Europarlamentarul ALDE Europa, Matthijs van Miltenburg: Sunt de acord cu Timmermans in ceea ce privește avertizările adresate actualei coaliții la guvernare din România cu privire la statul de drept
Europarlamentarul olandez Matthijs van Miltenburg, membru ALDE Europa, a declarat pentru G4Media.ră că este de acord cu Frans Timmermans, care a avertizat, vineri, Guvernul Dăncilă într-o scrisoare că România riscă activarea articolului 7, așa numita opțiune nucleară, dacă modificările la Codurile Penale vor intra în vigoare.
”În măsura în care părțile acestor negocieri nu își respecta angajamentele, este nevoie de inițierea masurilor care se pot lua în aceste cazuri, cum ar fi activarea articolului 7”, afirmă van Miltenburg.
Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancțiune politică pentru un stat membru UE și înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei țări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu își mai poate apăra practic interesele în interiorul UE.
Pâna acum, Comisia a inițiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de inițiere a venit de la Parlamentul European. Totuși, declanșarea Articolului 7 se poate face doar cu unanimitatea statelor membre.
Redăm mai jos răspunsurile lui van Miltenburg transmise de G4Media.ro via email
Rep: Care este poziția domniei sale și al grupului ALDE în ce privește activarea articolului 7 împotriva României în cazul în care modificările la codurile penale vor intra în vigoare. Domnul Timmermans a evocat această posibilitate într-o scrisoare trimisă premierului Dăncilă.
Matthijs van Miltenburg: Sunt de acord cu dl. Timmermans in ceea ce privește avertizările adresate actualei coaliții la guvernare din România cu privire la statul de drept. Consideram ca după trecerea unui timp rezonabil în care sunt purtate discuții și negocieri, în măsura în care părțile acestor negocieri nu își respecta angajamentele, este nevoie de inițierea masurilor care se pot lua în aceste cazuri, cum ar fi activarea articolului 7. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte, cu atât mai mult cu cât exista recomandari ale Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene și MCV-ul care nu sunt îndeplinite în totalitate. Comisia are mai multe mecanisme la îndemână pe care le ar putea utiliza, printre care activarea art 7 sau procedura de infringement in cazul unor altor atingeri aduse Tratatelor.
Rep: De ce ALDE n-a luat nici o măsură împotriva domnului Tăriceanu, care la fel ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a contribuit la slăbirea democrației și statului de drept în România prin atacarea justiției.
Matthijs van Miltenburg: Au fost luate masuri împotriva ALDE Romania. Grupul ALDE European a pus presiune pe ALDE România pentru respectarea statului de drept și ale recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene și pentru a și alinia poziția valorilor liberale europene.
Din moment ce dl. Tăriceanu nu a respectat aceste angajamente, grupul ALDE European a decis la începutul lunii aprilie ca ALDE România sa nu mai facă parte din grupul ALDE din Parlamentul European.
In ceea ce privește partidul ALDE European, mai multe partide politice membre au fost vocale împotriva ALDE România. Chestiunea a fost discutata în cadrul unor alte organe decizionale decât cele ale grupului ALDE. Acestea au hotarat ca la finele lui iunie, în cadrul unei ședințe a partidului ALDE să fie retrasa calitatea de membru a ALDE România.
Rep: În ce stadiu sunt negocierile cu USR pentru afilierea la ALDE european?
Matthijs van Miltenburg: Actualul grup ALDE și Renaissance Europe au decis, in cadrul întâlnirii din Strasbourg din 11 mai, sa coopereze și sa înființeze un nou grup politic la nivelul Parlamentului European, după alegerile europarlamentare. Alianța USR-Plus a anuntat ca intenționează sa se alăture acestui nou grup politic, în urma deciziei comitetului politic.
Context. Matthijs van Miltenburg se află la București, într-o vizită de documentare privind situația din Româna în ce privește situația statului de drept din perspectiva politicii de coeziune. Miltenburg a avut întâlniri cu jurnaliști, reprezentanți ai unor ONG-uri și cu liderul USR, Dan Barna, însă n-a avut întrevederii cu lideri ALDE România, nici cu Tăriceanu.
Matthijs van Miltenburg este membru ALDE, eurodeputat din partea Tarilor de Jos, partidul sau politic fiind D66. Deține poziția de coordonator al comisiei REGI din Parlamentul European și a fost raportor al Regulamentului privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre.
Sursa Foto: Matthijs van Miltenburg
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii