G4Media.ro

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european: ”La ora actuală nu există o…

Sursa foto: European Council

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european: ”La ora actuală nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în UE”/ Despre unirea cu Moldova: ”Dacă se pun în discuţie graniţele care au fost agreate prin toate tratatele internaţionale, cred că este foarte periculos”

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că în prezent, nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană, pentru acest lucru fiind nevoie ca liderii de stat şi de guvern să decidă dacă vor modifica criteriile de aderare, fapt care să permită o aderare mai rapidă. Creţu crede în „reunirea” României cu Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene, considerând periculoasă o unire a celor două ţări prin redefinirea graniţelor.

  • „Ucraina, ca şi Republica Moldova şi Georgia, au teritorii pe care au fost staţionate trupe ruseşti, aşa-numitele conflicte îngheţate şi acum s-au reactivat. În Ucraina, acest război a început şi datorită faptului că Ucraina, ca un stat suveran ce este, şi-a manifestat de ani de zile – la fel ca Republica Moldova şi Georgia – intenţia de a deveni ţări candidate la Uniunea Europeană, iar emanciparea firească a acestor state a determinat această reacţie de o agresivitate fără precedent la adresa vecinilor noştri. Ştim foarte bine că există Tratatul de la Maastricht, până acum aderarea la Uniunea Europeană a luat, în medie, cam un deceniu pentru fiecare ţară în ceea ce priveşte îndeplinirea tuturor criteriilor şi transpunerea în legislaţia naţională a legislaţiei europene. Se vorbeşte foarte intens aici (la Strasbourg – n.r.) despre un caz excepţional, care este Ucraina. Trebuie văzute şi celelalte sensibilităţi. României i-a luat 12 ani, în Balcanii de Vest, Albania şi Macedonia de Nord şi-a schimbat şi numele această ţară pentru a îndeplini criteriile. Ucraina a depus chestionarul şi va fi o decizie politică la nivelul şefilor de stat şi de guvern, dacă se vor schimba tratatele, pentru că, de pildă, nu poţi cere unei ţări care se află în război să voteze legislaţie europeană. Deci este evident că Ucraina a făcut până la acest moment ce depinde de ea (…) Uniunea Europeană deja a scurtat semnificativ timpul de când o ţară depune până când ea e luată în considerare cererea. România depus în 1995 şi Comisia a început să lucreze pentru aderare în 1997, deci acest termen de doi ani pentru România, în cazul Ucrainei a fost comprimat la câteva săptămâni”, a afirmat Corina Creţu în emisiunea Insider Politic difuzată duminică la Prima Tv.

Aceasta adaugă că, la ora actuală nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană.

  • „Deşi nu există această procedură rapidă până la ora actuală privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană, şi preşedinta Comisiei a spus că nicio aderare a unei ţări nu poate avea loc de pe o zi pe alta, totuşi Ucraina, Republica Moldova şi Georgia cred că vor primi susţinerea necesară pentru o perspectivă de integrare pe termen lung, atunci când vor îndeplini criteriile prevăzute, sau liderii de stat şi de guvern să decidă dacă vor modifica aceste criterii”, a menţionat Corina Creţu.

Aceasta a precizat că unii membri ai Parlamentului European spun că „acum e momentul Ucrainei” şi că doar Ucraina ar trebui admisă în UE, în timp ce alţii susţin aderarea cât mai rapidă şi a Republicii Moldova.

Întrebată dacă ar susţine ideea unei uniri a Republicii Moldova cu România, Creţu răspunde: „Eu susţin regăsirea noastră comună n Uniunea Europeană, eu nu cred că este acum momentul de a se pune în discuţie rediscutarea graniţelor”.

  • „Este un moment foarte sensibil. Dacă se pun în discuţie graniţele care au fost agreate prin toate tratatele internaţionale, cred că este foarte periculos. Uitaţi-vă nu numai în estul nostru, dar în Balcanii de Vest! Avem aceste provocări în Bosnia Herţegovina, dorinţa Republicii Srpska de a se rupe de restul Bosniei Herţegovina, inclusiv aceste acţiuni, să spun aşa, cumva, ale Ungariei, de a investi masiv în Transilvania, dvs credeţi că dacă ar avea un precedent, nu ar încerca să-l folosească? Eu cred că trebuie să fim realişti. Ne iubim foarte mult fraţii de dincolo de Prut dar este pentru securitatea şi siguranţa lor ideea de a milita pentru integrarea Republici Moldova în Uniunea Europeană şi reunirea noastră aici”, spune Corina Creţu.

sursa: News.ro, Sursa foto: European Council

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Tu esti cu Rusia tanti Crețu.

    • Exact, asta e periculos, ca o rusofilă să reprezinte România la UE. Și să își dea cu părerea despre ce trebuie să facă alte țări. Ca și cum unificarea Germaniei a fost o problemă. Atunci când o unire se face consensual, nu cu forța cum vrea Rusia roșie, e ok.
      Evident că Moldova nu are nici un gând în sensul unirii, și nici noi nu am avea nimic de câștigat.

  2. Adevărat, moldovenii forțează lucrurile și invoca amenințarea rusa pentru a accelera unirea cu noi și implicit aderarea la UE. La fel și Ucraina. Aceste state nu sunt pregătite pentru aderare la UE. Nici măcar noi n-am fost.

    • Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de IMAS, a arătat că doar 36% dintre moldoveni își doresc unirea cu România. Un procent de 53% s-au poziționat contra unirii.
      Asa ca moldovenii, din păcate își merita soarta. Tot la rusia trag, pentru ca asa e când ești sărac, ți se pare ca o coaja de pâine pe care o câștigi muncind spetindu-te, este tot ce ți-ai dorit pe lumea asta. Aaa, și mașina de spălat…

  3. Femeia asta ar face bine să se limiteze la ce a învățat, adică economie!

  4. Atâta timp cât pe teritoriul Republicii Moldova sunt trupe rusești, nu se poate pune în discuție aderarea acelei țări la UE și/sau NATO, lucru valabil și pentru Ucraina.

    • Ai uitat situatia din Cipru: conflict înghetat este (1974!), trupe straine sunt (din Turcia, plus fortele de mentinere a pacii), dar a fost primit în UE.
      Deci despre ce scriem?

    • Urs(s)ule,

      spune-ne te rog ce efective miliare rusesti sunt in Cipru.

  5. Hai sa terminam cu unirea cu milogii de peste Prut,facem referendum si vom vedea ca nici noi nici ei nu ne dorim unirea.Romania nu e capabila sa aibe grija de cetatenii ei acum dar cand o sa mai vina niste milioane de moldoveni .Si hai sa terminam si cu ajutoarele gratuite catre ei ca Moldova e tara separata ,nu luam de la gura noastra sa le dam lor.

    • Cineva sa-i spuna la tsatsa ca unirea nu pune in discutie granitele. Granita cu Ucraina ramane aceeasi. Doar dispare granita dintre Romania si Republica Moldova, care-i strict doar treaba celor doua state romanesti.

  6. Cum poti sa spui asta Elena?
    Pai si alte tari vroia sa modifice atunci granitele daca romania schimba….plus ca acolo e si Bucovina de Nord unde sint 200.000 de romani si e partea Ucrainei… gandeste-te unpic…
    Nu numai Ungurii dorea atunci modificarea granitelor ca sa reprimeasca Transilvania inapoi ci si Austria ca sa primeasca inapoi Sud Tirolul de la Italieni ,deci e complicat situatia…

  7. Unii confundă noțiunile și definițile logice. Normal ar fi de vorbit despre REÎNTREGIREA SPIRITUALĂ ȘI CULTURALĂ A NEAMULUI DACOROMÂNESC. Să nu uităm că Unirea din 1918 a început în Moldova de Est – la Cetatea Sorocii, care primi au votat pt întregire… Se mai spune că istoria se poate repeta… Un analfabet de la Bucuresti sau Chișinău, tiraspol, Comrat are altă mentalitate. El judecă cu stomacul, nu cu creierul.Reîntregirea ar trebui începută de la cei 7 ani de acasă, de la creșe și grădinițe. Astfel în 2 decenii avem o altă generație. Multe depinde de activitatea ministerelor educatiei, cercetării și culturii. Ce sătul nu-l înțelege pe cel flămînd. Și invers. Dar doi oameni de cultură vor găsi limbă comună.