G4Media.ro

Europa Liberă: Ce (nu) au făcut politicienii români pentru a sprijini Armata…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Europa Liberă: Ce (nu) au făcut politicienii români pentru a sprijini Armata pe timp de război? Trei piedici puse

Când șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, dezvăluia, în februarie, la Europa Liberă, că Armata Română are nevoie de legi noi pentru a „putea apăra eficient și complet România”, mulți se așteptau la o reacție rapidă a politicienilor.

Două dintre legile invocate atunci de general – cea a Apărării Naționale și cea privind managementul situațiilor de criză – nu au ajuns nici până astăzi în Parlament.

Și nici nu vor ajunge (în cel mai fericit caz) până la toamnă – când vacanța parlamentarilor se va fi încheiat – recunoștea acum câteva săptămâni președintele Senatului, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, el însuși fost șef al Armatei. La fel a spus și premierul Marcel Ciolacu, relatează Europa Liberă.

Ciucă, în schimb, se folosește de cariera militară pentru a se promova politic: ai observat, cu siguranță, în preajma tuturor marilor orașe, panourile imense pe care apare imaginea șefului Senatului alături de mesajul „Un ostaș în slujba țării”.

Europa Liberă a identificat trei mari probleme – dintr-o listă care nu este exhaustivă – în care sistemul de apărare al țării nu a găsit în clasa politică din România un camarad care să îl sprijine:

  • legile apărării
  • investițiile
  • industria de armament

Legea după care funcționează, în prezent, Armata Română este din 1994, adică de acum 30 de ani.

Proiectul privind Legea Apărării nu a intrat încă pe traseul legislativ.

Draftul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării pe 1 aprilie 2024, la două luni după avertismentul generalului Gheorghiță Vlad.

Pe 16 mai, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc o dezbatere publică. Iar minuta discuției arată că procedura a fost controversată.

Participanții de la dezbatere au reclamat că MApN nu a promovat evenimentul în așa fel încât să participe cât mai multe persoane, precum și faptul că aceasta nu a fost transmisă online.

În privința discuțiilor constructive care ar fi trebuit să ajute la îmbunătățirea legii, acestea au lipsit cu desăvârșire, reiese din minuta consultată de Europa Liberă (o puteți consulta accesând linkul asociat fotografiei).

„Subiectul modului de organizare a întâlnirii pentru dezbaterea publică a proiectelor de lege a predominat în toată dezbaterea, fiind monopolizat de reprezentanții asociațiilor, care au cerut de mai multe ori tuturor participanților să părăsească sala de desfășurare a întâlnirii”, se menționează în minută.

Printre cei care au participat la dezbatere se numără Asociația Alianța Părinților, Dumnezeu Popor și Țară sau Mișcarea pentru Pace din România.

Unii participanți nu au vorbit despre Legea Apărării, ci despre: Covid-19, legea poliției militare, alte ministere sau… Organizația Mondială a Sănătății.

La fel s-a întâmplat și în privința unei alte legi invocate pe 1 februarie de generalul Gheorghiță – managementul situațiilor de criză. Aceasta a fost pusă, de asemenea, în dezbatere publică de MApN încă de pe 1 aprilie.

Citește continuarea pe Europa Liberă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Acum se observă că feseneaua este kaghebistofila! Vinovați? Pai 85-90% dintre votanți, adică cei ce votează cu comuniștii de 35 ani!

  2. Spre deosebire de alte state din est si centru, Romania cea mai expusa tara daca rusii castiga in Ucraina, n-a facut absolut nimic pt intarirea securitatii. Ba mai mult, au mintit cu 2,5% din PIB pt aparare, cand de fapt au investit 1,4%, sub media europeana. Iohannis are tupeul sa ceara o prezenta si mai sporita a NATO in Romania + sa candideze la f-ctia suprema in NATO.
    Culmea este ca nici opozitia nu pare interesata de problema. De la aur si sos n-am nicio asteptare, dar USR ……??

  3. Vorbim de o țară care aparent nu are un interes comun în nici un fel de domeniu, interesele sunt de clan, de apartenență politică, pe principii pur fanariote de rezolvare a problemelor. Se rezolvă puțin și parțial din ele doar prin emoții publice de moment, la insistențele aliaților, la demararea unor investiții din partea concernelor militare din vest presate de conflictul din Ucraina, altfel am fi în situația Moldovei…Procente bune din PIB se duc pe pensii speciale, sinecuri, privilegii pt.tot felul de asistați, armate de bugetari lipite de instituții publice în detrimentul unor locuri de muncă și comenzi în industria de apărare…O să ajungem într un scenariu în care politicul dă legi pt.apararea țării la comanda unor prezentatori de știri de radio sau televiziune.

  4. Daca partenerul strategic va deveni „great again”,atunci trebuie sa trimitem cheile de la intrarea in Romania pe curier la Moscova si sa ne pregatim de un presedinte gen Simion pentru vreo 25 de ani…care mai ramanem pe aici sa experimentam viata parintilor si bunicilor de dinainte de ’89.