G4Media.ro

Europa Liberă: Cum a ajuns un deputat al minorităților să facă jocurile…

sursa foto: Unsplash

Europa Liberă: Cum a ajuns un deputat al minorităților să facă jocurile Puterii în justiție: statul român oferă anual 40 de milioane de euro grupurilor minorităților

Minoritățile naționale sunt reprezentate în Parlament de 17 deputați. Alegerea lor în Parlament se bazează pe doar câteva mii de voturi, în unele cazuri chiar sute de voturi. Anual, minoritățile naționale primesc o sumă consistentă de la statul român: peste 150 de milioane de lei (peste 30 de milioane de euro), arată o analiză publicată de jurnalistul Cristian Andrei pe Europa Liberă. Pe lângă această sumă, UDMR primește 43,4 milioane lei, ceea ce înseamnă că suma totală e de aproape 200 milioane de lei (40 milioane euro). Suma a crescut anual, la fel ca în cazul subvenției pentru partidele politice. Nici aici transparența nu ajută la identificarea traseului banilor publici.

Un amendament controversat a fost introdus în comisia specială pentru legile justiției de Iusain Ibram, deputat care reprezintă minoritatea turcă.

Uniunea Democrată Turcă din România are alocați în acest an 7,8 milioane de lei.

El a fost votat imediat de Coaliția care deține aproape 70% din Parlament. PNL, PSD și UDMR au refuzat să își asume paternitatea, dar l-au susținut. Amendamentul va da dreptul magistraților cu cel puțin 15 ani vechime să ajungă în funcția de procuror general al Parchetului General, indiferent dacă sunt procurori sau judecători.

Europa Liberă arată că schema introducerii unui amendament din partea minorităților naționale, care să fie susținut însă de partidele din coalițiile majoritare din Parlament, nu este nouă. Ea este folosită mai ales atunci când marile partide nu vor să își asume daunele de imagine după votarea unui amendament controversat.

Soluția apare astfel în dreptul minorităților naționale, deși cele care au girat-o sunt partidele care controlează majoritatea. Fără votul lor, amendamentul ar fi fost respins cu ușurință, cum se întâmplă cu cele depuse de opoziție. Înțelegerea între grupul minorităților naționale și partidele care au majoritatea nu este mereu recunoscută.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România are propriul grup parlamentar, pe lângă cei 17 deputați ai minorităților naționale. Chiar dacă ar putea încasa subvenție ca un partid parlamentar, UDMR preferă alocarea oferită de la Departamentul pentru Relații Interetnice, deoarece este mai mare. În 2022, Uniunea încasează 43.4 milioane de lei. Comparativ, USR, un partid cu 15% la alegerile din 2020, a primit ca subvenție 41 de milioane de lei anul trecut. UDMR a obținut la alegerile din decembrie 2020 doar 6%.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Functii si bani.
    Scopul la viata.

  2. Risipă din banii noștri
    Ar trebui reduse sumele și chiar eliminate la minoritățile cu mai puțin de 1000 de voturii

  3. Tot cum face și UDMR jocul altora!