G4Media.ro

Eurostat: Bulgaria, Polonia, România și Croația înregistrează cele mai mari valori de…

Sursa foto: Pixabay

Eurostat: Bulgaria, Polonia, România și Croația înregistrează cele mai mari valori de poluare a aerului cu particule fine în UE

Dintre statele UE, concentrația medie anuală a particulelor fine (PM2,5) e cel mai ridicată în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3), Polonia (19,3 μg/m3), România (16,4 μg/m3) și Croația (16 μg/m3), conform Eurostat, citată de BalkanGreen Energy News, citată de Rador.

Datele sunt din 2019, și valoarea medie în UE este de 12,6 μg/m3.

La extrema cealaltă, concentrația cea mai scăzută se înregistrează în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) și Suedia (5,8 μg/m3).

Deși acest tip de poluare atmosferică este de mai mulți ani sub limita maximă stabilită în 2015 (o medie anuală de 25 μg/m3), persistă puncte în care poluarea aerului e substanțială. Mai mult, în ciuda scăderii graduale din ultimii ani, nivelul poluării atmosferice în 2019 a continuat să fie deasupra pragului admis de OMS (o medie anuală de 10 μg/m3), conform Eurostat.

Agenții poluanți precum particulele fine suspendate în atmosferă reduc speranța de viață și percepția bunăstării și pot duce la apariția sau agravarea multor boli cronice și acute respiratorii și cardiovasculare.

Particulele fine PM10, cele cu diametru mai mic de 10 micrometri, pot ajunge adânc în plămâni, unde pot provoca inflamare și pot exacerba simptomele celor care suferă de boli de inimă sau plămâni. Pe de altă parte, particulele și mai mici PM2,5 (cu diametru mai mic de 2,5 micrometri), pot afecta sănătatea și mai grav, întrucât pot ajunge și mai adânc în plămâni, conform Eurostat.

Sursa: Balkan Green Energy News/ Rador

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Specific țărilor din Balcani era de așteptat. Speranța de viață în București este cu 10 ani mai mica decât în restul orașelor țării.
    Și când vezi că toți vor in București sa se mute , te întrebi oare știu la ce se expun?! Poluare de toate felurile, nici nu este de mirare că mulți se mută și se vor muta in zone mai sănătoase decât Bucureștiul.

  2. Românii vor tone de bani, nu aer curat. Nu contează că mori la 55 de ani, bogat să fii!

  3. In vreme ce altii is cu grindil si vor taxa puternic traficul pe autostrazi pentru a forta miscarea marfurilor si a oamenilror preponderent pe calea ferata la noi tineretul, dupa varsta de 18 ani primeste cate un cazan diesel, eventual cu cv modificari ca sa traga mai bine.