Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) cere Curții Europene de Justiție și Ombudsmanului European să precizeze dacă sunt discriminați românii și bulgarii lăsați în afara spațiului Schengen
Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) a cerut opinia Curții Europene de Justiție și a Ombudsmanului European privind posibilitatea discriminării românilor și bulgarilor pentru că sunt lăsați în afara spațiului Schengen.
„Schengen: sunt discriminați românii și bulgarii lăsați în afara spațiului unic de circulație european? Am solicitat opinia Curții Europene de Justiție și a Ombudsmanului European (echivalentul Avocatului Poporului din România). Am cerut celor două instituții să se pronunțe în această speță, date fiind prevederile Articolului 2 și ale Articolului 4, alineatul al treilea din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum și cuprinsul Articolelor 20 și 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, a anunțat Vlad Gheorghe, joi, într-o postare pe Facebook.
Europarlamentarul precizează că a amintit CJUE și Ombudsmanului că atât Parlamentul European, cât și Comisia au decis în repetate rânduri că România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen și îndeplinesc condițiile necesare intrării în spațiul unic de circulație european. Chiar în octombrie 2022 cea mai recentă misiune solicitată de statele membre a conchis că România nu doar că respectă și aplică reglementările Schengen, ci a avut o contribuție substanțială la spațiul unic în integralitatea sa. În aceste condiții, este firesc să așteptăm opinia structurilor europene care se pot pronunța asupra corectitudinii implementării principiilor UE.
Vlad Gheorghe citează articolele menționate în cererile transmise instituțiilor europene:
- Tratatul privind Uniunea Europeană, Art. 2: Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.
- Tratatul privind Uniunea Europeană, Art. 4 alin. (3): În temeiul principiului cooperării loiale, Uniunea şi statele membre se respectă şi se ajută reciproc în îndeplinirea misiunilor care decurg din tratate. Statele membre adoptă orice măsură generală sau specială pentru asigurarea îndeplinirii obligaţiilor care decurg din tratate sau care rezultă din actele instituţiilor Uniunii. Statele membre facilitează îndeplinirea de către Uniune a misiunii sale şi se abţin de la orice măsură care ar putea pune în pericol realizarea obiectivelor Uniunii.
- Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, Articolul 20: Toate persoanele sunt egale în faţa legii.
- Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, Articolul 21: Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank