Europa Liberă: O parte din membrii CNSAS vor să schimbe procedura de verificare a colaboratorilor Securității și să îngreuneze identificarea lor / Ce legătură are afaceristul Radu Dimofte din ”grupul de la Monaco”
În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de verificare a foștilor informatori ai poliției secrete. Printr-un artificiu, foștii colaboratori ai Securității pot scăpa de verificări, scrie Europa Liberă.
Vechea majoritate dorea schimbarea procedurii prin care un fost colaborator al Securității poate fi verificat, în ciuda faptului că aplică cu succes această procedură de 15 ani.
Subit, în toamna anului 2023, colegiul CNSAS a decis să interpreteze regulamentul propriu astfel: dacă o persoană renunță la funcția care atrage verificarea sa de către Colegiu, procedura încetează imediat.
Cu alte cuvinte, dacă un membru al unui ONG renunță la calitatea din acel ONG, verificarea eventualei lui colaborări cu Securitatea se oprește.
Toate procesele de până acum câștigate de CNSAS cu foști lucrători sau colaboratori ai Securității comuniste aveau ca pornire data la care CNSAS se autoseziza sau era sesizat pentru verificarea unei persoane.
Potrivit legii, Consiliul verifică din oficiu candidații la alegeri, revoluționarii din 1989, demnitarii și membrii asociațiilor și fundațiilor.
Până în toamna anului 2023, odată începute verificările, acestea erau duse până la capăt și, în funcție de ce găseau cercetătorii în dosarele Securității, era sesizată Curtea de Apel pentru a stabili dacă persoana respectivă a colaborat cu Securitatea comunistă.
În octombrie anul trecut, majoritatea membrilor din CNSAS – numiți de partidele politice – a pus în discuție schimbarea procedurii, fără un motiv anume.
Juriștii Colegiului au cerut un control la instituție. Cererea a fost transmisă către patru Comisii ale Parlamentului, pentru a lua măsurile care se impun – având în vedere că CNSAS este în subordinea Parlamentului.
Semnatarii și-au întemeiat cererea pe baza Codului administrativ, care spune că funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale.
Ce au făcut parlamentarii cu sesizarea? Au trimis-o conducerii CNSAS, motivând că nu este de competența lor să o rezolve, deși Colegiul este în subordinea Parlamentului.
Din informațiile Europei Libere, CNSAS s-a poticnit în cererea de verificare a milionarului Radu Dimofte, cel supranumit „regele francizelor” – este proprietarul francizelor KFC și Pizza Hut în România.
Parte a „grupului de la Monaco”, unde își are și reședința, Dimofte este verificat în ceea ce privește legăturile cu fosta Securitate comunistă în urma cererii unui cotidian central.
La momentul cererii de verificare, Dimofte era membru al Fundației „Snagov Plus” – care spune că luptă pentru protejarea acestei zone din județul Ilfov – lucru care a determinat demararea verificărilor din partea CNSAS.
Citește tot articolul pe Europa Liberă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu