Europarlamentar maghiar de opoziție: Trianonul nu are relevanță în prezent, este narativul naționalist al FIDESZ pentru a stârni animozități cu țările vecine
Politico.eu scrie pe larg despre tratatul de la Trianon, într-un articol intitulat ”Un secol de furie/ Maghiarii comemorează Tratatul de la Trianon din 1920 în contextul tensiunilor din regiune”.
”Vecinii Ungariei privesc cu atenție joi cum maghiarii comemoreză Tratatul de la Trianon încheiat după primul război mondial, în urma căruia țara a pierdut o cea mai mare parte a teritoriului, inclusiv părți din ceea ce reprezintă azi Croația, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina”, scrie Politico.
În Ungaria, mai scrie Politico, nu toată lumea împărtășește abordarea guvernului în ce privește istoria.
”Trianonul nu are relevanță în prezent, este narativul naționalist al FIDESZ pentru a stârni animozități cu țările vecine”, afirmă europarlamentarul Attila Ara-Kovács, reprezentantat al opoziției, crescut în România (Coaliția Democratică).
Europarlamentarul mai spune că actualele granițe ale Ungariei ”nu au fost stabilite la Trianon, ci în Paris în 1947”, referindu-se la tratatele de pace postbelice, adăugând că abordarea guvernului Ungariei ”slăbește coeziunea Uniunii Europene”.
Publicația americană precizează că evenimentul de comemorare are loc pe fondul tensiunilor din regiune și amintește declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea să dea Ardealul ungurilor și despre fatpul că Viktor Orban a amplificat controversele în regiune postând o pe Facebook o hartă a Ungariei Mari.
”Dat fiind că unii dintre vecinii Ungariei sunt acum membri NATO și UE, Tratatul de la Trianon rămâne printre cele mai controversate și sensibile subiecte politice din regiune, totul fiind complicat de alianța Ungariei cu Germania nazistă și încercările ei de a-și recupera teritoriile pierdute în timpul celui de-al doilea război mondial”, mai notează Politico.
Publicația mai scrie că în ultimii ani, tensiunile au crescut din cauză că ”Budapesta a ridicat problema comunităților maghiare din România și Ucraina, iar oficialii acestor țări nu s-au simțit deloc confortabil văzând cum Orban pompează sume mari de bani în comunitățile maghiare din țările învecinate.”
Citește integra în Politico.eu
Sursa Foto: Facebook/ Ara Kovacs Attila
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii