G4Media.ro

Europa Liberă: Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al…

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europa Liberă: Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al avertismentelor occidentale că Rusia lui Putin va ataca țări NATO

Șeful Statului Major, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat la Europa Liberă că scutul SUA de la Deveselu a fost upgradat în 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Încercăm să conturăm miza acestei modernizări în condițiile în care războiul declanșat de Vladimir Putin riscă să se extindă.

Intervievat de Europa Liberă pe 1 februarie 2024, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, spune că instalațiile antirachetă de la Deveselu au fost upgradate. Pe românește, au fost aduse la zi ca să fie perfect compatibile cu echipamentele americane și NATO de ultimă generație, în caz de nevoie.

Marea întrebare care apare inevitabil este dacă, acum, după modernizare, scutul antirachetă servește și ca echipament defensiv împotriva eventualelor agresiuni ale Rusiei.

Sistemul antirachetă din România a fost modernizat prima dată în 2019. A doua actualizare a avut loc anul trecut.

„Gen. Gheorghiță Vlad: Apărarea antiaeriană trebuie analizată stratificat, pe niveluri. În ceea ce privește combaterea rachetelor, mijloacelor balistice, avem un sistem foarte bun, care se numește scutul de la Deveselu.

Europa Liberă: Care a fost updatat?

Gen. Gheorghiță Vlad: Care este la cele mai înalte standarde. Vedeți discuția în Polonia, că încă nu au putut să-l pună în operare pentru că nu au făcut upgrade-urile corespunzătoare.

Europa Liberă: Care e la parchet cu cel din România.

Gen. Gheorghiță Vlad: Exact, upgrade-uri care sunt făcute la sistemul din România.

Europa Liberă: În ultimii ani.

Gen. Gheorghiță Vlad: Anul trecut. Deci aici stăm foarte bine.”

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, în trecut, și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a decriptat ce ar putea însemna acest „upgrade”.

Citește integral pe Europa Liberă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bai nene…mai terminati cu retorica asta. Cat timp a fost Trump presedinte si ameninta clar si voalat ca nu o sa apere tarile care nu isi maresc contributia la NATO, Putin/Rusia putea sa faca ceva inca de atunci. Putea sa incerci cu Estonia/Letonia. De ce nu a facut asta atunci? De ce mereu a facut ce a facut doar cu tari care nu era in NATO? Vezi Georgia/Ucraina acum.. Belarus practic a acceptat de buna voie. Inteleg ca trebuie sa trimitem bani non-stop pentru Ucraina, dar daca America va sista totul pentru ei cu venirea lui Trump, liderii din UE vor face la fel, pana si Polonia, Germania, Franta, noi etc. Mai tarziu de februarie 2025 cand o sa fie instalat Trump nu mai tine asta. Din pacate pentru Ucraina mai totul e pierdut. Nu isi vor recupera teritoriile cum nici Georgia nu si le-a recuperat.

  2. Cred că americanii subțiază ajutorul pentru Ucraina ca să îl determine pe Zelenski să cedeze teritoriile ocupate de orci și să renunțe la ideea de a intra în NATO, pentru a se încheia războiul. Americanii au spus și că, în următorii ani, chiar dacă se va debloca ajutorul, va fi subțiat față de 2022-2023. Iar strategii americani au declarat clar că șansele ukr de a mai elibera părți semnificative din teritoriu sunt reduse. Din păcate, ukr trebuie să își schimbe obiectivele și optimismul.

  3. De ce NATO nu are baza permanentă în România? De ce autoritățile române nu cer cu insistența acest lucru?