Europarlamentarul Băsescu, despre șefa Parchetului European: Și-a luat toate slugile și s-a dus la EPPO să facă dosare cum făcea în România/ Fostul președinte a pus-o șefă pe Laura Codruța Koveși de două ori la Parchetul General și o dată la DNA
Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la România TV, că Laura Codruța Koveși ”și-a luat toate slugile și a plecat la EPPO să facă dosare cum făcea în România”.
Fostul președinte a făcut declarația în contextul în care se discuta dacă este sau nu necesar ca procurorii Parchetului European să cerceteze activitățile și achizițiile autorităților referitoare la vaccinul anti-COVID.
- ”Noroc că doamna Koveși nu are competență pe Comisia Europeană. Și-a luat toate slugile și s-a dus la EPPO să facă dosare cum făcea în România”, a declarat Traian Băsescu.
De menționat este că în timpul celor două mandate de președinte pe care le-a avut Traian Băsescu a numit-o pe Laura Codruța Koveși de două ori în fruntea Parchetului General, în anul 2006, când Koveși avea doar 33 de ani.
Băsescu a reconfirmat-o pe Laura Codruța Koveși la conducerea Parchetului General în anul 2009, deși avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii era negativ.
Ulterior, în 2013, Traian Băsescu a numit-o pe Koveși șefă la Direcția Națională Anticorupție. În timpul mandatului Laurei Codruța Koveși, procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți apropiați ai fostului președinte, printre care fratele Mircea Băsescu (condamnat definitiv în 2016 la 4 ani de închisoare cu executare), pe nepotul președintelui, Dragoș Băsescu (condamnat definitiv în 2018 la 3 ani cu executare), pe fiica Ioana Băsescu (trimisă în judecată în 2018) și soțul acesteia, avocatul Radu Pricop (trimis în judecată în anul 2015), dar și pe Elena Udrea (trimisă în judecată în mai multe dosare).
Context
Cei șase candidați selectați de Comisia specială de la Ministerul Justiției pentru ocuparea funcției de funcția de procuror european delegat în România au fost acceptați în 10 februarie, de Colegiul Parchetului European, potrivit unui comunicat al instituției.
Candidații admiși sunt:
1. Dana Dana-Manuela ANA (Direcția Națională Anticorupție)
2. Dana-Cristina BUNEA (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție)
3. Camelia-Elena GRECU (Direcția Națională Anticorupție)
4. Constantin IRINA (Direcția Națională Anticorupție)
5. Florin Bogdan MUNTEANU (Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași)
6. Jean-Nicolae UNCHEȘELU (Direcția Națională Anticorupție)
România are în total 15 posturi de procuror european delegat și nu e clar în acest moment ce se întâmplă cu celelalte 9 posturi neocupate.
- ”Acum ne vom concentra pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.
sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
54 comentarii