Europa rămâne în urma Statelor Unite și Chinei în cursa tehnologică a tratamentelor pentru cancer, arată un studiu
Un nou studiu publicat de Oficiul European de Brevete (OEB) arată cum Europa rămâne în urma SUA și a Chinei în cele trei domenii cu cea mai rapidă creștere ale cercetării în domeniul cancerului, scrie Euronews.
În timp ce activitatea de brevetare pentru remedii de înaltă tehnologie împotriva cancerului a crescut în SUA și China, Europa se luptă să țină pasul, înregistrând un declin al cotei de piață atât în perioada 2010-2015, cât și în perioada 2016-2021.
Cel mai semnificativ declin pentru solicitanții din UE-27 a fost în cazul imunoterapiei celulare (-6,2%), în timp ce cea mai mică scădere a fost în cazul informaticii medicale și al acizilor nucleici necodificanți (-4%).
În schimb, solicitanții de brevete din SUA și-au menținut sau și-au majorat cotele în majoritatea domeniilor cu creștere puternică, iar solicitanții chinezi au înregistrat o creștere substanțială în toate sectoarele tehnologice legate de cancer.
Japonia și Coreea de Sud și-au menținut o poziție relativ stabilă în ciuda concurenței tot mai mari din partea Chinei, care câștigă cote de piață în detrimentul Japoniei, în special în domeniul informaticii medicale și al analizei imaginilor.
Concluziile studiului vin la doar o săptămână după prezentarea Compasului de competitivitate al UE, o inițiativă strategică menită să consolideze capacitatea Europei de a concura cu alte economii de vârf.
„În lumina raportului lui Mario Draghi privind viitorul competitivității europene, acest studiu servește drept semnal de alarmă pentru sistemul european de inovare în oncologie”, a declarat președintele OEB, António Campinos.
Acesta a adăugat că, pe măsură ce tehnologiile de luptă împotriva cancerului evoluează rapid și în moduri imprevizibile, Europa trebuie să reacționeze pentru a-și menține avantajul competitiv în inovarea în domeniul sănătății.
Mai multe start-up-uri: O oportunitate ratată?
În ciuda rămânerii în urmă în ceea ce privește tehnologiile oncologice cu creștere rapidă, Europa – inclusiv țări din afara UE precum Regatul Unit și Elveția – deține cel mai mare număr de întreprinderi nou înființate în domeniul oncologiei, cu aproximativ 1.500 de entități, comparativ cu 1 325 în SUA.
Dintre statele membre ale OEB, Regatul Unit conduce cu 290 de întreprinderi nou înființate, urmat de Franța cu 246, Germania cu 208 și Elveția cu 151. Cu toate acestea, deși Europa are mai multe întreprinderi nou-înființate în stadiile de demarare și de creștere timpurie decât SUA, aceasta se luptă să le dezvolte.
Aproape 40 % din întreprinderile nou-înființate în domeniul cancerului din SUA au ajuns la stadiul de creștere târzie, față de doar 24 % în UE și puțin sub 27 % în alte state membre ale UEO.
„Ecosistemul vibrant al întreprinderilor nou-înființate din domeniul oncologiei din Europa este un punct luminos, dar aceste întreprinderi au nevoie de investiții și de sprijin pentru a-și dezvolta invențiile cu succes”, a declarat Campinos.
În UE, 41,6% dintre întreprinderile nou-înființate din domeniul oncologiei se află încă în stadiul de creștere timpurie, în timp ce 34,7% se află încă în stadiul de lansare, ceea ce evidențiază provocările cu care se confruntă acestea în ceea ce privește extinderea.
Cele mai promițătoare domenii în tehnologia cancerului
Activitatea de brevetare în domeniul tehnologiilor legate de cancer a înregistrat o creștere semnificativă între 2015 și 2021, după o perioadă de stagnare între 2010 și 2015.
Această creștere recentă a fost determinată în principal de solicitanții americani, care și-au consolidat poziția dominantă în inovarea legată de cancer, reprezentând 44,6% din totalul familiilor de brevete internaționale (IPF) legate de cancer între 2010 și 2021.
Solicitanții chinezi, cu o pondere de 9 % în aceeași perioadă, și-au sporit semnificativ numărul de cereri de brevete, depășind UE-27 în 2021 cu peste 2 000 de IPF-uri în acel an.
Europa rămâne un actor-cheie, solicitanții din UE generând peste 17.800 de IPF-uri între 2010 și 2021, alături de alte 7.500 de IPF-uri din alte state membre ale OEB, reprezentând împreună 23,9% din IPF-urile globale legate de cancer în aceeași perioadă.
Studiul identifică, de asemenea, cele mai promițătoare domenii pentru tehnologia cancerului. Printre acestea se numără domenii relativ noi, cum ar fi informatica medicală, analiza imaginilor, biopsiile lichide, imunoterapia cu anticorpi, imunoterapia celulară, imunoterapia cu imunomodulatori cu molecule mici, acizii nucleici necodificanți și terapia genică.
Domeniile bine stabilite, cum ar fi imunoterapia bazată pe citokine, virușii oncolitici, terapia fotodinamică și domeniile de tratare a tumorilor continuă să fie importante. Tratamentele alternative și măsurile preventive, cum ar fi extractele de țesuturi vegetale și animale, câștigă, de asemenea, teren.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.