Europarlamentarul Dragoș Tudorache, dat exemplu în Washington Post pentru legislația care reglementează Inteligența Artificială: Congresul SUA va fi obligat să aleagă între a copia legea UE sau a petrece ani de zile încercând să îl depășească
Jurnalistul american Josh Tyrangiel, specializat în tehnologie, a publicat în The Washington Post o analiză în termeni laudativi a proiectului de legislație UE realizat de europarlamentarul român Dragoș Tudorache (REPER) pentru a reglementa utilizarea softurilor de Inteligența Artificială.
Tyrangiel a prezentat culisele unei întâlniri din 13 septembrie 2023 din Congresul SUA între Tudorache și grupul bipartizan de patru congresmeni democrați și republicani însărcinat cu crearea unei legislații americane pentru AI: Charles E. Schumer, Mike Rounds, Martin Heinrich și Todd Young.
”Tudorache este membru al Parlamentului European din partea României și președintele Comisiei speciale pentru inteligență artificială în era digitală. Este greu de comparat cu un politician american actual, deoarece principala sa trăsătură de personalitate este pasiunea pentru seriozitate; dacă preferi cărțile albe și sesiunile plenare lungi, închide această filă și mergi direct pe Instagramul său. În ultimii cinci ani, Tudorache și-a petrecut cea mai mare parte a timpului analizând cum să reglementeze inteligența artificială într-un mod care să prioritizeze siguranța, renunțând în același timp la reputația Europei de a amenda mai întâi Big Tech și de a pune întrebări mai târziu”, arată jurnalistul american.
The Washington Post arată că Tudorache a vizitat Capitol Hill pentru a informa membrii colectivului grupului celor patru membri ai personalului cu privire la planurile Europei. O persoană prezentă a descris pentru ziarul american sesiunea ca fiind „impresionantă”, pentru că proiectul de reglementare al UE a fost bine gândit, echilibrat și suficient de flexibil pentru a se schimba odată cu tehnologia care va continua să se schimbe.
”În timp ce Statele Unite se felicitau pentru că începuseră procesul de reglementare a AI, Europa terminase practic procesul. Iar pachetul său de norme era atât de bun încât Congresul va fi obligat în curând să aleagă între a petrece ani de zile încercând să îl depășească sau să copieze temele unui elev evident superior”, arată ziarul american.
”Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare Legea privind inteligența artificială, creând primul set cuprinzător de norme pentru inteligența artificială. Există puncte nevralgice, dar oamenii cu care am vorbit la companiile mari și mici de tehnologie, precum și la grupurile de apărare a drepturilor cetățenilor, au fost unanimi: copiați temele”, a mai scris jurnalistul american.
Context
Parlamentul European a adoptat la 13 martie un text de lege care reglementează utilizarea inteligenţei artificiale, o legislaţie unică în lume.
Regulamentul adoptat miercuri este în prezent verificat de juriştii-lingvişti şi se preconizează că va fi adoptat înainte de sfârşitul legislaturii. Legislaţia mai trebuie adoptată oficial şi de Consiliul UE.
Ea va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial şi va fi pe deplin aplicabilă la 24 de luni după intrarea în vigoare, cu excepţia interdicţiilor referitoare la practicile interzise, care se aplică începând cu şase luni de la data intrării în vigoare, a codurilor de bune practici (nouă luni de la data intrării în vigoare) şi a normelor privind sistemele de IA de uz general, inclusiv guvernanţa (12 luni de la data intrării în vigoare) şi respectiv a obligaţiilor pentru sistemele cu grad ridicat de risc (36 de luni).
Eurodeputatul Dragoş Tudorache, coraportor pentru acest dosar, a spus că legea se va aplica în toate statele membre, inclusiv în România.
„Aş spune că şi legea deepfake-ului din Parlamentul României poate ar putea să mai aştepte, pentru că de fapt, prin IA Act reglementăm inclusiv această zonă a responsabilităţii pentru deepfake. Deci, practic, o dată nu e o opţiune. Legea aşa cum va veni ea de la nivel european va fi implementată în România sau va trebui să fie implementată. Cât de dificil va fi, repet, depinde de capacitatea pe care statul român o va avea să atragă oameni potriviţi pentru rolul recunoscut de lege pentru aceste autorităţi (…)”, a declarat Tudorache înaintea votului pentru jurnalişti români la Strasbourg.
„Nu spun că va fi simplu, pentru că vă spun, deja, uitându-mă la experienţa la nivel european, şi nu doar, sunt în discuţie de foarte mult timp cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu toate celelalte mari jurisdicţii globale, toţi au dificultăţi, acum, toţi încep să-şi creeze aceste structuri de guvernanţă privind inteligenţa artificială şi toţi au dificultăţi de a trage din zona privată talentul, competenţa necesară pentru a popula structurile publice, aceşti noi reglementatori de piaţă care apar, cu nivelul de competenţă necesar pentru a reglementa o piaţă în continuă dezvoltare şi foarte complexă. Deci nu e simplu pentru salariile publice în sistemul românesc”, a adăugat el.
El a precizat că noua lege prevede amenzi foarte mari, „de până la 7% din venitul global” şi că are „dinţi suficient de ascuţiţi încât să convingă pe cei care ar putea să încerce eludarea ei”.
Tudorache a explicat că vor exista două niveluri de guvernanţă în supervizarea aplicării legii. „E unul naţional, deci cel care e descentralizat pentru aceste autorităţi naţionale de care vorbim. Dar atunci când e vorba de companiile mari, deci de actorii, giganţii globali digitali, Google etc, competenţa revine reglementatorului european. Se creează acest nou oficiu internaţional”, a spus eurodeputatul Renew.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii