Europarlamentarul Vlad Gheorghe, după ce Comisia Europeană a adoptat Actul european pentru libertatea presei: „Vești proaste pentru PSD și PNL de la Bruxelles – nu vor mai putea cumpăra «jurnaliști»”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a reacționat vineri după ce Comisia Europeană a adoptat Actul european pentru libertatea presei, spunând că acestea „sunt vești proaste pentru PSD și PNL”, fiindcă „nu vor mai putea cumpăra «jurnaliști»”.
„Vești proaste pentru PSD și PNL de la Bruxelles – nu vor mai putea cumpăra ”jurnaliști”.
Comisia Europeană tocmai a adoptat Actul european pentru libertatea presei care protejează pluralismul și independența mass-media în UE. Scopul acestui nou regulament este să combată amestecul politic în deciziile editoriale”, a postat Gheorghe pe Facebook.
„Ce prevede, mai exact:
📌independența și finanțarea stabilă a mass-media de serviciu public
📌transparența proprietății instituțiilor mass-media
📌transparența publicității
📌măsuri care protejează independența editorilor
📌măsuri contra conflictelor de interese
📌combaterea ”concentrării” mass-media – câțiva proprietari care dețin toate trusturile de presă
📌înființarea unui Board European independent pentru servicii media
Comisia a adoptat, de asemenea și o recomandare complementară pentru a încuraja garanțiile interne pentru independența editorială. Pe scurt, după cum zice chiar vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová: nicio instituție de presă nu ar trebui transformată în canal de propagandă”, se mai arată în postarea europarlamentarului USR.
Context
Comisia Europeană a publicat vineri o propunere de regulament care vizează piața media din UE. Dacă va fi aprobat în procesul complex de decizie, regulamentul va trebui respectat de toate statele membre așa cum e publicat, fără a mai fi necesară transpunerea prin lege națională. Proiectul de regulament aduce câteva noutăți majore.
Principalele prevederi ale proiectului de Regulament:
– statele membre trebuie să înființeze instituții independente care să investigheze plângerile depuse de ziariști și familiile acestora dacă sunt hărțuiți, amenințați, spionați
– statele membre nu au voie să instaleze softuri sau dispozitive de spionare în device-urile jurnaliștilor și ale familiilor acestora
– procedură bazată pe criterii transparente și obiective la numirea conducerii instituțiilor media publice
– instituțiile de presă trebuie să facă publice numele patronilor/acționarilor reali
– instituțiile media trebuie să garanteze independența editorială a ziariștilor
– reguli transparente pentru alocarea publicității de stat
– statele membre și Comisia Europeană trebuie să analizeze tranzacțiile pe piața media și să evite concentrările care ar provoca îngrădirea dreptului la liberă informare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii