G4Media.ro

Europa post-Gazprom priveşte spre Spania: Țara dispune de o capacitate uriașă de…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Europa post-Gazprom priveşte spre Spania: Țara dispune de o capacitate uriașă de stocare a gazelor care sosesc cu nave și prin cele două conducte  din Africa de Nord

Întrucât Uniunea intenționează ca înainte de 2030 să elimine dependența de livrările rusești, Spania este cea care își propune să devină noul hub european de gaze, transmite Euronews.ro

În prezent, țara se mândrește cu 45% din stocarea gazelor naturale lichefiate și cu o treime din lucrările de regazificare din Europa, proces care transformă gazul lichid în gaze naturale.

„Avem un sistem extrem de versatil și flexibil”, explică Arturo Gonzalo, CEO al Enagas, operatorul național spaniol de gaze. „Putem stoca gaz dintr-o mare varietate de surse. Anul trecut, de exemplu, am primit gaz din 14 țări diferite. Avem și două conexiuni prin conducte cu Franța. Aşa că fără îndoială, suntem un jucător cheie la capitolul diversificării aprovizionării gazelor în Europa”.

Spania are una dintre cele mai mari infrastructuri de gaze din Europa, cu o capacitate uriașă de stocare a gazelor care sosesc cu nave și prin cele două conducte care leagă ţara de zăcămintele de gaze din Africa de Nord. Numai că atunci când ajunge în Pirinei, aprovizionarea se confruntă cu un blocaj. Dacă Spania dorește cu adevărat să contribuie la securitatea energetică în Europa sunt necesare conexiuni mai noi și mai mari la rețeaua europeană.

„Vorbim despre garantarea aprovizionării cu energie în Europa și această nouă infrastructură poate fi fundamentală. Dar voința politică trebuie să fie mult mai mare, la fel și accesul la finanțe” – subliniază Oscar Barrero, șeful serviciilor de consultanță pentru energie și servicii publice la PWC.

Guvernul spaniol a cerut însă ca orice nouă legătură cu Europa să fie compatibilă cu alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi hidrogenul și biogazul.

„Una dintre prioritățile viitorului pentru a ne reduce dependența de gazul rusesc și pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare este hidrogenul regenerabil și credem că Spania are un rol important în această chestiune” – explică Gonzalo

Administrația de la Bruxelles lucrează neobosit pentru a asigura aprovizionarea cu energie până la sfârșitul anului 2022, dar pe măsură ce Rusia continuă invadarea Ucrainei, Europa s-ar putea confrunta cu o iarnă rece.

Sursa: Euronews.ro/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...