G4Media.ro

Europol: 136 de atacuri jihadiste finalizate, eșuate sau dejucate în Europa și…

sursa foto: Viena / Georges Schneider/Xinhua, via Agerpres

Europol: 136 de atacuri jihadiste finalizate, eșuate sau dejucate în Europa și peste 4000 de arestări, din 2010 / ”Terorismul jihadist rămâne principala amenințare a statelor UE”

Un număr de 136 de atacuri teroriste de tip jihadist au fost înregistrate în Uniunea Europeană, în perioada 2010-2022, potrivit unui raport Europol. Cele mai multe au eșuat sau au fost dejucate de autorități. De asemenea, peste 4000 de persoane au fost arestate în aceeași perioadă, pentru infracțiuni conexe legate de terorismul jihadist/religios.

În 2022, în UE au fost înregistrate 28 de atacuri finalizate, eșuate sau dejucate: 16 atacuri au fost finalizate, iar patru persoane și-au pierdut viața, dintre care două în urma unor atacuri jihadiste. Au fost executate de actori singuratici, unul în Franța și unul în Belgia. Două victime au decedat în urma acestor atacuri. De asemenea, patru atacuri jihadiste au fost dejucate: trei în Franța și unul în Belgia. Nu au fost raportate atacuri eșuate.

În 2021, trei atacuri teroriste jihadiste finalizate au fost raportate în Franța, Spania și Germania. Opt atacuri jihadiste au fost dejucate în șase state membre, în timp ce nu a fost raportat niciun atac eșuat.

atentate teroriste europa
Sursa: Europol

Peste 4000 de arestări în 10 ani

Statele membre ale UE continuă să considere terorismul jihadist ca fiind cea mai proeminentă amenințare în UE. Dintre cele 380 de persoane arestate de statele membre ale UE în 2022 pentru infracțiuni legate de terorism, 266 au fost efectuate pentru infracțiuni jihadiste, se arată într-un raport Europol.

Actorii solitari rămân o amenințare-cheie. Cele mai multe dintre atacurile comise în 2022 au fost realizate de suspecți care acționau singuri. Acest lucru este valabil în special pentru atacurile motivate de ideologia jihadistă și de extremismul de dreapta.

În 2021 au fost arestați 260 de suspecți în 2021. Cele mai frecvente acuzații au fost apartenența la o organizație teroristă, adesea combinate cu diseminarea de propagandă, sau planificarea și pregătirea unui atac.

Atacurile jihadiste din 2022 care nu s-au întâmplat

Statele membre au raportat patru atacuri jihadiste dejucate în 2022. Trei dintre aceste atacuri au fost zădărnicite în Franța și un atac a fost dejucat în Belgia. Mai exact, un bărbat în vârstă de 26 de ani a fost arestat pe 16 martie 2022, fiind suspectat că a planificat un atac împotriva unei biserici din Challans.

Într-un al doilea caz din Franța, un bărbat în vârstă de 18 ani a fost arestat la 28 mai 2022 în Valence pentru că plănuia atacuri cu cuțitul împotriva unor ținte nedeterminate.

Într-un al treilea caz din Franța, șapte persoane au fost arestate la 15 noiembrie 2022 în Strasbourg pentru planificarea unui atac. Doi suspecți au fost puși sub acuzare. În timpul anchetei, autoritățile au descoperit că suspecții au menținut contacte cu SI membri ISI și că aveau stocate materiale de instruire, precum și o scrisoare de adio.

În Belgia, un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost arestat la Oostende la 23 august 2022 în timp ce încerca să obțină arme automate pe care să le folosească la un festival de muzică.

În perioada 2010-2021, peste 4000 de persoane au fost arestat în Europa pentru infracțiuni legate de terorismul de tip jihadist.

arestari europa terorism jihadist, terorism islamic
Sursa: Europol

Terorismul islamic, istorie de 30 de ani în Europa

Terorismul islamic în Europa a fost pus în aplicare de organizații precum Statul Islamic (ISIL) sau Al-Qaeda, dar și de lupi singuratici islamiști încă din anii 90. La începutul anilor 2000, cea mai mare parte a activității teroriste islamice era legată de Al-Qaeda, iar comploturile tindeau să implice grupuri care să efectueze atentate coordonate. Cele mai sângeroase atentate din această perioadă au fost atentatele cu bombă din 2004 de la Madrid, care au ucis 193 de civili (cel mai sângeros atentat islamist din Europa) și au rănit peste 2000 de persoane, și atentatele din  2005 de la Londra, cu 52 de morți și peste 700 de răniți, potrivit Associated Press.

După 2014, s-a înregistrat o creștere a incidentelor teroriste islamice în Europa. De exemplu, în anii 2014-2016, au fost ucise mai multe persoane decât în toți anii anteriori la un loc și s-a înregistrat cea mai mare rată de comploturi. În timp ce majoritatea atacurilor teroriste islamice anterioare din Europa au fost comise de grupuri și au implicat bombe, majoritatea atacurilor din 2014 încoace au fost comise de indivizi care au folosit arme de foc, cuțite și vehicule. O excepție notabilă este celula ISIL din Bruxelles, care a comis două dintre cele mai mortale atacuri din această perioadă.

Cele mai sângeroase atentate din această perioadă au fost atacurile de la Paris din noiembrie 2015 care s-au soldat cu 130 de morți și sute de răniți –  este considerat cel mai sângeros atac din Franța de după Al Doilea Război Mondial. A urmat atacul cu camion de la Nisa din iulie 2016 (86 de morți), atacul de la Aeroportul Atatürk din iunie 2016 (45 de morți), atentatele de la Bruxelles din martie 2016 (32 de morți și 300 de răniți) și atentatul de la Manchester Arena din mai 2017 (22 de morți).

De ce se radicalizează musulmanii din Europa

În ultimul deceniu, „ceea ce am văzut în Europa de Vest este o mobilizare jihadistă fără precedent”, concluzionează Fernando Reinares, director al programului privind radicalizarea violentă și terorismul global la Institutul Regal Elcano din Madrid, citat de Associated Press. Dovada acestui lucru, spune el, nu sunt doar atentatele cu bombă, atacurile cu autovehicule și înjunghierile care au chinuit Europa de Vest în ultima vreme, ci și zecile de mii de musulmani europeni care s-au simțit obligați să se alăture grupurilor teroriste insurgente în timpul războaielor recente din Siria și Irak.

Pentru a înțelege motivația teroriștilor de a comite astfel de acte, cartea Understanding Islamist Terrorism în Europe face o analiză detaliată a 48 de atacuri teroriste comise de 80 de teroriști sinucigași. Autorul Lewis Herrington susține teoria că majoritatea acestor bărbați s-au angajat pentru prima dată în extremismul islamist ca o alternativă la abuzul de substanțe.

A doua teorie a sa susține că, în urma unui proces de radicalizare în cinci etape, disonanța cognitivă a declanșat sentimentul de vinovăție, rușine și remușcare pentru comportamentul anterior. Din această suferință emoțională, terorismul sinucigaș a apărut ca o alegere rațională înaintea sinuciderii sau a revenirii la dependența activă. Această carte susține că principala cauză a terorismului sinucigaș în Europa nu este atât de mult politica sau religia, ci mai degrabă criza personală și căutarea răscumpărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...