G4Media.ro

Europarlamentarii solicită Comisiei Europene să declanşeze imediat mecanismul de condiţionalitate privind statul…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Europarlamentarii solicită Comisiei Europene să declanşeze imediat mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept în cazul Poloniei

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să acţioneze imediat pentru a apăra cetăţenii polonezi şi fundamentele legislaţiei UE, prin declanşarea mecanismului de condiţionalitate.

În cadrul unei dezbateri în plen cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi cu ministrul sloven al Afacerilor Externe, Anže Logar, cei mai mulţi eurodeputaţi au condamnat marţi hotărârea controversată din 7 octombrie a Tribunalului Constituţional al Poloniei care contestă primatul dreptului european.

Ei au pus sub semnul întrebării independenţa instanţei şi au avertizat cu privire la calea regresivă urmată de guvernul polonez către totalitarism. Europarlamentarii au subliniat că toate ţările UE sunt de acord în mod voluntar cu norme comune atunci când aderă la Uniune şi au insistat asupra faptului că nu există niciun conflict între ordinea juridică a UE şi Constituţia Poloniei.

În numele preşedinţiei slovene, ministrul Logar a afirmat că supremaţia dreptului UE este fundamentul UE şi baza pentru a trăi împreună într-o comunitate comună europeană. Acesta a subliniat faptul că Consiliul dezbate intens chestiunea statului de drept şi că preşedinţia s-a angajat să avanseze procedurile în temeiul articolul 7.

„Hotărârea Tribunalului Constituţional al Poloniei pune sub semnul întrebării fundamentul UE şi reprezintă o provocare directă la adresa unităţii ordinii juridice europene”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Este prima dată când o instanţă dintr-un stat membru consideră tratatele UE incompatibile cu o constituţie naţională”, a continuat ea.

Von der Leyen a anunţat că CE va acţiona, citând procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, mecanismul de condiţionalitate şi alte instrumente financiare pentru a proteja bugetul UE împotriva încălcărilor statului de drept, precum şi procedura prevăzută la articolul 7, care determină o încălcare gravă a valorilor UE.

Prim-ministrul polonez Morawiecki a susţinut că „supremaţia dreptului UE nu se extinde la sistemul constituţional (…). Constituţia Poloniei este cel mai înalt act juridic din Polonia; aceasta se situează deasupra oricărui alt principiu de drept”. El a mai spus că instanţele constituţionale din alte state membre, inclusiv Germania, Franţa, Danemarca, Spania, Italia şi România, au pronunţat în trecut hotărâri similare cu cele aflate în prezent în discuţie.

Utilizarea tuturor instrumentelor disponibile pentru a apăra cetăţenii polonezi

Cei mai mulţi eurodeputaţi au solicitat Comisiei să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a apăra mai ales cetăţenii polonezi şi, în cele din urmă, pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept.

Ei au cerut şi lansarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi ca, în cele din urmă, Consiliul să acţioneze în conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE. Eurodeputaţii şi-au exprimat sprijinul ferm pentru cetăţenii polonezi care ies în stradă pentru a lupta pentru statul de drept şi pentru judecătorii şi procurorii care continuă să aplice dreptul UE şi au solicitat autorităţilor poloneze să îi asculte şi să îi respecte.

Pe de altă parte, unii eurodeputaţi au criticat instituţiile Uniunii Europene pentru că sunt îngrijorate în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar şi separarea puterilor numai în anumite state membre, afirmând că supremaţia dreptului UE este utilizată pentru a conferi Blocului Comunitar mai multe competenţe decât cele definite iniţial în tratate.

Citește și: 

LIVE TEXT Parlamentul European dezbate cazul Poloniei/ Von der Leyen: Sunt profund îngrijorată. Este un atac direct la unitatea ordinii juridice europene/ Premierul Morawiecki: Nu vom fi de acord să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

Sursa foto: © European Union 2021 – Source : EP/ Frederic MARVAUX

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Vina ne (UE) apartine, deoarece nu am (UE) prevazut cata neseriozitate este in Estul Europei. Asa este cand faci gresala sa crezi ca popoare traite sub totalitarism/nationalism exacerbat, se vor putea adapta democratiei.
    Nu am (UE) prevazut modalitatea excluderii din Uniune si acum suntem nevoiti sa continuam drumul, cu multi care ne (UE) injura, profitand maxim, de fondurile noastre (UE)

    Nu putem (UE) face (deocamdata) altceva decat sa oprim total fondurile de orice fel, catre aceste tari. Bineinteles, nu trebuie sa le cerem nici un fel de participare la bugetul UE.
    Trebuie pur si simplu evitati, exact cum evitam membri ai familiei, la diverse intalniri familiale obligatorii. Polonia, Slovacia, etc (Romania nu este departe, continuand comportamentul actual)

    • Bravo,esti prost ,stai jos.

    • Prost nerecuperabil!Lingeau la pătrat!!!

    • Dacă ai fi atent la nuanțe, ai observa ipocrizia UE care tine morțiș la respectarea acelor aspecte ale vieții din țările de „rangul 2” ce ar putea aduce atingere intereselor politice și economice în această zonă a celor 3-4 membri „de rangul 1” – Franța, Germania, Olanda, dar când e vorba de aspecte care ar aduce creșterea bunăstării în țările est-europene, cum ar fi incurajarea producției de bunuri, transfer de tehnologii în industrie, sănătate, investiții fără condiții împovărătoare, netransferarea integrală a profiturilor companiilor lor în aceste țări, UE nu ne tratează ca „partener” ci ca țări colonizate… Bravo polonezilor, cehilor, ungurilor că au voci și coloană neincovoiata până la pământ, cum au conducătorii românii

  2. …prost rau de tot.

  3. Raman stupeciat ce drept are UE .Hoti de hoti se plimba liberi prin Romania si UE cica ne apara cu legile sale.Cand aud asa imi vine sa mor……Cand eram sub dominatie sovietica exista de zece ori mai multa dreptate.

  4. UE nu spune chiar pe fata ce ii deranjează la polonezi, dar vor supunere totala a popoarelor sale, din toate pdv(ceea ce în sine e o dictatură, adicatelea „hotul striga Hotul!… în situația geopolitica actuala e f.incriminatorie o astfel de presiune asupra Poloniei și Ungariei) deși e clar ca UE reproșează tarilor estice respingerea lgbt ca norma de baza în a fi acceptata fără cracnire, deci polonezii si ungurii resping valorile satanice ale UE.

  5. Ursula&comunistii de la Bruxelles se cam intind. Polonezii trebuie sa mai reziste vreo 3 ani, pana se destructureaza clica asta de neomarxisti (comunisti), care a pus stapanire pe ambele parti ale Atlanticului.

  6. Pentru ce plm mai exista constitutie si sisteme juridice in statele EU ? Sa plateasca avocati si judecatori si sa faca ei justitia. Nu le prieste cand nu pot comtrola totul !