Europenii și americanii își coordonează acțiunile, azi, la Bruxelles, pentru a sancționa Rusia din cauza refuzului de a-l elibera pe Navalîi
Europeni şi americani se vor corela, luni, la Bruxelles pe strategia faţă de Rusia şi UE va pune pentru prima dată în acţiune regimul său internaţional de sancţiuni în materie de drepturi ale omului contra Kremlinului, potrivit mai multor state europene, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.
Miniştrii afacerilor externe europeni vor riposta la refuzul Moscovei la cererile lor de eliberare a opozantului Alexei Navalnîi şi la afrontul adus emisarului lor, Josep Borrell, cu ocazia vizitei sale la Moscova la începutul lui februarie.
- UPDATE 11.14 Josep Borrell a declarat, luni, înaintea ședinței Consiliului miniștrilor de externe: Sunt atât de multe subiecte pe ordinea de zi. În primul rând, relația cu Rusia, acordul nuclear iranian, Myanmar, Hong Kong, Belerus, Cornul Africii, Sahel, vecinătatea sudică. O chestiune foarte importantă este faptul că urmează să ne întâlnim cu noul secretar de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Va fi o oportunitate pentru a sublinia importanța relației noastre transatlantice.
- În ce privește Rusia, este clar că se află pe poziții de confruntare cu Uniunea Europeană. În cazul Navalnîi, a existat un refuz în ce privește respectarea angajamentelor internaționale inclusiv refuzul de a ține cont de decizia CEDO. Va fi o discuție importantă între miniștri de externe ai statelor membre despre cum vom reacționa și sper să o facem în mod unit și determinat.”
O videoconferiunţă îi va permite noului secretar de stat american, Antony Blinken, să se alăture dezbaterilor lor.
Revenirea Statelor Unite în acordul privind nuclearul iranian, răspunsul la lovitura de stat din Myanmar şi presiunile Chinei asupra Hong Kongului vor fi abordate în cursul discuţiilor, a arătat o sursă europeană.
Europenii ar urma să sancţioneze violenţele din Myanmar unde poliţia a tras sâmbătă în manifestanţi, la Mandalay (centru), făcând doi morţi.
Faptul că secretarul de stat american a acceptat să participe la această reuniune imediat după confirmarea sa este considerat un „semnal” important şi expresia voinţei preşedintelui Biden de a reînnoda legăturile cu europenii, consideraţi „duşmani” de Donald Trump, au subliniat mai mulţi diplomaţi europeni.
Dificila relaţie cu Vladimir Putin se va afla în centrul dezbaterilor dintre cei 27 şi cu Anthony Blinken.
„Moscova nu vrea să dialogheze cu UE, dar numai cu anumite state membre. Trebuie să contracarăm această strategie şi să rămânem uniţi”, a declarat un diplomat european.
„Cu vizita lui Josep Borrell la Moscova am văzut, am înţeles şi vom trage învăţăminte, dar asta trebuie făcut la rece şi structurat”, a insistat el.
Consemnul nu este înţeles de toate statele membre. Au fost multe critici în anumite ţări contra lui Josep Borrell şi i s-a cerut demisia de către aleşi europeni din state baltice şi din ţări din Europa de Est. „Toate astea îi slăbesc poziţia”, au declarat mai mulţi oficiali la Bruxelles.
Se cer de altfel tot mai mult sancţiuni. Numele mai multor oligarhi şi jurnalişti apropiaţi de putere au fost menţionate de Leonid Volkov, unul din cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Alexei Navalnîi. Şi se fac presiuni asupra Germaniei să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Şeful diplomaţiei din Lituania, Gabrielius Landsbergis, organizaează o întâlnire duminică seara la Bruxelles cu Leonid Volkov, la care i-a invitat pe toţi omologii săi. Vor participa vreo 12 miniştri şi celelalte ţări vor fi reprezentate, s-a aflat de la delegaţii.
Acord politic
Miniştrii vor decide luni să pregătească noi sancţiuni şi să identifice persoanele şi entităţile vizate. „Un acord politic este realizat”, au dat asigurări mai mulţi diplomaţi. Ele ar urma să fie adoptate pentru summitul european din 25-26 martie, a precizat unul dintre ei.
Pentru prima dată, europenii vor pune în acţiune noul lor regim internaţional de sancţiuni în materie de drepturi ale omului, a anunţat un oficial european.
Josep Borrell a anunţat propuneri. Dar „decizia finală le aparţine statelor membre şi necesită unanimitate”, a amintit purtătorul lui de cuvânt.
Sunt puţine şanse să vedem oligarhi şi jurnalişti ruşi care să aibă interdicţie de şedere în UE şi să aibă bunurile îngheţate, au spus totuşi mai mulţi diplomaţi şi oficiali informaţi despre consultări.
„Să sancţionezi jurnalişti este o armă cu dublu tăiş, deoarece Rusia va răspunde”, a explicat unul dintre ei pentru AFP. Cât despre oligarhi, „trebuie să demonstrezi implicarea lor sau asocierea lor” la faptele sancţionate.
Şi nu se aşteaptă niciun acord pentru a impune Germaniei să abandoneze proiectul Nord Stream 2. Dar sancţiunile americane încetinesc finalizarea acestei conducte de 1.200 de kilometri, cofinanţată de cinci grupuri private europene.
Dependenţa UE de gazul rusesc – o treime din achiziţiile anuale europene – este o frână serioasă pentru o abordare mai în forţă a relaţiei cu Rusia”, subliniază Nicu Popescu, analist al relaţiilor UE-Rusia pentru European Council for Foreign Relations.
Pe de altă parte, „Washingtonul, ca şi capitalele europene vor să mai găsească mijloace pentru a păstra relaţii minimale pozitive cu Rusia”, adaugă el.
Sursa: La Libre Belgique/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii