G4Media.ro

Europa Mea: Convulsii post Brexit

sursa foto: Pixabay

Europa Mea: Convulsii post Brexit

UE se ceartă – în special de-a lungul axei est-vest. Surprinzător, toată lumea are aceleași interese în chestiunea Brexitului. Există motive pentru asta, spune Norbert Mappes-Niediek într-o analiză Deutsche Welle.

„Dacă trebuie să mă duc la război, atunci împotriva unei coaliții”, a spus odată Napoleon. Deși toată Europa s-a aliat împotriva Franței, puterile europene au reușit să se întoarcă una împotriva celeilalte și au căzut prompt ca dominourile.

Oricât de plauzibilă ar putea fi această învățătură: în cazul Brexit, bilanțul împăratului francez este cu susul în jos. Flexibilul Regat, uns cu toate alifiile, cu structurile sale de luare a deciziilor vechi de secole, parlamentarismul său de înaltă eficiență, un exemplu la nivel mondial, amenință să se prăbușească dureros.

Pe de altă parte, fragila „coaliție”, Uniunea Europeană, în interiorul căreia ajungerea la un numitor comun numai ușoară nu este, se prezintă ca unitate de monolit. Oricât de profunde sunt neînțelegerile privind controversatele planuri de reformă, dincolo de încrâncenarea șefilor de stat și de guverne care uneori poartă negocieri nopți întregi, când vine vorba de termenii ieșirii Marii Britanii din UE, între celelalte 27 de state europene nu există nicio fisură.

UE nu este populară în est? O neînțelegere!

Inversarea rolurilor oferă motive pentru un optimism moderat. Se pare că ceva tot s-a schimbat în ultimii 200 de ani. Ar fi nerealist să credem că acum continentul va fi cuprins de această preschimbare și că numeroșii eurosceptici, pe baza exemplului descurajant al Brexitului, vor fi convertiți la ideea europeană de unitate.

Criticii, în special în partea de est a UE, nu agreează retragerea Marii Britanii, în pofida unei neînțelegeri larg răspândite care sugerează contrariul. În Polonia, al cărei guvern de dreapta se luptă cel mai dur cu Bruxellesul, 75 la sută din populație dorește să rămână în Uniune – una dintre cele mai ridicate cifre la nivel european. În Ungaria, acasă la Viktor Orban, patru oameni din cinci sunt convinși că apartenența la UE a adus mai multe beneficii decât dezavantaje țării lor. În Cehia, țară cu foarte mulți eurosceptici, numărul celor doresc să rămână în Uniune este de două ori mai mare decât cel al susținătorilor ieșirii din UE.

Când deciziile privind Europa de Est erau luate la Moscova

Acesta, la rândul său, nu este un motiv pentru prea mare pentru a privi cu încredere către viitor. Cei mai mulți est-europeni nutresc la o Uniune Europeană diferită decât aceea imaginată de francezi, germani sau spanioli și, de asemenea, italieni. Spre deosebire de națiunile occidentale, națiunile est-europenilor s-au format – luptând împotriva unei puteri centrale, fie ea la Viena, Sankt Petersburg sau Istanbul – ca un fel de partid care trebuia să prevaleze împotriva altor partide. În mod similar a fost organizat Pactul de la Varșovia: deciziile importante erau luate toate la Moscova. Misiunea propriei elite politice a fost de a obține maximum posibil pentru propria națiune.

În consecință, nu suveranitatea națională nelimitată este obiectivul euroscepticilor. Într-o lume din ce în ce mai nesigură, promisiunea unei independențe totale tinde să fie asociată cu izolarea, mai ales în țările mici, care sunt în majoritate în estul continentului.

Deși uneori în această regiune sunt invocate vremurile trecute – presupus mai bune, în care aparent puteai lua decizii de bunăvoie, fără a ține cont de nimeni – ele nu au existat cu adevărat în Europa de Est. Așa încât, altfel decât britanicii, est-europenii nu își pot aminti de ele. De altfel, chiar moștenitorii marelui imperiu simt deja că suveranitatea în epoca globalizării nu mai este ceea ce era înainte și că niciun premier mai deștept nu poate alunga o criză economică.

Astfel, Brexitul consolidează mai degrabă coeziunea Uniunii sau cel puțin nu o pune la îndoială. Dar, dacă următorul pas este aprofundarea, dezvoltarea unei uniuni economice și monetare, a instituțiilor comune, mediul politic și populația, în special în țările din Europa de Est, mai mari și mai puternice, vor fi sceptice. Doar slovacii, slovenii, letonii și estonienii fac excepție.

Nu este vizată puterea de organizare, ceea ce explică de ce, în iunie, nicio singură țară din Europa de Est nu a intrat în ring pentru lupta vizând pozițiile înalte ale Uniunii. Majoritatea est-europenilor nu-și închipuie Europa ca o echipă comună, ci ca un teren de joc. Altfel spus, dacă un stat membru, ca Marea Britanie, părăsește gazonul, nu se pierde un coechipier. Ci pur și simplu de pe teren a dispărut un concurent.

Mai multă tensiune pe axa nord-sud

Această idee despre UE trebuie să-i alarmeze pe pro-europeni, fiind capabilă să alimenteze în continuare concurența pentru resurse și, prin urmare, să consolideze forțele centrifuge. Dacă Estul rămâne, nu înseamnă că nimeni nu pleacă. În sudul Europei, în special în Italia, frica de unilateralitate națională este mai puțin pronunțată decât în ​​Est. Dacă, în arenă competitivă, țările mediteraneene sunt împinse la colț, Uniunea se fisurează de-a lungul axei nord-sud.

Cei mai numeroși oameni care se simt perdanții unității europene nu trăiesc în estul continentului, ci în Italia și Grecia. Pentru Europa post-Brexit, aceasta nu este o perspectivă îmbucurătoare. Cât de neplăcută este ea va ieși la iveală cu ocazia negocierii cadrului financiar multianual, în căutarea miliardelor care ar putea lipsi după o ieșire dură a britanicilor din UE. Continentul nu se va zdruncina, dar se va gripa serios.

Foto: Pixabay


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Boss, Ideea de Uniune a murit atunci cand a fost activat Art. 7 pentru Polonia si Ungaria. Restul este istorie. Odata cu iesirea UK din UE, orice om care mai are discernământ realizeaza ca s-a terminat si ca UE fara banii britanici nu poate supravietui. Sau poate ca da, insa toate statele membre vor trebui sa-si creasca masiv cheltuielile si aportul pentru bugetul comunitar, iar aici incep problemele. Cine va face asta si pentru ce?

    • de ani de zile ba rusi ba alti prevestesc moartea UE
      daca vor fii mai putini bani se vor cheltui mai cu cap
      brexitul va arata la toti ce inseamna sa iesi din UE

    • Banii publici nu se cheltuie nicaieri cu cap. Banii publici nu sunt niciodata suficienti pentru nici un guvern sau comisie. Ratele indatorarii in UE-ul care conteaza sunt uriase. Lipsa banilor englezilor se va simti dureros pentru luxuriantii bruxellezi-dispare cel de-al doilea contributor major, voi credeti ca e o bagatela?!

    • Bai jay eurosceptic, lasa-ne! Cand n-ai bani te imprumuti, faci investitii, si mai strangi cureaua, ca sa dai banii inapoi. UK are de dat bani inapoi o carca, asadar UK contribuie in continuare la UE, inapoind ce-a primit, si va avea pe cap si toate blocajele stiute si nestiute decat atunci cand se vor petrece, si va fi prea tarziu. Promisiunile lui Trump ar putea ramane doar la acest stadiu, respectiv de promisiune, e stiut stilul bombastic si fantasmagoric al presedintelui american. UK face tot acest circ in speranta reactivarii si revigorarii de alta data a Commonwelth-ului, care cuprinde 53 de state, cele mai puternice fiind Canada si Australia. UK crede ca va castiga mult mai mult din acest proiect, decat din cel european. Viitorul va arata daca si-au facut planuri fezabile, sau esueaza chiar acasa, in MB.

    • ion din balon
      bani europeni nu sant bani publici romanesti
      nu guvernul de la romania decide unde merg bani de la ue
      si in alte tari unde functionari au coloana vertebrala bani publici se cheltuie cum trebuie
      iar daca romania nu stie cum sai cheltuie cu cap va primi mult mai putini
      si grosu va merge la tari ca polonia unde chiar se fac autostrazi cu bani de la ue

    • Este de mirare,sa vad, ca unii inca nu au inteles ce inseamna Uniunea Europeana . Ce este de preferat :sa faci parte dintr-o Uniune puternica (vezi bine ca deranjeaza deja multa lume ) sau sa fii de unul singur in bataia uraganului ? Ce garantii iti ofera altii , ce fie vorba intre noi sunt departe. ? Oricum ar fi, NATO este liantul nostru al tuturor . O intreaga omenire ,priveste cu mirare cum UE, este beneficiarul absolut la cresterea nivelului de trai . Nici o natiune , nici o uniune de natii sau natiuni , nu a trait vreodata, ceea ce traieste azi UE si noi ca romani, componenti ai acestei structuri .Priviti in urma si vedeti cu usurinta, ca nimeni ,niciodata , pe aceasta planeta , nu a reusit sa faca ,ceea ce face azi UE . Libertatea de miscare a individului , libertatea de educatie a individului , libera alegere , a existentei propriei tale vieti , libera circulatia a marfurilor si uniune vamala , ce permite existenta unor marfuri la preturi acesibile tuturor , respectarea propriilor decizii de natura sexuala sau de apartenenta la o structura statala , concomitent cu aducerea omului numit- FEMEIE- ca parte egala, in tot ceea ce inseamna viata societatii . Respectarea cuvintului numit -copil – si respectarea drepturilor copilui , ca fiinta existenta si formarea unei noi notiuni , ce permite copilului , indiferent de gen, sa se dezvolte liber si aparat in societate .O societate de acest fel si ajunsa la acest nivel de dezvoltare umana, nu a existat nicicind .Incercati sa nu mai fiti amagiti de promisiuni desarte , uneori populiste sau mincinos suveraniste . Aceasta forma de libertate globala si individuala , nu face altceva ,decit sa permita la nivel de individ constientizarea notiunii de viata unica si proprie , a fiecaruia dintre noi .Nu putem sa renuntam la toate aceste binefaceri nemaintilnite pina azi si sa ne transformam in remorca unor indivizi ,ce pentru un bine propriu ,sau de clan ,doresc transformarea noastra a tuturor, intr-o masa neomogena ,usor manevrabila si pacalibila in acelasi timp . Eliminati din propria constiinta, falsele cuvinte, numite populism , suveranism , iliberalism si cite or mai fi , ce nu fac decit un singur lucru , avantajeaza doar pe unii (un grup mic ) si dezavantajeaza pe toti ceilalti .

  2. in romania sau facut centre de informare turistice cu bani ue
    unde sta o amanta de la vreun primar toata ziua fara sa faca nimik pe bani de la stat platiti din bani care statul ii la de la mine si de la tine
    daca iese uk din ue no sa mai avem bani sa facem centre de informare turistice
    adica no sa risipim asa multi bani de la ue

  3. RTI Nu trebuie sa faci nimic altceva decit sa citesti istoria Europei si a lumii intregi si ai sa observi ,ceea ce a reprezentat ea, incepind cu Comuna Primitiva si pina in zilele nostre si atunci ,nici nu trebuie sa iti mai spun , vei vedea singur diferenta . Dar tocmai am scris binefacerile UE, sau tu nu apelezi niciodata la aceste binefaceri si inca mai stai inchis intre patru pereti, fara curent electric , fara caldura ,fara a putea avea doua sau mai multe masini , fara a putea avea, doua sau mai multe case, fara a putea avea , acces la o alimentatie minimala fara ,fara si iar fara . Si da ,ai dreptate , UE va avea si armata proprie si se va federaliza si se va mari in viitor cu alte state si va incerca ca si pina acum sa mentina statele europene in granitele consfiintite dupa al doilea razboi mondial (intelegi ce s-ar intimpla daca miine UE dispare .ce razboaie , ce balamuc ) si stii ce aduc toate astea – MOARTE.- Asa ca fa bine , dupa ce intelegi grozaviile posibile prin disparitia UE sa nu mai faci aprecieri la persoana , ci doar daca esti in stare sa scrii un text din care sa se desprinda vreo idee , ceva , cumva , undeva . TOVARASE

    • Buna replica!

    • RTI chiar ca ai devenit agresiv ,verbal . Fa bine si fii calm .Vad cum duci in circa de multa vreme pe cineva (nu ca ai intelege , ce ti-am spus ). Daca te doare, ia piromidoane rusesti , precis cu ele te vindeci si vindeci si intreg sistemul , inca drag tie, la fel ca blenoragia vindecata, inaintea occidentalilor, cu noile medicamente rusesti de ultima generatie , atasate anilor 60 . Este evident ca nu poti explica , dar nici nu astept de la tine asta , de ce nu ar fi bine sa fie o Europa puternica , mareata , federalizata , cu armata proprie si cu un liber schimb univerasal valabil . Hai , ca poti , zi ceva-cu nasu in pijama -. Nu te supara ca am glumit cu tine ,dar vezi unde tii gluma ,sa nu te doara ochii giocelulue . si sa iti comanzi lentile de contact ,dar nu sexual .

  4. Un guvern , francez ,olandez , german sau roman, deci european ,nu moare pentru mine , pentru tine , pentru cine stie cine . Murim noi toti sa putem ramanine impreuna . Poate stii povestea cu manunchiul de nuiele ,iar daca o stii ai inteles , daca nu citeste .