Europa își pregătește cetățenii pentru noul Război Rece / Țările nordice și țările baltice deschid calea prin stocarea de cereale, testarea sistemelor de plată și determinarea gospodăriilor să depoziteze rații de urgență
La ora 9 a.m. pe 18 noiembrie, Finlanda a lansat un nou site web pentru a le arăta oamenilor cum să reziste 72 de ore în cazul unei crize sau al unui conflict. În aceeași zi de luni, Suedia a început să trimită prin poștă pliante actualizate către cele 5,2 milioane de gospodării ale sale, îndemnând la „un accent mai mare pe pregătirea pentru război”, scrie Bloomberg.
Cele două inițiative au fost cele mai recente răspunsuri ale celor mai noi membri ai NATO la o lume mai periculoasă și au venit în ajunul unei reamintiri puternice a ceea ce înseamnă aceasta. O zi mai târziu, Ucraina a lansat pentru prima dată rachete americane în Rusia, făcând ca războiul lor să intre într-o nouă fază.
Țările din regiunea nordică și de la Marea Baltică au fost mult timp printre cele mai vocale cu privire la amenințarea de la ușa lor. În prezent, guvernele, băncile centrale și companiile din aceste țări sunt în fruntea acțiunilor de stocare a cerealelor și a medicamentelor de urgență, de sporire a rezistenței sistemului financiar și de încurajare a gospodăriilor să depoziteze conserve și tablete de iod.
„Din această cauză, Finlanda comunică foarte mult despre această pregătire de 72 de ore la televizor, pe rețelele de socializare, în ziare – am auzit chiar că în școli îi învață pe copii despre asta”, a declarat Lotta-Sofia Saahko, 31 de ani, o scriitoare care locuiește în Valkeakoski, un oraș din sudul Finlandei. „Așadar, este foarte prezent în mass-media în acest moment, iar acest lucru mi-a schimbat cu siguranță mentalitatea.”
Unele dintre planificări ar putea părea alarmiste, dar scenariile implică și dezastre naturale cauzate de schimbările climatice, întreruperi ale aprovizionării cu energie și atacuri cibernetice internaționale, nu doar războaie.
Pregătirea înseamnă, de asemenea, multe lucruri. Saahko, care locuiește cu bunicul ei, a declarat că au două canistre de apă de cinci litri și au început să facă cumpărături diferite, astfel încât să aibă suficiente conserve de supă de mazăre și pâine prăjită.
Cum se pregătesc unele națiuni europene pentru un nou Război Rece
Autoritățile suedeze oferă sfaturi privind evacuarea, cum să oprească sângerarea și cum să le vorbească copiilor despre război. Apoi, există o imagine de ansamblu. În țara vecină, Norvegia repornește rezervele de cereale, dezvoltând capacitatea de depozitare.
Cel mai mare comerciant cu amănuntul din Lituania, Maxima, are un plan pentru ca supermarketurile sale să rămână deschise în cazul în care comunicațiile se întrerup, în timp ce depozitele sale au o listă de produse esențiale de stocat. Parlamentul polonez a adoptat luna aceasta o lege care obligă autoritățile locale să păstreze suficiente alimente și apă, tot pentru 72 de ore. Alte măsuri includ un sistem de evacuare și construirea de adăposturi.
În Danemarca, guvernul a creat în acest an un minister pentru situații de criză și a început, de asemenea, să sfătuiască populația să își facă provizii de alimente și apă pentru 72 de ore. Dar pentru sistemul financiar, această perioadă nu este suficientă.
Banca centrală este pionieră într-un sistem care înseamnă că, începând de anul viitor, danezii vor putea utiliza în continuare carduri pentru cumpărături și medicamente timp de o săptămână în cazul unei pene de curent sau al căderii internetului.
Banca a colaborat cu comercianții cu amănuntul, băncile și societățile de plată pentru a prelungi perioada în care oamenii pot efectua tranzacții offline cu cardul de la trei la șapte zile, a declarat Ulrik Nodgaard, viceguvernator. Comercianții cu amănuntul și băncile au convenit să împartă în mod egal costul oricărei activități frauduloase, iar alte țări s-au arătat interesate să folosească acest model, a spus el.
„Este vorba despre pregătirea pentru scenariile cele mai pesimiste, iar noi nu ne-am simțit confortabil să spunem că o perturbare nu ar putea dura mai mult de trei zile”, a declarat Nodgaard.
Oficialii europeni spun că întreg continentul a intrat într-o nouă realitate. La mai bine de trei decenii de la sfârșitul Războiului Rece și de la amenințarea atacurilor nucleare, Uniunea Europeană se întoarce la rădăcinile sale ca organizație care s-a născut în urma unui conflict pentru a promova pacea și securitatea.
UE încearcă să accelereze discuțiile cu Regatul Unit cu privire la un nou pact de apărare și securitate, alegerea lui Donald Trump însemnând probabil reducerea sprijinului american pentru Ucraina și perspectiva unui acord de pace care ar putea încuraja Rusia.
„Avem de-a face cu tensiuni geopolitice care nu dau semne de slăbire și trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la 14 noiembrie. „Toate acestea fac mai important ca niciodată ca uniunea noastră să fie pregătită pentru acest viitor nou, mai nesigur”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut fostului președinte finlandez Sauli Niinisto să studieze gradul de pregătire al continentului. Cheia a fost ca cetățenii să aibă sentimentul de proprietate asupra securității lor, a declarat acesta luna aceasta, după publicarea raportului său la 30 octombrie.
Finlanda, cu istoria sa în care a trebuit să coexiste alături de Rusia și Uniunea Sovietică, a fost în mod tradițional lider în această privință. Niinisto a descris modelul finlandez drept o „atitudine” bazată pe experiențe.
Ce conține trusa de 72 de ore a Finlandei?
Apă îmbuteliată, Alimente neperisabile, Găleți curate, Alimente pentru animale, Hârtie igienică
Aparat de radio alimentat cu baterii, Lanternă, Baterii,Numerar
Pătură de foc, Aragaz de tabără și combustibil, Pungi de plastic, Bandă adezivă ,Chibrituri
Dezinfectant pentru mâini, Șervețele umede, Trusă de prim ajutor, Medicamente Tablete de iod
Sursa: Asociația națională finlandeză de salvare SPEK
Bunicul lui Saahko, Jorma, avea 4 ani și jumătate în 1939, când sovieticii au invadat Finlanda în ceea ce a devenit cunoscut ca Războiul de iarnă. El a fugit din regiunea Karelia, ale cărei părți au fost cedate Rusiei, și nu s-a mai întors niciodată.
Jorma are două congelatoare pline cu alimente – inclusiv unt pentru câteva luni – dulapuri de bucătărie cu produse uscate și depozitează zahăr la etaj. Printre altele, mai are lanterne, baterii, medicamente și un grătar cu gaz. Banda adezivă poate acoperi orice fisuri pentru a sigila casa.
Scopul celor 72 de ore este de a oferi autorităților timp pentru a interveni. „Pentru mine, a fost întotdeauna istorie, în timp ce acum, brusc, a devenit foarte actuală”, a spus ea prin Zoom, stând lângă Jorma. „Este istoria bunicului meu care se repetă la nesfârșit.”
De când Rusia a anexat Crimeea în urmă cu un deceniu, statele baltice și Polonia au devenit cele mai mari contributoare din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ca proporție din economiile lor. Finlanda și Suedia, care au rămas mult timp în afara alianțelor militare, au aderat la NATO după ce Vladimir Putin și-a început invazia a Ucrainei în februarie 2022.
Lituania a căutat, de asemenea, în mod activ să găzduiască provizii medicale de urgență. Anul trecut a primit undă verde din partea Comisiei Europene pentru un depozit, ca parte a unui plan de a avea 22 de depozite în 16 state membre ale UE.
Pe lângă apărare, aprovizionarea cu energie și produse farmaceutice, accentul a fost pus în mare măsură pe alimente. În timp ce țări precum Polonia, România și Slovacia și-au păstrat și menținut rezervele după Războiul Rece, altele le-au desființat.
Acestea revin acum. Norvegia a declarat în iunie că acumulează cereale, deoarece țara se pregătește pentru „inimaginabil”, în timp ce Suedia intenționează să își refacă rezervele, împreună cu semințe și îngrășăminte. Oficialii și cercetătorii au venit în Finlanda pentru know-how, a declarat Miika Ilomaki, specialist principal în pregătire la Agenția Națională pentru Situații de Urgență.
Finlanda, a cărei treime din teritoriu se află în interiorul Cercului Polar Arctic, are un sezon de vegetație scurt și o istorie de foamete. O criză a cerealelor din 1917 a declanșat primele eforturi pentru a asigura aprovizionarea adecvată, iar 11 ani mai târziu a fost înființat un depozit de cereale de stat.
Astăzi, este una dintre cele mai sigure țări din lume din punct de vedere alimentar. Rezervele de cereale sunt ascunse la vedere, în 19 silozuri din întreaga țară care stochează și provizii comerciale. Acestea pot găzdui aproximativ jumătate din recolta medie a unui an. Clădirile de beton, înalte de până la 60 de metri, au fost construite pe parcursul a 50 de ani de la Războiul de Iarnă.
„Rădăcinile pregătirii datează de mult timp, iar acest lucru a creat o cultură a rezilienței”, a declarat Jarkko Arrajoki, director executiv al Suomen Viljava Oy, o companie de stat de depozitare a cerealelor. „Este o parte integrantă a unei societăți funcționale, și nu ceva separat”.
Pentru Saahko, aceasta este înrădăcinată în psihicul finlandez. Noul site web al guvernului a reunit pentru prima dată într-un singur loc informații vechi, iar autoritățile au difuzat videoclipuri care reamintesc oamenilor că a fi pregătiți nu înseamnă că se va întâmpla.
„Îmi place această mentalitate, că deși suntem pregătiți, nu trebuie să fim speriați”, a spus ea. „Poate că este chiar invers: Pentru că suntem pregătiți, nu trebuie să fim atât de speriați.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii