Europa Liberă: Ce (nu) au făcut politicienii români pentru a sprijini Armata pe timp de război? Trei piedici puse
Când șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, dezvăluia, în februarie, la Europa Liberă, că Armata Română are nevoie de legi noi pentru a „putea apăra eficient și complet România”, mulți se așteptau la o reacție rapidă a politicienilor.
Două dintre legile invocate atunci de general – cea a Apărării Naționale și cea privind managementul situațiilor de criză – nu au ajuns nici până astăzi în Parlament.
Și nici nu vor ajunge (în cel mai fericit caz) până la toamnă – când vacanța parlamentarilor se va fi încheiat – recunoștea acum câteva săptămâni președintele Senatului, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, el însuși fost șef al Armatei. La fel a spus și premierul Marcel Ciolacu, relatează Europa Liberă.
Ciucă, în schimb, se folosește de cariera militară pentru a se promova politic: ai observat, cu siguranță, în preajma tuturor marilor orașe, panourile imense pe care apare imaginea șefului Senatului alături de mesajul „Un ostaș în slujba țării”.
Europa Liberă a identificat trei mari probleme – dintr-o listă care nu este exhaustivă – în care sistemul de apărare al țării nu a găsit în clasa politică din România un camarad care să îl sprijine:
- legile apărării
- investițiile
- industria de armament
Legea după care funcționează, în prezent, Armata Română este din 1994, adică de acum 30 de ani.
Proiectul privind Legea Apărării nu a intrat încă pe traseul legislativ.
Draftul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării pe 1 aprilie 2024, la două luni după avertismentul generalului Gheorghiță Vlad.
Pe 16 mai, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc o dezbatere publică. Iar minuta discuției arată că procedura a fost controversată.
Participanții de la dezbatere au reclamat că MApN nu a promovat evenimentul în așa fel încât să participe cât mai multe persoane, precum și faptul că aceasta nu a fost transmisă online.
În privința discuțiilor constructive care ar fi trebuit să ajute la îmbunătățirea legii, acestea au lipsit cu desăvârșire, reiese din minuta consultată de Europa Liberă (o puteți consulta accesând linkul asociat fotografiei).
„Subiectul modului de organizare a întâlnirii pentru dezbaterea publică a proiectelor de lege a predominat în toată dezbaterea, fiind monopolizat de reprezentanții asociațiilor, care au cerut de mai multe ori tuturor participanților să părăsească sala de desfășurare a întâlnirii”, se menționează în minută.
Printre cei care au participat la dezbatere se numără Asociația Alianța Părinților, Dumnezeu Popor și Țară sau Mișcarea pentru Pace din România.
Unii participanți nu au vorbit despre Legea Apărării, ci despre: Covid-19, legea poliției militare, alte ministere sau… Organizația Mondială a Sănătății.
La fel s-a întâmplat și în privința unei alte legi invocate pe 1 februarie de generalul Gheorghiță – managementul situațiilor de criză. Aceasta a fost pusă, de asemenea, în dezbatere publică de MApN încă de pe 1 aprilie.
Citește continuarea pe Europa Liberă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii