G4Media.ro

Europenii mănâncă mai puţină carne, iar supraoferta se acumulează

Sursa foto: Pixabay

Europenii mănâncă mai puţină carne, iar supraoferta se acumulează

În timp ce SUA se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu carne din cauza pandemiei de coronavirus care a impus închiderea abatoarelor, Europa se confruntă cu un surplus de carne ca urmare a preocupărilor privind sănătatea şi impactul asupra mediului, la care s-au adăugat închiderea restaurantelor, anularea festivalurilor şi meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.

Mesele în oraşe sunt cruciale pentru industria cărnii, iar evenimente precum festivalul Oktoberfest şi pieţele de Crăciun sunt responsabile pentru jumătate din cei aproape şapte milioane de cârnaţi pe care angrosistului britanic The Sausage Man îi vinde în fiecare an.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că în acest an cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, iar consumul de carne de vită şi pasăre va coborâ la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

„Sperăm şi aşteptăm pentru o redeschidere în Europa astfel încât oamenii să poată merge să ia masa în oraş. Vindem în continuare mai mult în retail.Dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-service”, a subliniat Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa.

Deşi există o cerere bună pentru carne tocată, care să fie gătită acasă, vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucăţile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura şi după ce carantina se va încheia.

„Această situaţie nu se va rezolva foarte rapid. Vedem semne că are loc o scădere a consumului total de carne”, a spus Jais Valeur.

Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puţină carne ca urmare a preocupărilor cu privire la contribuţia sectorului la despădurire şi emisiile de CO2 iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare. De exemplu, Germania, ţară renumită pentru cârnaţii săi, a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenţi fiind interesaţi să reducă consumul de carne, potrivit USDA. În plus, Uniunea Europeană vrea să promoveze consumul de insecte şi alge ca alternative la proteinele din carne.

Argentina, un mare exportator mondial de carne de vită, a văzut cum livrările de produse de calitate spre Europa au scăzut din cauză că restaurantele, unii din cei mai importanţi clienţi, au fost închise. „Vânzările spre Europa sunt practic paralizate. Există doar livrări ocazionale”, spune Miguel Schiariti, preşedintele Asociaţiei producătorilor carne de vită din Argentina.

Preţurile la carnea de porc în Europa, care au fost stimulate de creşterea exporturilor către China, au început acum să scadă, astfel că preţurile la carcasa de porc în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Lucrurile au devenit atât de rele încât UE a propus să ajute la finanţarea depozitării produselor precum carnea de vită şi miel pentru a ajuta piaţa.

În Olanda, cererea pentru viţei de lapte a scăzut, spune Frans van Dongen,  cu afacerile internaţionale la grupul olandez de carne COV. Carnea se îndreaptă în mod normal spre restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.

Federaţia franceză de specialităţi de carne FICT estimează că veniturile membrilor săi au scăzut cu 30% în medie de la începutul pandemiei. Mai puţini turişti care cumpără mezeluri franţuzeşti ar putea să reducă vânzările chiar şi după ridicarea interdicţiilor, iar declinul economiei ar puteae reduce cheltuielile consumatorilor.

„Avem nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situaţia de dinaintea crizei” spune preşedintele FICT, Bernard Vallat.

Sursa foto: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. las’, # kondensatorilor, ca are grija ueSS sa mancati INSECTE

    May 25, 2020

    A new EU draft policy announced last week calls for “insect-based proteins” to be extensively promoted as a replacement for animal products, to save the environment.

    The European Commission announced the Farm to Fork (F2F) Strategy, touting it as a “fair, healthy and environmentally-friendly” program that will focus on “increasing the availability and source of alternative proteins such as plant, microbial, marine, and insect-based proteins and meat substitutes.

    The draft version of the

    Farm to Fork strategy,

    which is expected to be officially presented on 20 May,

    highlights that it will support the creation of “sustainable and novel feed materials and food,”

    listing insects as one such potential innovation

    EURACTIV spoke to

    Constantin Muraru

    from the international platform of insects for food and feed (IPIFF),

    an EU non-profit organisation which represents the interests of

    the insect production sector.

    Insects can be produced locally and are

    a highly nutritious,

    protein-rich foodstuff

    that can be produced in high quantities in a small area,” he said, adding that this helps to improve both the self-sufficiency and the resilience of food systems.

    cautati l pe CONSTANTIN MURARU – „romanash” in suflet ca si french fries julien

    linkedin[.]com/in/constantinmuraru?originalSubdomain=be

    International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF)

    ipiff[9.]org/

    • INSECTELE vor fi incluse in majoritatea alimentelor, sa cum a fost SOIA utilizata ca ingredient in mylte produse

      vorba ceea, tb sa fim ca chinezii !

    • consecinte

      1.firmele de dezinsectie se vor reprofila

      2. nu o sa mai puteti reclama vecinii ca nu fac curatenie si aveti gandaci in casa din cauza lor

      3. o sa va puteti crea o microferma de gandaci, viermi in propria locuinta

      4. TOTI O SA FITI self-sustained

      5. nu mai trebuie sa mergeti la suoer-market

      6. scade poluarea (nu vor mai masini pe strada)

      TRAIASCA PACEA SI NOUA ORDINE MONDIALA !

      MOARTE COVID 19 !

    • Edible insects set to be approved by EU in ‘breakthrough moment’

      Food safety agency’s decision could put

      mealworms,

      locusts and

      baby crickets on menus

      Within weeks the EU’s European Food Safety Authority is expected by the insect industry to endorse whole or ground mealworms, lesser mealworms, locusts, crickets and grasshoppers as being safe for human consumption.

      The ruling is likely to lead to the final authorisation of their sale across the EU as a “novel food”

      by as soon as the autumn,

      opening up opportunities for

      mass production of a range of insect dishes

      to be sold across Europe for the first time.

      theguardian[.]com/environment/2020/apr/03/insects-likely-approved-human-consumption-by-eu

  2. FARM TO FORK

    de la produse alimentare produse in ferme animale

    la limba bifurcata a reptilelor (doar o analogie)

    ce cauta cuvantul FORK = FURCA in toata povestea asta ?!

    ec[.]europa[.]eu/food/farm2fork_en

  3. Ce vreti sa spuneti cu „SUA se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu carne”? Adica comunistii si Ceausima ii conduc catre dezastru? Sau poate Dragnia e de vina? Puie Monta?

    Mai vrea cineva Bigmec si geaca de blugi?