Europenii, la limita răbdării după un an de restricții în pandemie: Ciocnirile dintre protestatari și forțele de ordine se răspândesc peste tot în UE
La un an de când liderii europeni i-au ordonat populației să treacă în case pentru a limita o pandemie letală, mii de oameni se revarsă în străzi și piețe, scrie The New York Times, citată de Rador.
Adesea ei sunt întâmpinați cu bastoane și scuturi, ceea ce ridică întrebări cu privire la tacticile și rolul poliției în niște societăți în care libertățile individuale oricum au fost deja date la o parte și substituite cu considerente sanitare.
Din Spania și Danemarca până în Austria și România, oameni indignați se dezlănțuie împotriva restricțiilor impuse asupra vieții lor de zi cu zi. Cum mare parte din Europa se confruntă cu un al treilea val al pandemiei care ar mai putea menține aceste interdicții sufocante săptămâni, dacă nu chiar luni, analiștii avertizează că tensiunea din stradă cel mai probabil se va amplifica.
În Regatul Unit, unde ritmul rapid al vaccinării a adus speranța unei redeschideri mai timpurii a economiei pe care guvernul nu e dispus să o încuviințeze, frustrările provocate de comportamentul recent al poliției au dat în clocot într-o dezbatere națională privind legitimitatea poliției – una în care se aud ecouri îndepărtate ale mișcării Black Lives Matter din SUA.
„Ce vedem este un nivel în creștere al nemulțumirii printre membrii societății noastre, care văd o ilegitimitate fundamentală a forțelor polițienești sub pandemie”, a declarat Clifford Stott, profesor de psihologie socială la Universitatea Keele din Anglia și expert în comportamentul mulțimilor. „Și a creat aliați stranii.”
Probabilitatea și mai multor astfel de confruntări este ridicată, a apreciat profesorul Stott, argumentând prin „vremea mai caldă, durata restricțiilor și amplificarea nemulțumirii în segmente ale comunității din cauza impunerii măsurilor de control”.
Sursa: The New York Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii