Europa Liberă: Cei patru consilieri care influențează deciziile premierului Viorica Dăncilă
Costin Mihalache, Andrei Marius Diamescu, Anton Pisaroglu și Florin Ciocănelea sunt cei patru oameni aflați în cancelaria premierului care influențează deciziile majore ale Vioricăi Dăncilă, potrivit unei analize făcute de Europa Liberă.
Cine sunt ei? Un promotor al relațiilor strânse cu China, un general ajuns în Guvern direct de la Direcția de informații a MapN, un responsabil cu import-exportul la Petrom încă din anii 90, cu stagii la Petromservice-ul lui S.O.Vântu și GSP, compania cu contracte de stat în Rusia, un misterios om de afaceri, care a lăsat sportul pentru afaceri cu Rusia via SUA. Aceștia sunt oamenii care îi pun pe masă Vioricăi Dăncilă sfaturile și deciziile.
Experiența pe care principalii colaboratori ai lui Dăncilă o au în domeniul relațiilor externe, diplomatice, informative și comerciale este văzută cu sprâncenele ridicate la partid, în condițiile în care toți au avut relații cu foștii lideri ai PSD, Adrian Năstase și Victor Ponta, ambii fiind cooptați, de la plecarea lui Liviu Dragnea la „discuții exploratorii” pentru ajutarea partidului într-un moment greu, după cum s-a exprimat un lider al PSD.
Înainte de a prelua președinția interimară a PSD, Viorica Dăncilă și-a făcut un stat în stat la Guvern, reînființând cancelaria primului-ministru, care are o colecție de personaje fără profil public, cvasinecunoscute, obișnuiți ai cercurilor de decizie, specializați în relații externe, unii dintre ei chiar din timpul comunismului. Aceștia sunt oamenii cu cea mai mare influență asupra Vioricăi Dăncilă, despre care membrii PSD spun că au fost trimiși în misiuni de Adrian Năstase și Victor Ponta, însă abia acum, în epoca Dăncilă, au fost scoși în față și asumați public pe post de sfetnici, nu de taină, ci membri ai Cancelariei – garda pretoriană a șefei Guvernului.
Înființarea cancelariei s-a făcut în februarie, în pofida nemulțumirii exprimate de Liviu Dragnea, care aștepta deja sentința care l-a scos din politică. Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă l-a avut ca sprijin la acel moment pe Paul Stănescu, cel marginalizat de Liviu Dragnea și care a trecut în opoziție față de Viorica Dăncilă la scurt timp după ce Dăncilă îl propulsase în tandem, alături de ea, la conducerea partidului. Din cine este formată noua gardă a Vioricăi Dăncilă?
COSTIN MIHALACHE
Este de departe personajul cel mai important. Viorica Dăncilă i-a dat titlul de ministru, ca șef al cancelariei. Mihalache îi face agenda, îi stabilește întâlnirile și, potrivit fișei de post, o ajută pe Dăncilă să-și denumească prioritățile strategice. Există voci în PSD care susțin că i-ar asigura și consilierea politică, alături de patronul ziarului Adevărul, Cristian Burci.
Presa a scris că ar fi prieten cu președintele Chinei, Xi Jinping, omul fiind de 20 de ani pivot de promovare al relațiilor cu China. Biografia și funcțiile lui Mihalache arată că încă de pe vremea comunismului s-a specializat în comerț exterior și în infrastructură strategică.
Costin Mihalache este născut pe 23 august 1968 la Alexandria și face școala elementară în Germania, la Koln. Revine în țară, unde termină Liceul german. În ultimii ani ai comunismului,în 1988, înainte de facultate (la prima se înscrie în 1990, Facultatea de Drept a Academiei de Poliție) omul este angajat ca referent la Întreprinderea de Comerț Exterior ROMTRANS, un loc unde datele epocii arată că, îndeobște, angajații aveau legături cu Securitatea, însă nu există date publice în acest sens.
Imediat după absolvirea Academiei de Poliție este angajat, în 1994, la Ministerul Apărării, unde este consilier de relații externe, până în 2008. Dar, în aceeași perioadă, Costin Mihalache devine ubicuu – studiază limba chineză la Beijing 1995-1999), lucrează și la Ministerul de Externe (din 2004), iar în același an este trimis la post în China, unde este consul și primul colaborator al ambasadorului român. Este perioada în care Adrian Năstase este prim-ministru care relansează afacerile cu China, au loc vizite oficiale ale membrilor Partidului Comunist Chinez în România, dar și vizite private ale lui familiei Năstase, la cumpărături pentru blocul din Zambaccian. Din această perioadă datează denunțurile unui angajat al ambasadei române la Beijing care au dus la prima condamnare a premierului sinofil. Este vorba despre celebrii saci de bureți de bucătărie, a zecilor de pitici de grădină, care alături de mobilier din lemn de cireș și parchet costisitor erau plătite cash de Dana Năstase, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA.
Costin Mihalache își încheie cariera diplomatică de stat și între 2010-2013 lucrează în domeniul privat – la o fabrică de panificație din Teleorman, unde se ocupă de distribuția produselor în teatrele de operațiuni, și la o companie suedeză care se ocupă de marcajele pe șosele și care, ulterior, își vinde acțiunile unor oameni de afaceri români.
În paralel, din 2011 și până în 2016, Mihlache este membru în conducerea Casei România-China, o asociație privată, finanțată de controversatul om de afaceri Nicolae Dumitru, patron al grupului NIRO, care a adunat în jurul său o serie de oameni din servicii și politicieni (marea majoritate PSD și UNPR) care promovează relațiile cu regimul de la Beijing.
Vine însă anul 2013, când premierul epocii, Victor Ponta, îl aduce pe Costin Mihalache la Guvern – consilier de stat pe dezvoltarea relațiilor cu China. Iar dl Mihalache le promovează până la nivel de vizită a premierului chinez în România, în septembrie 2013, când se încheie un memorandum secret pentru intrarea pe piața românească a HUAWEI în domenii strategice. Tot în 2013, dl Mihalache organizează un forum la Beijing, la care participă Dan Șova, pe atunci ministru al marilor proiecte, la care se discută, potrivit unui interviu acordat atunci presei chineze de Costin Mihalache, despre preluarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, despre autostrada Pitești-Craiova sau centura de sud. Nu întâmplător, poate, toate aceste proiecte au fost preluate imediat de Viorica Dăncilă, iar acum două săptămâni la Guvern a fost semnat un memorandum pentru preluarea de către chinezi a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Mihalache a plecat de la Guvern odată cu Victor Ponta, în 2015, și a fost readus de Viorica Dăncilă în 2018. Între timp însă, Mihalache a condus Agenția Domeniilor Statului și a fost membru în conducerea unor companii strategice de stat, de resurse și infrastructură – Transgaz, Transelectrica, CFR, CNAIR.
ANDREI-MARIUS DIAMESCU , general de informații și contraspionaj.
L-a adus la Guvern Victor Ponta, în 2013, direct de la Direcția de Informații a Ministeruui Apărării și a rămas pe diverse funcții la Secretariatul General al Guvernului în tote guvernele care au urmat – de la Dacian Cioloș, la Viorica Dăncilă, care l-a și propulsat membru al cancelariei, funcție asimilată unui ministru adjunct.
Andrei Marius Diamescu
Diamescu este ofițer de carieră în informații. Pe vremea comunismului a făcut Liceul militar de la Sibiu, apoi revoluția l-a găsit ofițer de contraspionaj, cu funcții de conducere în diverse unități militare. A lucrat la centrul de comandă din Galați, iar din 2000 a fost adus la Direcția de informații militare a Armatei, unde, în timpul ministeriatului lui Ioan Mircea Pașcu a cunoscut o ascensiune fulminantă.
S-a aflat în mai multe rânduri, în perioada în care guvernul era condus de Victor Ponta, la un pas de a fi numit în fruntea acestui serviciu secret. A făcut parte din conducerea ROMARM. Diamescu, asemenea lui Mihalache, are o colecție de diplome pe la diverse universități și a fost multă vreme redactor-șef al revistei serviciului de informații al Armatei. Potrivit unor surse PSD, Diamescu este un om de încredere pentru Viorica Dăncilă în chestiuni operative, pe care îl consideră bine poziționat în relațiile cu cei de la SRI și SIE.
Foto: Costin Mihalache (Agerpres / Simion Mechno)
Citește tot articolul pe Europa Liberă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.