G4Media.ro

Europa Liberă: Lupta nevăzută din Cancelaria premierului. Cum fentează decizia lui Florin…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Europa Liberă: Lupta nevăzută din Cancelaria premierului. Cum fentează decizia lui Florin Cîțu înțelegerea cu USR-PLUS

Printr-o decizie luată miercuri de Florin Cîțu se stabilește o nouă organigramă a Cancelariei premierului, dar și atribuțiile care revin în interiorul acesteia. USR-PLUS și-a adjudecat la negocierile din luna decembrie de la Vila Lac postul de șef al Cancelariei, dar premierul a dat mai multe atribuții directorului său de cabinet decât șefului Cancelariei. O altă poziție cheie din jurul premierului, intens disputată în interiorul PNL, este cea de Secretar General al Guvernului, dezvăluie jurnalistul Crisitan Andrei, de la Radio Europa Liberă.

Șeful Cancelariei este persoana cu care Florin Cîțu ar trebui să lucreze permanent și în care să aibă încredere totală. O poziție cheie la nivelul Guvernului, iar toți premierii au preferat în această funcție o persoană apropiată, loială, pe care s-au putut baza în orice situație.

Negocierile de la Vila Lac au dus însă la o situație inedită: USR-PLUS a revendicat și câștigat poziția de șef al Cancelariei, iar PNL i-a revenit Secretariatul General al Guvernului.

Apropiații lui Florin Cîțu i-au recomandat să nu accepte o astfel de situație și să încerce un schimb cu cei de la USR-PLUS. Negocierea nu s-a realizat până în acest moment, dar au apărut două decizii ale premierului prin care atribuțiile șefului Cancelariei sunt reduse.

Prima decizie datează din 7 ianuarie. În ea se prevede că directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, coordonează Cancelaria. Motivarea venită dinspre PNL a fost că USR-PLUS nu a desemnat pe cineva pentru acest post, iar atribuțiile trebuiau să aibă un coordonator.

Surse din USR-PLUS au declarat însă pentru Europa Liberă, la începutul lunii ianuarie, că este o problemă în Coaliție, iar ea trebuie rezolvată rapid.

Premierul Florin Cîțu a venit miercuri cu o nouă decizie legată de Cancelarie. Și de această dată atribuțiile care revin șefului Cancelariei sunt mai mici decât cele ale directorului de cabinet al premierului.

  • „Cancelaria Prim-Ministrului este condusă de șeful cancelariei, cu rang de ministru, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului. În cadrul Cancelariei Prim-Ministrului își desfășoară activitatea unul sau mai mulți secretari de stat și consilieri de stat, precum și directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat”, se arată în decizia privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Cancelariei.

Surpriza apare însă când se împart atribuțiile care revin directorului de cabinet al premierului Florin Cîțu în interiorul Cancelariei. După ce sunt enumerate atribuțiile de mai jos, ele nu sunt trecute în dreptul șefului Cancelariei, ci în dreptul omului desemnat de premier.

  • Are atribuții legate de relația premierului cu presa internă și internațională
  • Colaborează cu Ministerul de Externe pentru implementarea politicilor și stabilirea obiectivelor în domeniul relațiilor internaționale. Alcătuiește împreună cu Ministerul de Externe agenda de politică externă a premierului.
  • Alături de SGG, asigură relația cu Parlamentul
  • Analizează, verifică și valorifică informațiile din domeniul securității naționale
    De asemenea, Cabinetul prim-ministrului se află în subordinea premierului și în coordonarea directorului de cabinet al prim-ministrului.

Propunerea USR-PLUS refuză postul oferit în organigramă

Surse din USR-PLUS au declarat pentru Europa Liberă că persoana care urma să ocupe postul de șef al Cancelariei nu dorește să facă figurație în Guvern. Reprezentanții USR-PLUS consideră că premierul Cîțu vrea să fenteze înțelegerea inițială, prin golirea de conținut a funcției și că a forțat nota în relația cu partenerii de guvernare.

„Postul revenea celor de la PLUS, iar nemulțumirea există în partid din cauza acestor decizii. Nu putem avansa pe calea reformelor dacă se iau astfel de decizii”, au spus surse politice pentru Europa Liberă.

Propunerea PLUS pentru acest post urma să fie Victor Giosan, care a cerut garanții că postul pe care îl va ocupa va rămâne cu atribuțiile din perioadele anterioare.

„Este posibil ca Giosan să nu renunțe la proiectele pe care le are în desfășurare pentru a intra în Guvern ca șef al Cancelariei. Nu vrea să aibă o funcție fără principalele ei atribuții”, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, poziția lui Florin Cîțu arată destul de evident intenția sa de a securiza pozițiile cheie din jur.

Independența lui Florin Cîțu față de taberele din PNL

Premierul Florin Cîțu este prins și în disputa purtată între taberele din PNL pentru funcția de Secretar General al Guvernului.

Ludovic Orban dorește ca poziția să fie ocupată de Tănase Stamule, un apropiat al său. Gruparea din Transilvania vrea să îl impună în funcția de SGG pe Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj. Printre cei care au făcut lobby pentru numirea lui Abrudean în această funcție se află primarul Emil Boc.

Președintele PNL i-a transmis premierului Florin Cîțu că trebuie să vină cu o propunere de Secretar General al Guvernului, care urmează să primească un vot în forurile de conducere.

În aceste condiții, Florin Cîțu va trebui să aleagă între cele două variante sau să vină cu o altă propunere. Funcția de Secretar General al Guvernului reprezintă un alt pilon pe care se bazează premierul în activitatea sa.

Sursa: Radio Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Romania e a PSD-ului si intotdeauna va fi, indiferent cum se cheama.

  2. Pai, la cum se „inteleg” astia pe functii, nu pot sa nu ma intreb: de la Anul viitor, adica din Ianuarie 2022 oare se vor apuca serios de guvernare, se vor apuca de Programul de guvernare al aliantei, ne pomenit macar de cand au venit la guvernare?!

  3. Romania nu se vindeca usor!
    Va iesi o guvernare PNL-PSD!

  4. Hmmm unde am mai văzut eu genul ăsta de schimbări care să golească o funcție de conținut pentru că cine o are nu-i „de-al nostru” hmmmmm

  5. Bizar. Cred că acest post, cât și al secretarului general al guvernului ar fi trebuit neapărat să fie nominalizate încă în timpul negocierilor și să aibă acordul premierului. Acest ”triumvirat” este vital în funcționarea corectă a guvernului și necesită încredere și loialități solide între persoane. Intrigile nu au ce căuta aici.

    Șeful Cancelariei pune în aplicare, coordonează și comunică politica guvernului. Postul este similar cu cel de ”Chief of staff” al președintelui american. În Anglia postul a fost creat de Tony Blair și a avut, pe parcurs, atribuții stabilite mai degrabă de premierii în funcție, decât conform unui job description. De regulă sunt personalități puternice, cu o putere de muncă ieșită din comun, iar unii dintre ei ( de ex. Dominic Cummings în guvernul lui Boris Johnson, sau Janos Lazar din guvernul lui Viktor Orban ) au o amprentă atât de puternică asupra activității guvernului că ajung să pună în pericol imaginea premierului. Amândoi din exemple au fost schimbați întretimp, dar au lăsat urme adânci și de neuitat .

  6. Ca sa vezi, Citu prefera sa aiba mina dreapta pe unul in care are incredere decit intr-un „strain”.
    Ce chestie dom-le!
    N-am inteles ce face Evropa deosebit de libera aici, baga batul prin gard?

    • Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is a United States government-funded organization that broadcasts and reports news, information and analysis to countries in Eastern Europe, Central Asia, Caucasus and the Middle East where it says that „the free flow of information is either banned by government authorities or not fully developed”. RFE/RL is a private, non-profit 501(c)(3) corporation supervised by the U.S. Agency for Global Media, an independent government agency overseeing all U.S. federal government international broadcasting services.
      Radio Free Europe was created and grew in its early years through the efforts of the National Committee for a Free Europe (NCFE), an anti-communist CIA front organization that was formed by Allen Dulles in New York City in 1949. The committee was composed of an „A list” of powerful U.S. citizens including former ambassador and first NCFE chairman Joseph Grew; Reader’s Digest owner DeWitt Wallace; former diplomat and the co-founder of Public Opinion Quarterly Dewitt Clinton Poole; and prominent New York investment banker Frank Altschul.

      RFE/RL received funds from the CIA until 1972. The CIA’s relationship with the radio stations began to break down in 1967, when Ramparts magazine published an exposé claiming that the CIA was channeling funds to civilian organizations. Further investigation into the CIA’s funding activities revealed its connection to both RFE and RL, sparking significant media outrage.

      In 1971 the radio stations came under public spotlight once again when prominent U.S. Senator Clifford Case introduced Senate Bill 18, which would have removed funding for RFE and RL from the CIA’s budget, appropriated $30 million to pay for fiscal year 1972 activities, and required the State Department to temporarily oversee the radio stations. This was only a temporary solution, however, as the State Department was reluctant to take on such a significant long-term responsibility.

      Pe romaneste, Ministerul de Externe american s-a declarat incapabil sa controleze angajatii Securitatii americane.

      Ce vor securistii americani? E simplu, libertate, democratie, economie de piata, buna informare. De aceea, G4 nici nu mentioneaza scandalul Gamestop. NU vrei sa publici zvonuri neaprobate de directia USAGM.