Europa Liberă: „Țara mea”, prima revistă cu mesaje putiniste și antioccidentale distribuită în comunitățile de români din diaspora
Un ziar cu teorii putiniste și antioccidentale care preia teme vechi de pe vremea Referendumului pentru Familie a invadat diaspora românească. Revista este publicată la București și este distribuită gratuit prin „bunăvoința” patronilor de magazine. Unii nici nu știu ce conține, relatează Europa Liberă România.
„Statul ne vrea copiii cu gelozie. Vrea să îi transforme în instrumente docile pentru instalarea secularismului și a agendei lui, inclusiv destrămarea familiei.”
Așa începe primul articol din cea mai nouă revisă de limba română pentru diaspora. „Țara mea” este o publicație distribuită gratuit în majoritatea țărilor cu o populație românească semnificativă.
Publicația este tipărită de un site ultraconservator și ajunge la public prin patroni de mici afaceri, români sau est-europeni. Este un instrument pentru viitoare alegeri, spun politologii. România are în diaspora, conform datelor oficiale, peste 5 milioane de cetățeni.
Mălina a ajuns în vacanță în Spania, la finalul lunii iulie. În San Antoniu, la 40 de minute de Valencia a intrat într-un magazin românesc. Era însoțită de o prietenă care mergea des în alimentara românească să cumpere de-ale gurii.
„Noi am intrat de curiozitate ca e magazin romanesc, am studiat pe acolo ce vand si la casa am vazut ziarul ăsta”, povestește Mălina.
Au răsfoit „Țara mea” și s-au revoltat. Toate articolele aveau o singură temă – copiii, furați sau transformați în ținte pentru pedofili în numele corectitudinii politice. Mălina a încercat să se intereseze cum ajunsese publicația în magazin, mai ales că patronul părea un om de treabă.
Au aflat că ar fi fost adusă de cineva de la o biserică de rit nou din zonă, dar fără să afle exact despre care e vorba. Patronul magazinului le-a spus că nu și-a prea dat seama ce conține revista. A văzut că este românească și a zis că va face o bucurie comunității și turiștilor care vin din țară, așa că a lăsat-o la teghea.
Povestea se repetă la indigo în Italia, la Villafranca di Verona. Unul dintre românii care au mers la cumpărături și care și-a dorit păstrarea anonimatului a văzut revista pe tejgheaua magazinului Sapori Rumeni. Gratuită. În prima zi nu a fost interesat de conținut, dar apoi a vrut să afle cine era dispus să dea ziare gratuite comunității. A luat una acasă.
Proprietarii magazinelor care distribuie revista nici nu știu ce conține
Europa Liberă a stat de vorbă cu proprietarul magazinului din Villafranca. Bărbatul a explicat că, în urmă cu trei săptămâni, cineva a venit cu două baxuri de ziare. S-ar fi prezentat ca fiind de la o biserică din zonă, dar nu își amintește cu exactitate despre care e vorba și nici nu a lăsat număr de contact.
Nu erau clienții care frecventează des magazinul, așa că nu știe exact cum să-i mai găsească. Nici despre conținut nu poate spune mare lucru, că nu a fost curios să citească revista. Dacă primește orice publicație de limbă română le-o oferă clienților, să le facă o bucurie. A doua zi după discuția cu Europa liberă, de pe tejeaua magazinului, revista dispăruse.
În Anglia, lângă Londra, Alex a găsit revista la un magazin polonez. Chiar s-a distrat când a văzut că vânzătoarele habar nu au ce vând. Venise cineva și le oferise revista și s-au gândit că, prin intermediul ei, vor atrage mai mulți clienți români.
La fel s-a întâmplat și în apropiere de Roma, pe Via Castillina, unde o româncă din diaspora a găsit revista la magazinul ucrainean. „Mi-au spus patronii că a venit cineva și le-a băgat pe sub nas și nu au lăsat nici număr de contact.”
Ce conține revista
Dedicată „celor care iubesc România”, revista, aflată la numărul 1 din 2023, are 12 pagini și conținut divers.
Autorii relevă tema fundamentală a primului număr încă de pe prima pagină – „Familia românească încotro?”, o întrebare retorică dublată de o imagine cu o familie cu un copil îmbrăcată în costum popular.
În afară de cele cinci articole și două știri, care toate ating fie subiectul copiilor „pe care statul ar vrea să-i ia din familii” sau pe cel al autorităților care și-ar dori legalizarea instituțională a ideii de „părinte 1” și „părinte 2”, dar și a „pedofiliei” sau articole care prezintă demasculinizarea bărbatului, ziarul mai conține și rețete de mâncare „de pe vreme lui Kogălniceanu”, remedii naturiste cu plante autohtone și un rebus cu premiu o Dacia Logan românească.
Pe lângă rebusul care ar trebui trimis până în 2025, participanții mai pot câștiga vacanțe în Bucovina.
La o analiză mai detaliată a articolelor, se observă că multe sunt preluări mai vechi sau mai noi, din alte publicații, unele apropiate bisericilor evanghelice, altele de pe site-urile apropiate Alianței Pentru Unirea Românilor.
De exemplu, primul articol „Copiii – ai noștri sau ai statului” a apărut, pentru prima dată pe 25 octombrie 2017 pe un blog care și-a început activitatea chiar în acea zi și care prezintă activitatea unor preoți americani presbitarieni și a unor politicieni români care au susținut, în 2018, Referendumul pentru Familie.
A doua zi, același articol apărea pe alte două site-uri, amândouă din comunitatea baptistă din Hickory, North Carolina. Articolele sunt scrise în limba română.
În România, subiectul apare pentru prima dată pe site-ul Cuvâtul Ortodox, într-un articol nesemnat din noiembrie 2017.
În „Țara mea”, cinci ani mai târziu, articolul este marcat ca fiind „adaptare după Alianța Familiilor” și este semnat de Radu Ursan.
Alianța Familiilor este o organizație non-guvernamentală care a susținut și promovat Referendumul pentru Familie în 2018, iar Radu Ursan este un ziarist care scrie la site-ul acuzat frecvent de propagarea de dezinformări și restricționat pe rețelele sociale. Acesta preia frecvent teoriile AUR.
Și cel de-al doilea articol este o preluare a unuia mai vechi, prima dată apărut în ziare.com, sub semnătura lui Petrișor Peiu.
Din 2017, când a apărut prima dată cu titlul „27 de ani cât două războaie mondiale”, a suferit modificări doar la titlu care a fost actualizat în „33 de ani cât două războaie mondiale”.
Un alt articol preluat, intitulat „De la normalizare, la legalizarea pedofiliei”, dar de data mai recentă, este cel semnat de Adrian Pătrușcă, directorul editorial al site-ului Activenews, un site care are și el accesul limitat pe rețelele de socializare pentru propagarea de informații false.
Contactat de Europa Liberă, Adrian Pătrușcă spune că nu are nicio legătură cu revista „Țara mea” și nici nu știe cum a ajuns articolul său acolo, că nu este plătit pentru contribuție și că nici nu este pentru prima dată când se întâmplă ca articolele sale să fie preluate fără știrea lui.
Recunoaște că îi știe pe cei de la Familia Ortodoxă, site-ul care, conform casetei editoriale, își asumă paternitatea revistei „Țara mea”.
Cine publică oficial „Țara Mea”
Conform casetei redacționale, revista apare sub egida Familia Ortodoxă și îi are ca autori pe Radu Ursan, Petrișor Peiu, Adrian Pătrușcă, Adrian Cimpoi, Ioana Crețu, Andrei Niculae, Virgiliu Gheorghe și Adrian Popa.
Majoritatea autorilor publică și la site-urile R3media sau Activenews, frecvent restricționate pe rețelele de socializare pentru propagare de informații false.
„Familia Ortodoxă este, la rândul ei, o revistă care conține toare aceste concepții evangheliste ale extremei drepte americane. O revistă care popularizează și preoți ortodocși care sunt pe aceeași direcție – antioccidentală și prorusă”, spune Pârvulescu.
Legătura dintre Familia Ortodoxă și credința majoritară a proporului român este însă tangențială, chiar dacă numele revistei sugerează altfel.
Citește integral pe Europa Liberă România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.