • Valorile alea presupun orgii gay la Bruxelles?

      Trebuie sa ai o orbire maxima ca sa nu vezi ca Orban e un profet fals, un fariseu desavarsit care nu are nici o treaba cu valorile crestine si cu atat mai putin cu democratia.

      Exista partide conservatoare in Europa care sustin valorile crestine pe care se bazeaza in mare parte civilizatia europeana.

      Dar Orban nu e reprezentantul lor, doar se foloseste de naivitatea oamenilor simpli din Ungaria rurala pentru a putea fura mai cu succes si a isi consolida dictatura.
      E clona imperfecta a lui Putin in interiorul Europei.

    • @Tree fitty
      Da, faza aia cu băiatu ăla prins fugind pe burlan în pielea goală a fost un semnal pt Orban, pe care nu l-a luat în seama. Tot sistemul lui este profund corupt și mincinos; el controlează imaginea internă grație eforturilor sale de „centralizare” a presei din ultimii ani, similare cu cele din dictaturi oribile. A depășit linia roșie, și este în război cu forțe foarte puternice în curs de coalizare; dacă era vreun erou virgin putea să moară frumos și să între în legendă, dar așa o să se lase cu rahat aruncat în ventilator.

  4. Simplu. Ungurii nu sunt neapărat prieteni cu rușii și chinezii însă știu că nu câștigă nimic dacă și-i fac dușmani. Nu e o politică duplicitară ci una înțeleaptă. Și dă rezultate: europenii și americanii îi „pedepsesc” cu investiții peste investiții.
    Între timp, România care bate din călcâie înainte să deschidă măcar gura vreun ambasador occidental, mai așteaptă..

    • e vb de coeziune, de o politica comuna, atat, ca si cum in familia ta, tu spui nevestei sa nu se mai vada cu ex-ul si cu ex-ul, dar ea in continuare o face si zice ca nu-s dusmani

    • Andrei da cumnata Merkel e ok cu rusu?
      Eh tiar impartialitatea.
      PPE se ratoieste la Orban dar nu ne spune cum e cu Germania si Rusia.
      Sau cu banii oligarhilor putinisti din bancile austriece.
      Nein nu ne place sa se faca unguru frate cu dracu pardon chinezu ca nu mai avem loc de el.