G4Media.ro

Europa își reduce dependenţa de petrolul rusesc: importurile au înregistrat o prăbușire…

Sursa foto: Pixabay

Europa își reduce dependenţa de petrolul rusesc: importurile au înregistrat o prăbușire cu 90% din anul 2019 până în 2022

Importurile totale ale UE de țiței și produse petroliere din Rusia au scăzut la 1,4 milioane de tone în martie 2023, potrivit Eurostat. Aceasta înseamnă că importurile au înregistrat o prăbuşire cu 90% din anul 2019 până în 2022, arată o analiză a publicației elene Reporter, citată de Rador.

Semnalând traiectoria descendentă, Eurostat subliniază că importurile de țiței au scăzut de la 12,4 milioane de tone în ianuarie 2022 (înainte de începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina) la 3,7 milioane de tone în decembrie 2022 (-70%), când embargoul a intrat în vigoare. Importurile de țiței au continuat să scadă la 1,17 milioane de tone în martie 2023 (-91%). În același timp, importurile de produse petroliere au scăzut de la 3,3 milioane de tone în ianuarie 2022 la 0,7 milioane tone în februarie 2023 (-80%) și au continuat să scadă, ajungând la doar 0,3 milioane tone în martie 2023 (-92%).

Importurile totale de petrol din Rusia nu au ajuns la zero din cauza anumitor excepții care permit importuri limitate în anumite condiții.

Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a creat tulburări în domeniul petrolului, determinând două apelări de urgenţă la stocuri în martie și aprilie 2022, cu scopul stabilizării pieţei. Aceste acţiuni au fost coordonate de Agenția Internațională pentru Energie și au fost sprijinite de UE.

Mai multe țări UE au participat la acțiunile comune, utilizând o parte din excedentul rezervelor de urgență, în timp ce altele au scăzut sub nivelurile minime impuse de articolul 3 din Directiva 2009/119/CE.

În 2022, Comisia a evaluat situația de pe piețele interne și internaționale și a sfătuit statele membre ale UE să-și refacă stocurile de urgență de petrol la nivelurile minime cerute până la 31 martie 2023.

În iulie 2022, 10 țări UE erau sub nivelul minim național (Bulgaria, Republica Cehă, Irlanda, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria și România).

Cu toate acestea, până în martie 2023, doar Bulgaria, Republica Cehă, Irlanda, Letonia și Lituania au rămas sub nivelul de urgență, iar trei ţări erau aproape de a-și reface complet rezervele de petrol. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. mai sunt aurari-de-la-rusi care alimenteaza de la LUKOIL alaturi de „prietenii” lor orbanistii la MOL
    si ai zice ca nationalistii astia ar trebui sa zica ca „prietenul dusmanului meu, e si dusmanul meu” dar se pare ca petrolul ii leaga intr-o prietenie fara granite

  2. Eh, pana la urma fiecare alimenteaza de unde vrea cand e vorba de banii lui.
    Tot aici citeam ca rusii vand acum catre India/Turcia, iar acestea revand catre UE.
    Daca va referiti la import direct probabil sa fie o scadere cum mentionati, dar indirect mai ajunge petrol rusesc in UE vandut de alte tari ?