Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe: Voi înstiința Comisia Europeană despre o serie de informații neconforme cu realitatea ce apar în Raportul UE privind statul de drept în România / Am aflat cu surprindere că în România lupta anti-corupție merge unsă
Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, a declarat că va înștiința Comisia Europeană despre o serie de ”informații neconforme” cu realitatea ce apar în Raportul UE privind statul de drept în România. El susține că raportul se bazează pe ”informații trunchiate sau înfrumusețate” de către autoritățile române și că ”nu este deloc în interesul României”. Raportul UE privind statul de drept dat publicității miercuri menționează, între altele, că ”România a continuat să mențină o evoluție pozitivă palmares în combaterea corupției, inclusiv în ceea ce privește cazurile la nivel înalt”.
Redăm mai jos integral postarea europarlamentarului Vlad Gheorghe pe Facebook:
”Voi înstiința Comisia Europeană despre o serie de informații neconforme cu realitatea ce apar în Raportul UE privind statul de drept în România.
Am aflat cu surprindere că în România lupta anti-corupție merge unsă, iar justiția e pe calea cea bună. Raportul UE menționează o scrisoare a Președintelui României din 28 iunie 2023 care ”a informat Comisia despre măsurile luate să îndeplinim ultimele angajamente din MCV și pentru menținerea statului de drept”.
Foarte gravă este mențiunea privind prescripțiile: raportul laudă Ordonanța de urgență și zice c-au scăpat mulți infractori din cauza întârzierii unei soluții legislative. Ei, la noi se vede un pic altfel – se-nchid dosare pe bandă rulantă și se anulează condamnări tocmai după această Ordonanță, după decizia CCR, după ce s-a întârziat în mod deliberat soluția legislativă. Toate aceste informații lipsesc în mod curios din Raportul UE și e un precedent periculos.
Mai mult, în ceea ce privește avertizorii de integritate, singura mențiune a Raportului UE se referă la Agenția Națională de Integritate, care a devenit autoritatea competentă să primească denunțurile, iar bugetul acesteia este de așteptat să fie majorat în consecință. Haideți să vedem ce se întâmplă zilele-astea în cazul Horodniceanu, cum după ce doi polițiști l-au oprit pe procuror în trafic și acesta a încercat să-i intimideze, chiar agenții respectivi sunt acum cercetați penal de procurori.
Sigur, ne dorim cu toții ca justiția din România să funcționeze, iar statul de drept să fie respectat întocmai, la fel cum ne-am dorit ca România să nu mai facă obiectul MCV – ceea ce s-a întâmplat de facto încă de anul trecut. Sper că nu mai suntem anunțați și în 2024 că se ridică MCV-ul asupra României, după ce toți știau că e deja ridicat.
Dar închiderea MCV nu înseamnă că totul e bine și frumos, ci doar că România – la fel ca toate statele membre – va fi monitorizată exclusiv prin mecanismul UE privind statul de drept. Iar dacă această monitorizare înseamnă că îi credem pe cuvânt pe Iohannis, Predoiu și cine-a mai trimis scrisorele la Comisia Europeană cu informații trunchiate sau ”înfrumusețate”, problemele nu vor întârzia să apară.
Ceea ce nu este deloc în interesul României și nici al Uniunii, dar folosește de minune celor care de ani buni se chinuiesc să acapareze justiția și să modeleze statul de drept după chipul și asemănarea lor.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii