G4Media.ro

Europa și China, pe punctul de a semna acordul privind investițiile. După…

Toy train connecting Europa and China. Symbolizing the New Silk Road or one belt one road Chinese strategic investment in the 21st century. Economic project to connect EU, Central Asia and China

Europa și China, pe punctul de a semna acordul privind investițiile. După șapte ani de negocieri, discuțiile s-au accelerat în ultimele luni. Izolat de Washington, Beijingul ar fi oferit concesii reale companiilor europene. Și abordează și chestiuni sociale

Va câștiga pariul Angela Merkel?

Cancelarul german nu și-a ascuns dorința de a ajunge la un acord China-UE privind investițiile în timpul celor șase luni de președinție germană a UE.

După cum dezvăluie luni Agenția Reuters și «South China Morning Post», și după cum a confirmat «Les Echos», acest scenariu are șanse serioase să se concretizeze în ultimele zile ale președinției germane, care se încheie la 31 decembrie 2020.

Concesii reale

La o reuniune a reprezentanților permanenți ai statelor membre, care a avut loc luni, la Bruxelles, nicio țară nu a formulat obiecții pe marginea acestui text referitor la accesul la piețe, proprietatea intelectuală sau dezvoltarea durabilă. O situație care contrastează cu cea de acum câteva zile, când mai multe state, inclusiv Franța, Olanda, Danemarca și Polonia, și-au făcut cunoscute reticența față de proiectul de acord.

Această schimbare ar putea fi consecința noilor concesii chineze, în special asupra standardelor sociale. În această etapă, Comisia Europeană a refuzat să comenteze. După șapte ani de negocieri dure cu Beijingul, Uniunea Europeană a ajuns să culeagă roadele în ultimele luni, obținând concesii reale de la a doua cea mai mare economie a lumii. Profitând de contextul tensionării relației sino-americane, Bruxelles-ul și-a intensificat presiunea asupra unei Chine mai exigente ca niciodată pentru a obține un compromis.

Victorie geostrategică a Chinei

În opinia unei surse europene apropiate de aceste negocieri, acordul – care este punctului de a fi încheiat – ar urma să ofere companiilor europene o îmbunătățire reală a condițiilor de acces pe piața chineză: „Vom crea condiții de concurență echitabile cu ceea ce au obținut Statele Unite în acordul lor cu China și, în anumite domenii, vom obține chiar condiții mai avantajoase”.

Pentru partea chineză, victoria este în primul rând una geostrategică: în timp ce confruntarea cu Washingtonul ia accente de (nou) Război Rece, Beijingul își demonstrează capacitatea de a ieși din izolare și de a semna un parteneriat important cu celălalt actor major al blocului occidental.

Sensibilitatea politică a subiectului, într-o perioadă marcată de înăsprirea poziției chineze față de opoziția din Hong Kong sau față de regiunea autonomă uigură din Xinjiang, i-a împins pe europeni să se arate și mai fermi în chestiunea problemelor sociale și a muncii forțate.

Beijingul a acceptat în cele din urmă compromisul și textul a preluat forma clasică a acordurilor semnate de obicei de UE. Acesta include angajamentul de a ratifica anumite convenții ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind munca forțată.

Urgență

Rămâne totuși un element care generează frustrare, ceea ce spune multe despre urgența sub semnul căreia au avut loc ultimele negocieri: articolul privind protecția investițiilor, care ar trebui să asigure cadrul legal pentru companii, nu este încheiat încă formal: cele două părți se angajează să ajungă la un compromis înainte de sfârșitul anului 2022.

În timp ce o nouă administrație urmează să preia în curând frâiele Casei Albe, Beijingul, ca și cei Douăzeci și Șapte, știe că fereastra de oportunitate pentru a ajunge la un acord se poate închide curând. Iar criticile venite de la Washington ar putea pune sub semnul întrebării un compromis prea puțin în concordanță cu proiectul de consolidare a legăturilor transatlantice.

Sursa: Les Echos / Articol de Gabriel Grésillon (din Bruxelles) / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Numai Romania se uita in fundul americii in timp ce majoritatea UE va castiga din afacerile cu China.

  2. Nu are nici o sansa ue in fata unui sistem economic mercantil bazat pe munca de sclavi, in numar foarte mare, care isi permite sa merga pe pierdere , sa faca dumping, nu are sindicatele europene, directivele europene costisitoare legate de protectie sociala, clima samd.
    In State lucrurile au iesit sifonate rau si ei erau mai putin vulnerabili decat _ue-istii.

  3. Le-a zis Biden la europeni să nu semneze și să discute cu americanii mai întâi pentru a pune împreună presiune mai mare pe chinezi. Și ce face UE? Se grăbește să semneze.

  4. Prietenii merkeloasei: putin, iranul, erdogan si chinezoii :)) Ca de la dictator la dictator cu dragoste!

  5. este un pas urias , daca se realizeza , spre un globalism total la nivel ecomomic . fie el facut cit mai repede

    • Da, comuniștii sunt buni, ne- au dat și pandemia. Cât de cretin să fii să faci înțelegeri cu ei când știi că nu le respectă și economia lor e bazată pe spionaj și lagăre de muncă. Mă tem că prin aceasta UE va rămâne un parc tematic

  6. doar sa ne imaginam cu cit vor scadea pretul la unele produse

    • Tu n-ai auzit de lagărele din China unde oameni care nu au făcut nimic rău muncesc ca să ai tu produse care se strică de la prima utilizare? Uită-te la tine prin casă, n-ai strictul necesar, la ce-ți mai trebuie alte acareturi? Vrei mașini chinezești?

  7. Sa vezi acum invazie a chinezismelor, mai scumpe și mai proaste – gen autovehicule, echipamente, 5G, etc

    Cum rămâne cu drepturile omului, abuzurile și crimele regimului comunist de la Beijing? UE a ascultat de corporații și a închis ochii la practicile unui regim opresiv fără precedent, vezi Tibet, Taiwan, uighurii, Hong Kong.

    Trist și tragic cum UE se vinde pe yuani. Plata nu va întârzia să apară.

  8. Vom inota prin kitsch-uri.