G4Media.ro

Europarlamentarul Daniel Buda: ”Poate exista o creștere a numărului de albine chiar…

Foto: Pixabay

Europarlamentarul Daniel Buda: ”Poate exista o creștere a numărului de albine chiar dacă folosim pesticide” / În 2020, în România a existat o creștere de 8,1% a numărului stupi / ”Ne aflăm pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din Uniunea Europeană”

Europarlamentarul Daniel Buda susține că ideea protejării albinelor este așadar mai mult decât esențială pentru viitorul sectorului agricol, însă precizează că ”poate exista o creștere a numărului de albine sau familii de albine chiar dacă folosim pesticide, cu condiția ca acestea să fie utilizate în mod rațional”, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Potrivit datelor furnizate de către Comisia Europeană, în 2020, la nivel european s-a înregistrat o creștere a numărului total de stupi cu 5.1%, cu toate că au fost folosite pesticide!

“Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos”, este o inițiativă cetățenească cu peste 1 mil de semnatari, prin care se cere eliminarea treptată, cu 80% a pesticidelor sintetice din agricultura UE până în 2030, iar până în 2035, agricultura din întreaga Uniune să funcționeze fără pesticide sintetice.

Salut preocupările cetățenilor legate de soarta sectorului apicol. Importanța protejării albinelor este așadar mai mult decât esențială pentru viitorul sectorului agricol, pentru fermieri dar și pentru securitatea alimentară”, a scris Buda.

Conform europarlamentarului, datele furnizate de Comisia Europeană arată însă că 2020, a fost înregistrată creștere a numărului total de stupi cu 5,1% la nivel european. În România a existat o creștere de 8,1%, aflându-se pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din Uniunea Europeană, după Spania, cu peste 10% din numărul total de stupi existenți la nivelul Uniunii Europene.

”Aceste cifre dovedesc că poate exista o creștere a numărului de albine sau familii de albine chiar dacă folosim pesticide, cu condiția ca acestea să fie utilizate în mod rațional.

Propunerile aflate astăzi pe masa Parlamentului European vizează o reducere în etape a consumului de pesticide. Nu ai cum să reduci acest procent în mod unitar la nivel european, având în vedere consumul diferențiat la nivelul statelor membre și cu atât mai mult, în lipsa unor studii de impact”, a mai scris europarlamentarul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. 👍🏻
    Vești bune.

  2. PNL, zero incredere.

  3. Trebuie să curgă și laptele 😀

  4. Capete de politicieni : au crescut cu 8.1 % nr de….LAZI .Cei cu fonduri europene -proiecte in derulare din 2018-19 trebuie sa mareasca de la an la an nr de stupi,si daca tot dau „ceva ” sa constate organul ca ai are ,macar sa aiba lada .Din pacate „mustele” fac productia nu lazile .Citeam de o noua propunere legislativa (Varujan ,minoritati )pentru sustinere de spatii horticole controlate…A scazut profitul la BASF? Nu se mai vand pesticidele ?Mai bine sa dea lege sa se vanda la tub si sa le punem direct pe paine ! Oricum productia din sere si solarii (chiar si pe sol) este FURAJ nu HRANA ( cantitati de nutrienti reduse de la an /an ).

  5. Salut. Datele respective sunt învechite. In ultimii 5 ani au murit sute de mii de familii de albine.
    Numai anul acesta sunt deja peste 500000 de familii de albine moarte. Iar o parte dintre cele care trăiesc sunt slabe.
    Sunt prieteni apicultori care au pierdut aproape toate familiile. De exemplu, din 250 mai are 40-50, și alea slabe un altul, din 150 mai are 40.
    Și lista poate continua.
    Creștere doar pe hârtie sau pe fonduri europene.
    Sunt cazuri in care unii ” apicultorii ” au sute sau mii de familii numai în scripte.
    Așadar dacă s-ar face un recensământ autentic, nu cred că am avea în momentul de față mai mult de un milion de familii de albine.