UPDATE Dosarul filajului la magistrați și ziariști merge la DIICOT. Parchetul general a arbitrat disputa dintre DIICOT și Parchetul Militar
UPDATE: Dosarul filajului la magistrați și jurnaliști merge la DIICOT, potrivit unei ordonanțe semnate de Maria Militaru, adjunctul procurorului general al României, și consultată de G4media.ro.
Parchetul general a luat această decizie chiar în ziua în care procurorul general Gabriela Scutea și prim-adjunctul Bogdan Licu erau citați la audieri în dosarul deschis de Parchetul Militar.
ARTICOL INIȚIAL:
Procurorul general, Gabriela Scutea, a cerut Parchetului Militar dosarul filajului la magistrați și jurnaliști pentru a stabili cine este îndreptățit să-l soluționeze, DIICOT sau Parchetul Militar, având în vedere că ambele parchete au plângeri înregistrate pe aceeași temă, transmite Europa Liberă. Este pentru a doua oară în decurs de șase săptămâni când Parchetul General încearcă să preia acest dosar de la Parchetul militar.
Din datele anchetei realizate de procurorului militar Bogdan Pîrlog rezultă că în seara de 21 februarie, doi jurnaliști și doi magistrați au fost filați de șase persoane, trei dintre acestea fiind în local înainte de a sosi grupul ce urma să fie înregistrat. La o altă masă, alte două persoane, un bărbat și o femeie „au stat câteva ore, având un consum minimal, non alcoolic, prin amplasarea lor fiind singurele care ar fi putut efectua înregistrarea video din toaleta bărbaților”. O a șasea persoană a așteptat în mașină.
Cererea lui Scutea vine după ce în acest caz au fost înregistrate două plângeri: una a fostului procuror general adjunct al PG Răzvan Horațiu Radu, făcută la DIICOT, cealaltă a jurnaliștilor filați, plângeri făcute la Parchetul Militar după sesizarea din oficiu a procurorului militar Bogdan Pîrlog.
În aceste condiții, DIICOT, structură condusă de Giorgiana Hosu, susține că este competentă să soluționeze cauza. Cererea de predare a dosarului a venit din partea procurorului general fix în ziua în care Scutea și Bogdan Licu, adjunctul ei, erau citați ca martori, pentru a da declarații în dosar, scrie Europa Liberă.
În adresa de ieri se solicită înaintarea „de îndată” a dosarului în original, „în vederea soluționării unui conflict pozitiv de competență”. Asta înseamnă că două parchete susțin fiecare că ar fi îndreptățite să rezolve un caz, procurorul general fiind chemat ca arbitru. Într-un răspuns semnat de procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care instrumentează cazul, se arată că nu poate trimite dosarul în acest moment doar în baza enunțării unei încadrări juridice și spune că este necesară „prezentarea mai multor date”.
Context. Gabriela Scutea, procurorul general al României, a infirmat toată cercetarea făcută de Parchetul Militar în dosarul privind filajul de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști, potrivit declarațiilor acesteia pentru Ziare.com.
Reamintim că Parchetul Militar București s-a autosesizat în 25 februarie și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.
România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar în Serbia, a difuzat imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind „dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.
Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, a fost cel care a deschis dosarul și a spus că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest dosar, potrivit HotNews.ro.
Foto: Gabriela Scutea (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii