Europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe anunță depunerea în Parlamentul European a unei petiții împotriva tăierilor ilegale de păduri din România
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a declarat joi, la Oradea, că mai multe ONG-uri române vor depune, într-o lună, o petiţie la Parlamentul European pe tema tăierilor ilegale din pădurile României, la susţinerea căreia în comisia de petiţii îl va invita şi pe activistul de mediu Daniel Bodnar, accidentat după o acţiune de protecţie a pădurii, transmite Agerpres.
„Eu fac parte şi din comisia de petiţii de la Parlamentul European. Şi pot să vă spun – este o informaţie foarte nouă, pentru prima oară când o spun – că există o petiţie în acest moment în lucru, este aproape definitivată, despre care eu am cunoştinţă. Petiţia se lucrează de către ong-işti, de către activişti şi va fi depusă, în următoarea lună, la Parlamentul European, la comisia de petiţii. Am de gând să o sprijin cu toată puterea mea şi va avea rolul de a arăta colegilor parlamentari care este adevărata amplitudine a problemei din România”, a declarat, în conferinţă de presă, europarlamentarul.
El a adăugat că se discută în Europa despre problemele pădurile amazoniene, în timp ce noi avem o problemă în Uniunea Europeană foarte similară.
„Sunt sigur că odată depusă şi dezbătută, nu numai că va fi încă un punct de presiune pentru ca autorităţile române să facă în sfârşit ceea ce trebuie, dar va ralia mai mulţi colegi europarlamentari din celelalte ţări, pentru că am de gând să invit în cadrul comisiei la audieri activişti semnatari ai petiţiei, ca să spună exact ce se întâmplă şi la ce presiuni au fost ei supuşi. Sper ca Daniel Bodnar, care ştiţi că a suferit un accident teribil şi în acest moment nu se poate deplasa, sper că atunci va putea să vină şi să spună ce i s-a întâmplat. Omul venea de la o acţiune de protecţia pădurii, nu cred că a fost un atentat. Dacă autorităţile române şi-ar fi făcut treaba, el nu era acolo”, a spus Vlad Gheorghe.
Potrivit acestuia, petiţia va cuprinde o serie de solicitări din partea activiştilor pentru audierea autorităţilor române şi pentru acţiuni concrete din partea Parlamentului European pentru oprirea acestei probleme şi a prejudiciilor pe care le creează.
„Pentru mine este şi un subiect personal. Pentru că vreau ca ai mei copii să mai prindă păduri, nu doar să le vadă la televizor sau în filmuleţe mai vechi pe facebook. Nu vreau să ne îndreptăm în direcţia să ne vedem pădurile aşa cum vedem animale la grădina zoologică”, a spus Vlad.
Europarlamentarul a menţionat că sistemul SUMAL 2.0 implementează foarte multe lucruri dintre cele care s-au cerut de ani de zile, şi a subliniat „de ani de zile”, care puteau fi făcute pe SUMAL-ul vechi, 1.0, dar nu s-a vrut din raţiuni de „lobby politic”, în opinia sa, „un lobby total otrăvit pentru cetăţeni”.
„Deşi SUMAL 2.0 funcţionează, noi nu putem să verificăm, în acest moment, pentru că aplicaţia Inspectorul pădurii nu este încă legată la baza de date a SUMAL-ului. Se ia în calcul o pierdere de două-trei săptămâni în care nu ştim exact cât material lemnos se va putea pierde prin furt. Iar, ulterior, nu ştim cum va funcţiona. Nu ştim dacă toate funcţiile SUMAL 2.0 vor putea fi verificate. Nici măcar de noi, cei aleşi. A fost foarte mediatizată experienţa pe care am avut-o recent în Bucovina. Nu au niciun fel de frică. Dimpotrivă. Activiştii, cei care ne-au dus acolo, care au fost cu noi, au fost ameninţaţi o săptămână tocmai pentru că au permis să vină, citez, un parlamentar şi un europarlamentar. Deci mafia este scăpată de sub control şi are foarte, foarte mult curaj. Acesta este rezultatul a foarte mulţi ani, a 30 de ani, în care nu numai că au fost toleraţi, dar au fost hrăniţi cu informaţii şi cu putere de complicii lor politici, şi din poliţie, şi din jandarmerie”, a mai declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.
Foto: Europarlamentarul Vlad Gheorghe / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii