Europarlamentarul Siegfried Mureșan, despre votul împotriva Ungariei: UE se întemeiază pe valorile respectării libertății, democrației și statului de drept. Budapesta ridică semne de întrebare
Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, a declarat miercuri pentru G4Media.ro că motivul pentru care Parlamentul European a votat pentru declanșarea procedurilor de sancționare a Ungariei este că Guvernul de la Budapesta s-a îndepărtat în ultimul timp de la valorile de bază ale UE: respectarea democrației și statului de drept.
”Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană spune foarte clar că Uniunea se întemeiază pe valorile respectării libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului. Evoluțiile recente din Ungaria ridică semne de întrebare cu privire la respectarea acestor valori. De aceea am votat astăzi declanșarea procedurii conform Art 7 din Tratatul Uniunii Europene. Este doar începutul unui proces”, a declarat Mureșan pentru G4Media.ro.
El a explicat că votul de miercuri din Parlamentul European nu înseamnă aplicarea imediată a sancțiunilor împotriva Budapestei. Urmează ca, mai întâi, Consiliul de Miniștri al UE să audieze Ungaria și, în urma concluziilor acestor audieri, poate hotărî, cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, că există un risc clar de încălcare a valorilor prevăzute la Articolul 2. După acest vot, Consiliul va verifica cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile. Ulterior, la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei, dar și cu aprobarea Parlamentului, Consiliul European, format din șefii de stat și de guvern din UE, poate hotărî, în unanimitate, că există o încălcare gravă și persistentă a valorilor prevăzute la Articolul 2.
”Numai după acest vot unanim, Consiliul de Miniștri al UE poate decide, cu majoritate calificată, suspendarea anumitor drepturi ale Ungariei și se poate ajunge chiar la suspendarea dreptului de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Suntem, deci, de abia la începutul procedurii procesului. Guvernul Ungariei va avea oportunitatea să demonstreze că a realizat progrese în ceea ce privește revenirea la respectarea valorilor Uniunii Europene”, a mai precizat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Parlamentul European a votat miercuri cu peste două treimi declanșarea procedurilor pentru sancționarea Ungariei pentru derapajele de la statul de drept și va începe procedurile pentru acționarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a țării, anunță BBC.
Principalele acuzații la adresa guvernului Ungariei sunt că a îndepărtat din funcții judecătorii independenți, a redus la tăcere presa liberă și a luat la țintă societatea civilă.
Rezultatul votului (448 pentru, 197 împotrivă, 48 abțineri) arată că Viktor Orban a pierdut sprijinul unei părți din familia sa europeană, Partidul Popular (detalii aici).
https://www.g4media.ro/ccr-nu-exista-conflict-juridic-intre-presedinte-si-prim-ministru-in-cazul-concediului-luat-de-dancila.html
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii