G4Media.ro

Europenii devin tot mai săraci. Declin economic accentuat al UE – analiză…

Foto: G4Media

Europenii devin tot mai săraci. Declin economic accentuat al UE – analiză Wall Street Journal

O populație îmbătrânită care își prețuiește timpul liber a pregătit terenul pentru stagnarea economică. Apoi a venit Covid-19 și războiul Rusiei din Ucraina, arată o analiză The Wall Street Journal despre declinul economic al UE. Europenii se confruntă cu o nouă realitate economică, una pe care nu au mai experimentat-o de zeci de ani. Sunt din ce în ce mai săraci.

Economia zonei euro a crescut cu aproximativ 6% în ultimii 15 ani, măsurată în dolari, față de 82% pentru SUA, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional citate de WSJ. Acest lucru a făcut ca media țărilor din UE să fie mai săracă pe cap de locuitor decât fiecare stat american, cu excepția Idaho și Mississippi, potrivit unui raport realizat luna aceasta de Centrul European pentru Economie Politică Internațională, un think tank independent cu sediul la Bruxelles. Dacă tendința actuală va continua, până în 2035, diferența dintre producția economică pe cap de locuitor în SUA și UE va fi la fel de mare ca cea dintre Japonia și Ecuador în prezent, se arată în raport.

Viața pe un continent mult timp invidiat de străini pentru arta sa de a trăi își pierde rapid strălucirea, pe măsură ce europenii își văd puterea de cumpărare topindu-se.

Uniunea Europeană reprezintă în prezent aproximativ 18% din totalul cheltuielilor de consum la nivel mondial, față de 28% pentru America. În urmă cu cincisprezece ani, UE și SUA reprezentau fiecare aproximativ 25% din acest total.

Consumul privat a scăzut cu aproximativ 1% în zona euro, formată din 20 de țări, de la sfârșitul anului 2019, după ajustarea la inflație, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În SUA, unde gospodăriile se bucură de o piață a muncii puternică și de venituri în creștere, acesta a crescut cu aproape 9%.

Ajustate în funcție de inflație și de puterea de cumpărare, salariile au scăzut cu aproximativ 3% din 2019 în Germania, cu 3,5% în Italia și Spania și cu 6% în Grecia. În SUA, salariile reale au crescut cu aproximativ 6% în aceeași perioadă, potrivit datelor OCDE.

Francezii mănâncă mai puțin foie gras și beau mai puțin vin roșu. Spaniolii se zgârcesc cu uleiul de măsline. Finlandezii sunt îndemnați să folosească saunele în zilele cu vânt, când energia este mai ieftină. În Germania, consumul de carne și de lapte a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, iar piața alimentelor ecologice, cândva în plină expansiune, s-a prăbușit.

Ministrul italian al dezvoltării economice, Adolfo Urso, a convocat o reuniune de criză în luna mai din cauza prețurilor la paste, alimentele de bază preferate ale țării, după ce acestea au crescut de peste două ori mai mult decât rata națională a inflației.

Cu cheltuielile de consum în cădere liberă, Europa a intrat în recesiune la începutul anului, consolidând sentimentul de relativ declin economic, politic și militar care a început la începutul secolului.

Situația dificilă în care se află în prezent Europa a fost pregătită de mult timp. O populație îmbătrânită, care preferă timpul liber și siguranța locului de muncă în detrimentul veniturilor, a dus la ani de creștere economică și de productivitate mediocră. Apoi a venit o dublă lovitură: pandemia Covid-19 și războiul prelungit al Rusiei în Ucraina. Prin bulversarea lanțurilor de aprovizionare globale și prin creșterea prețurilor la energie și alimente, crizele au agravat afecțiuni care se agravau de zeci de ani.

Răspunsurile guvernelor nu au făcut decât să agraveze problema. Pentru a păstra locurile de muncă, acestea și-au direcționat subvențiile în primul rând către angajatori, lăsându-i pe consumatori fără o rezervă de bani atunci când a venit șocul prețurilor. Americanii, în schimb, au beneficiat de energie ieftină și de ajutoare guvernamentale direcționate în primul rând către cetățeni pentru a-i face să continue să cheltuiască.

În trecut, formidabila industrie de export a continentului ar fi putut să vină în ajutor. Dar o redresare lentă în China, o piață esențială pentru Europa, subminează acest pilon de creștere. Costurile ridicate ale energiei și inflația galopantă, la un nivel nemaiîntâlnit din anii ’70, diminuează avantajul producătorilor în materie de prețuri pe piețele internaționale și distrug relațiile de muncă odinioară armonioase de pe continent. Pe măsură ce comerțul mondial se răcește, dependența puternică a Europei de exporturi – care reprezintă aproximativ 50% din PIB-ul zonei euro, față de 10% în cazul SUA – devine un punct slab.

În Bruxelles, unul dintre cele mai bogate orașe din Europa, profesori și asistente medicale au stat la coadă într-o seară recentă pentru a colecta produse alimentare la jumătate de preț dintr-un camion, scrie The Wall Street Journal.

Vânzătorul, Happy Hours Market, colectează alimente aflate aproape de data de expirare de la supermarketuri și le anunță prin intermediul unei aplicații. Clienții pot comanda la începutul după-amiezii și își pot ridica alimentele la preț redus seara.

„Unii clienți îmi spun: „Datorită vouă pot mânca carne de două sau trei ori pe săptămână””, a declarat Pierre van Hede, care împărțea lăzi cu alimente.

Karim Bouazza, un infirmier în vârstă de 33 de ani care își făcea provizii de carne și pește la jumătate de preț pentru soția și cei doi copii, s-a plâns că inflația înseamnă că „aproape că trebuie să ai o a doua slujbă pentru a plăti totul”.

Servicii similare au apărut în întreaga regiune, comercializându-se ca o modalitate de a reduce risipa de alimente, precum și de a economisi bani.

TooGoodToGo, o companie înființată în Danemarca în 2015 care vinde resturi de mâncare de la comercianți și restaurante, are 76 de milioane de utilizatori înregistrați în Europa, de aproximativ trei ori mai mulți decât la sfârșitul anului 2020.

În Germania, Sirplus, un startup creat în 2017, oferă în magazinul său online alimente „salvate”, inclusiv produse trecute de termenul de valabilitate. La fel face și Motatos, creat în Suedia în 2014 și prezent în prezent în Finlanda, Germania, Danemarca și Marea Britanie.

Cheltuielile pentru produse alimentare de lux s-au prăbușit. Germanii au consumat 52 de kilograme de carne de persoană în 2022, cu aproximativ 8% mai puțin decât în anul precedent și cel mai scăzut nivel de când au început calculele, în 1989. În timp ce o parte din acest lucru reflectă preocupările societății cu privire la alimentația sănătoasă și bunăstarea animalelor, experții spun că tendința a fost accelerată de prețurile la carne, care au crescut cu până la 30% în ultimele luni. De asemenea, germanii înlocuiesc carnea de vită și mânzat cu altele mai puțin costisitoare, cum ar fi carnea de pasăre, potrivit Centrului Federal de Informare pentru Agricultură.

Slăbiciunea cheltuielilor și perspectivele demografice slabe fac Europa mai puțin atractivă pentru întreprinderi, de la gigantul bunurilor de consum Procter & Gamble la imperiul luxului LVMH, care își realizează o parte tot mai mare din vânzări în America de Nord.

„Consumatorul american este mai rezistent decât cel european”, a declarat în aprilie directorul financiar al Unilever, Graeme Pitkethly.

Pe insula mediteraneană Mallorca, companiile fac presiuni pentru mai multe zboruri către SUA, pentru a crește numărul turiștilor americani care cheltuiesc liber, a declarat Maria Frontera, președintele comisiei de turism a Camerei de Comerț din Mallorca. Americanii cheltuiesc în medie aproximativ 260 de euro (292 de dolari) pe zi la hotel, comparativ cu mai puțin de 180 de euro (202 dolari) pentru europeni.

„Anul acesta am văzut o mare schimbare în comportamentul europenilor din cauza situației economice cu care ne confruntăm”, a declarat Frontera, care a călătorit recent la Miami pentru a învăța cum să se adreseze mai bine clienților americani.

Creșterea slabă și ratele dobânzilor în creștere pun la grea încercare statele sociale generoase din Europa, care oferă servicii de sănătate și pensii populare. Guvernele europene constată că vechile rețete de rezolvare a problemei fie devin inaccesibile, fie au încetat să mai funcționeze. Trei sferturi de trilion de euro în subvenții, scutiri de taxe și alte forme de ajutor au fost acordate consumatorilor și întreprinderilor pentru a compensa costurile mai mari ale energiei – lucru despre care economiștii spun că acum alimentează el însuși inflația, înfrângând scopul subvențiilor.

Reducerile cheltuielilor publice după criza financiară mondială au afectat sistemele de sănătate finanțate de stat din Europa, în special Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

Vivek Trivedi, un anestezist în vârstă de 31 de ani care locuiește în Manchester, Anglia, câștigă aproximativ 51.000 de lire sterline (67.000 de dolari) pe an pentru o săptămână de lucru de 48 de ore. Inflația, care a fost de aproximativ 10% sau mai mare în Marea Britanie de aproape un an, îi devorează bugetul lunar, spune el. Trivedi a declarat că își cumpără alimentele de la magazinele cu discount și cheltuiește mai puțin pe mesele în oraș. Unii colegi și-au oprit complet încălzirea în ultimele luni, îngrijorați că nu-și vor putea permite costurile mult mai mari, a spus el.

Noa Cohen, o specialistă în afaceri publice în vârstă de 28 de ani din Londra, spune că și-ar putea cvadrupla salariul la același loc de muncă dacă și-ar folosi pașaportul american pentru a se muta peste Atlantic. Cohen a primit recent o mărire de salariu de 10% după ce și-a schimbat locul de muncă, dar creșterea a fost înghițită complet de inflație. Ea spune că prietenii își îngheață ovulele pentru că nu își permit copii prea curând, în speranța că vor avea destui bani în viitor.

Huw Pill, economistul șef al Băncii Angliei, i-a avertizat pe cetățenii britanici în aprilie că trebuie să accepte că sunt mai săraci și să nu mai facă presiuni pentru salarii mai mari. „Da, cu toții stăm mai rău”, a spus el, afirmând că încercarea de a compensa creșterea prețurilor cu salarii mai mari nu ar face decât să alimenteze și mai multă inflație.

În condițiile în care guvernele europene trebuie să crească cheltuielile de apărare și având în vedere costurile de împrumut în creștere, economiștii se așteaptă ca taxele să crească, adăugând presiune asupra consumatorilor. Impozitele în Europa sunt deja ridicate în raport cu cele din alte țări bogate, echivalentul a aproximativ 40-45% din PIB, față de 27% în SUA. Lucrătorii americani primesc acasă aproape trei sferturi din salariu, inclusiv impozitul pe venit și taxele de asigurări sociale, în timp ce lucrătorii francezi și germani păstrează doar jumătate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Se mai intimpla. Reglementari si suprareglementari, asezonate cu un pic (mai mult) de religie eco si socialism „de dreapta”, o prea frumoasa varza. Nu va temeti, e doar inceputul.

    • Asta se intampa pe aici tarilor supuse „dictaturii de la Bruxeles. Pe de alta parte in tarile care au adoptat „democratia” de tip Kremlin(Rusia,Belarus,Coreea de Nord,Venezuela ,tarile Centrafricane,Siria,Iran…)e mult mai bine:libertate si bunastare cat vezi cu ochii. De aia vor si „patriotii” nostrii roexit,sa avem si noi ce au bielorusii.

  2. În Europa că în Europa ,acolo de bine au salariile mult mai mari ,la noi este dezastru .Sărăcie și specula cat vezi cu ochii .

    • Am fost plecat 18 ani ,si sigur nu la capsuni (desi sincer cred ca este o munca cinstita, grea si prost intereasa )Apelativele acestea spuse de voi -bugetarii platiti regeste nu isi au locul aici .De gura femeii ,m -am reintors .Mare greseala am facut -Sunt intr-o depresie din care cred nu voi mai iesi prea curand .Coruptie ,mizerie ,preturi exorbitante -zeci de taxe inutile -de expl -taxa de drum .Este implementata de 30 de ani .Nici in ziua de azi nu avem autostrazi .Taxa sanitara -Cand ai fost ultima oara Romanule intr-un spital din tara ?Eu am fost -Am facut raze la coloana (probleme de la munca din afara ).Pe peretele din camera unde este scanerul ,stateau sute de muste ……Pe holul spitalului miroase a wc -locatia ?Spitalul Pascani -Te invit sa iti faci o idee despre romania reala,aia pe care tu ,nu o cunosti .

    • Proteste,scumpiri,reglementari.
      Pai nu e mai bine in Rusia? Nu protesteaza nimeni,probabil ca se duce o viata buna. Si fara sa stie nimeni de ce a crescut si numarul de vaduve tinere,asadar pentru cei nemultumiti cu viata in UE exista atractiva varianta de a emigra in Rusia pentru o viata mai linistita.

  3. Politicile sociale pe care vrea le promoveaza UE sunt parte din cauzele acestei probleme. Nu poti sa faci si salariu minim garantat si venit minim si protectie sociala si sa internalizezi migranti peste posibilitati. De fapt poti dar rezultatul este stiut dinainte; la sah, nu tre sa astepti inca sapte mutari sa vezi cu ochii tai ca esti mat daca iti dai seama ca este inevitabil. UE risca colapsul exact din unele dintre motivele care au stat la baza expansiunii sale.
    Cum zic americanii, ei au stat tot timpul cu ochii pe minge. In europa, parlamentul european nu are o componenta de conservatorism sau macar liberalism adevarat. Ca sa nu zic ca se aluneca destul de sistematic catre socialism prin politicile egalitariste.

  4. Culmea ironiei, în plina criza și recesiune, UE continua masurile de reducerea emisiilor de carbon în zona euro cu niște costuri imense. Ghici cine vor plăti toate aceste sume. Ați început sa simțiți prețul crescut la energie? Încă nu, dar nu-i nimic, din 2024 doar persoanele defavorizate mai primesc subvenția. Asa ca, să va țineți bine la iarna.

    • total de acord

    • Pai na, mancarea s-a scumpit din cauza schimbarilor climatice, deci nu ti se pare normal sa continue masurile de reducere a emisilor? Zic si eu.

    • Profunda analiza! E ca si cum ai spune ca in plina criza de scumpire a berii la pet,statul continua sa compenseze pretul anumitor medicamente.Cat despre vestea teribila ca doar persoanele sarace care au nevoie vor primi subventie la caldura din partea statului….strigator la cer. Sper sa vina haur la putere si fiecare roman sa primeasca ajutor social ,sa nu mai fie nevoie sa mergem la serviciu.

    • @Vlad și Porta
      Chiar ca nu mi se pare normal sa plătim noi ce au distrus alții. Degeaba plătesc eu certificate verzi mai scumpe și taxa cogenerare energie dacă pădurile tropicale dispar văzând cu ochii, dacă în continuare China construiește în Africa sute de centrale electrice pe cărbune și le asigura și cărbunele pe următorii zece ani prin contract. Europe singura nu poate sa devina oaza verde a Planetei. Mai bine s-ar preocupa politicienii de problemele urgente ale Europei, asigurarea apei potabile, protecție contra caniculei, siguranța alimentelor, astea sunt deja acum nu peste 15 ani.

  5. Minciuna. Daca ar fi asa, nu s-ar mai inghesuii emigrantii africani si asiatici sa vina ca lacustele spre Europa.
    In plus, europenii ar trebui sa emigreze spre alte continente. O fac?

  6. Eu n-am nevoie de mai multi bani sau mai multi metri patrati de apartament sau de o masina noua, am nevoie de mai mult timp lilber.

  7. Stim, dvs. si hAUR, propuneti…CSI-ul!

  8. La sfârșitul articolului se mai spune o cauză: americanii dau un sfert din banii lor politicienilor in timp ce europenii 50%. Soluția pare facilă: reducerea masivă a cheltuielilor bugetare si a taxelor plătite ar aduce belșug de bani si creștere economică!

    • Asa ai zice doar ca …
      – in state n-ai asigurare medicala nici daca ai job. Chiar daca esti intr-un stat care sustine Medicare, esti la mila disponibilitatii serviciilor in zona
      – in state n-ai pensie, doar daca angajatorul contribuie la o schema.
      – in state n-ai nici o protectie la somaj sau la concediere. Poti fi dat afara de pe o zi pe alta.

      Da, economia a supravietuit la bine la covid dar in rest … mai nimic. La fel a fost si in 2008, probabil acum va dura un pic mai mult sa-si revina.

    • Așa, și dacă in UE ai pensie care este furată de stat si dată „specialilor” care nici nu contribuie, cu ce te ajută? Mai bine îți lasă tie banii ăia decât să aibă „grijă” de tine statul paternalist. Iti faci tu pensie si asigurare de sănătate de banii ăia mai bună decât politicienii!

    • @Rabin 199
      Dacă vârstă de pensionare o sa ajungă 67 de ani după modelul Germaniei sau GB chiar ca poți spune ca sunt șanse tot mai mari sa nu mai iei pensie nici în România. Diferența e ca în România o plătești toată viața.

  9. Asa e cand nu iti place munca si zici ca lucrezi doar ca manager

  10. PSD are planuri mari, daca europenii au sărăcit, românii ca europeni vor fi top la sărăcie, PSD are planuri mari, azile și sărăcie, cine n-a fugit încă din țară jar mănâncă.