Europarlamentarii din Comisia de control bugetar, îngrijorați de comerțul paralel cu vaccinuri și de informațiile privind doze contrafăcute / OLAF verifică posibile nereguli
Membrii Comisiei de control bugetar (CONT) au avut, marți, un schimb de opinii cu Sandra Gallina, directorul general pentru sănătate al Comisiei Europene (DG SANTE), în care și-au exprimat îngrijorări legate de un posibil comerț paralel cu vaccinuri în Uniunea Europeană și de posibile doze false care ar circula pe piață.
Europarlamentarii au criticat și întârzirile în livrarea vaccinurilor și au acuzat compania AstraZeneca că încalcă termenii contractului încheiat cu Comisia Europeană, atât în ceea ce privește numărul de vaccinuri puse la dispoziție, cât și locul producerii lor.
Monika Hohlmeier, (grupul PPE), președintele CONT, a deschis dezbaterea afirmând că există multe întrebări legate de procesul de vaccinare, în statele membre unde nivelul vaccinărilor abia atinge 5-8% din populație, despre posibilele interdicții de export, dar și despre „legături cu criminalitatea organizată” în ceea ce privește circulația pe piață a vaccinurilor.
„Am încheiat contracte cu unele companii, unele au semnat și cu alții și le respectă doar pe acelea semnate cu alții. Există în mod clar probleme. Am auzit, de asemenea, că există probabil legături cu criminalitatea organizată și atunci când vine vorba de vaccinări”, a dat tonul Monika Hohlmeier.
Sandra Gallina, care este și negociatorul principal al UE pentru contractele de vaccin anti-COVID-19, a spus că primul trimistru „nu a fost deloc ușor”, pentru că dozele de vaccin primite de UE au fost cu mult sub cele planificate și stabilite prin contractele semnate cu companiile producătoare.
„Unele companii își respectă pe deplin contractele. Aș putea spune că Pfizer și Moderna livrează și livrează în fiecare săptămână, în mod regulat. Au avut câteva dificultăți, au existat, aș spune, evenimente de o săptămână care s-au datorat extinderii producției pentru Pfizer și unei mici probleme de producție, (…) pentru Moderna. Pentru absența vaccinurilor, problema cred că a fost AstraZeneca”, a spus Sandra Gallina.
Oficialul Comisiei Europene a descris contractul cu AstraZeneca ca fiind unul „cu care avem o problemă serioasă”.
Sandra Gallina a afirmat că vor fi luate măsuri, că a notificat deja compania și ceea ce este important în relația cu AstraZeneca este obținerea dozelor de vaccin.
Directorul DG SANTE a precizat că monitorizarea exporturilor de vaccinuri din UE este „un instrumentul foarte util”, care oferă o imagine clară a ceea ce se întâmplă.
La îngrijorările europarlamentarilor privind existența unor vaccinuri contrafăcute, Sandra Gallina a anunțat că OLAF verifică situația.
„OLAF lucrează la acest lucru. Și sunt foarte recunoscătoare colegilor de la OLAF”, a spus Gallina. Oficialul CE a afimat că „se pare că există o anumită piață a comercianților paraleli” care oferă doze de vaccin.
Monika Hohlmeier a insistat în privința unor rapoarte care ar arăta că există vaccinuri vândute pe piața neagră.
„Nu știu dacă cineva a cumpărat aceste doze, ceea ce știm este că OLAF ține cumva situația sub control și analizează modul în care aceste doze sosesc pe piață, încearcă să facă o distincție între doze reale și doze false și să țină o evidență a tuturor acestor cazuri”, a răspuns Sandra Gallina.
Europarlamentarul Alin Mituța (USR PLUS, grupul Renew) a spus că situația privind vaccinurile nu este satisfăcătoare.
„Sunt deja câteva luni de zile de când acest Parlament a cerut mai multă transparență în contractele cu furnizorii de vaccinuri. S-au făcut mici progrese în ceea ce privește publicarea unor forme limitate ale contractelor, dar adevărul este că nici acum nu avem un tablou complet al situației vaccinurilor la nivel european”, a spus Mituța.
El a punctat că lipsește un calendar al livrărilor pentru toți furnizorii și că trebuie clarificată situația exporturilor.
„Înțelegem că peste 40 de milioane de doze vaccin au fost exprotate din Uniune, în special către Marea Britanie, în condițiile în care există întârzieri ale livrărilor către piașa Europeană. Întrebarea este: de ce ați permis ca acest lucru să fie posibil prin contractele semnate și dacă Comisia ia cu adevărat în considerare posibilitatea limitării sau suspendării exporturilor”, a întrebat Alin Mituța.
„În ceea ce privește transparența, intenția este să publicăm contractele redactate. Există deja trei contracte care au fost publicate, unul este disponibil doar în sala de lectură (…) Vom suspenda exporturile”, a răspuns Galina.
Oficialul CE a explicat că monitorizarea exporturilor are două componente: pe de o parte, un stat membru poate lua o hotărâre prin care se opune exporturilor și, pe de altă parte, Comisia poate susține sau nu această decizie.
„Deci, există un fel de tandem decizional, decizia nu este luată doar de Comisie”, a spus Sandra Gallina.
Membrii Comisiei CONT își propun să aibă o întâlnire și cu reprezentanții OLAF.
Sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii