G4Media.ro

Eurostat: Comerțul cu amănuntul s-a redus într-un an în zona euro cu…

Foto: Pexels.com

Eurostat: Comerțul cu amănuntul s-a redus într-un an în zona euro cu 3,7% și cu 2,8% în cele 27 state UE / Prețurile la energie s-au dublat în zona euro / Cele mai mari creșteri de prețuri la bunuri au fost în România, cu 61%

Continuă semnalele negative pentru economia europeană, întrucât volumul vânzărilor în comerțul cu amănuntul s-a redus într-un an cu 3,7% în zona euro și cu 2,8% în UE cu 27 de state, conform datelor Eurostat pentru luna iunie. În aceeași perioadă, prețurile de producție din industrie au cunoscut o creștere explozivă, creșterea indicelui respectiv fiind de 35,8% în zona euro și 36,1% în UE, scrie Efimerida ton Syntakton, citată de Rador.

Față de luna mai, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 1,2% în zona euro, în timp ce prețurile de producție au crescut cu 1,1% per total, în ciuda „frânării” ritmului de scumpire a mărfurilor industriale, cu excepția energiei. Prețurile angro ale energiei, după o dezescaladare marginală în primăvară, au crescut din nou, cu 2,7% în zona euro și 3,2% în UE.

Într-un an, prețurile angro la energie aproape s-au dublat în zona euro, cu o creștere de 92,8%, în timp ce prețurile angro ale altor bunuri, în afară de energie, au crescut cu 15,6%. Cele mai mari creșteri anuale au fost în România (61,2%), Danemarca (55,5%) și Lituania (52,5%).  În Grecia, prețurile de producție din industrie au scăzut în iunie cu 3,2%, ducând inflația industrială anuală sub media europeană, la 33,7%.

Activitatea economică din sectorul privat este, de asemenea, în scădere pentru prima dată din februarie 2021, potrivit indicelui compus al responsabililor cu achizițiile (PMI) al S&P Global. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în industria prelucrătoare, indicele fiind negativ pentru prima dată în ultimii doi ani (49,8), în timp ce o încetinire semnificativă s-a înregistrat și în sectorul serviciilor, indicele aferent coborând la 51,2 puncte în iulie, de la 53 în iunie.

Acțiunea inflației a avut un impact negativ asupra cererii, deoarece comenzile noi de la clienți au scăzut cu cel mai rapid ritm din mai 2013, excluzând lunile ”blocate” din cauza carantinei din 2020. Un semn de slăbiciune economică este considerată și scăderea comenzilor noi, cu cel mai rapid ritm în ultimii doi ani, în timp ce încrederea mediului de afaceri este la cel mai scăzut nivel de la izbucnirea pandemiei în prima jumătate a anului 2020.

Date OCDE: Cele mai mari creșteri din 1975 la alimente

Cifrele inflației din țările OCDE sunt îngrijorătoare, deoarece indicele prețurilor de consum din iunie a urcat la 10,3%, de la 9,7% în luna mai. Este cea mai mare creștere anuală a prețurilor din iunie 1988, ca urmare a prețurilor ridicate la alimente și energie în toate statele membre ale Organizației, cu excepția Germaniei, Japoniei și Olandei.

Inflația anuală la energie a ajuns la 40,7% în iunie, în creștere de la 35,4% în luna mai, în timp ce inflația anuală la alimente a crescut cu cel mai rapid ritm din iulie 1975, la 13,3% de la 12,6% în luna mai.

Inflație record în Turcia: 78,6% în iunie

Aproape o treime din cele 38 de țări ale OCDE se confruntă cu o inflație de două cifre, dar Turcia se află pe primul loc în condițiile în care indicele general al prețurilor de consum înregistrează o valoare amețitoare de 78,6%. Aceasta este cea mai mare inflație înregistrată de Turcia din anul 1998, cea mai mare creștere anuală a prețurilor fiind înregistrată în sectorul transporturilor (123,7%).

Creșterile la alimente sunt de asemenea scăpate de sub control, cu o creștere a indicelui prețurilor de 93,3%, urmată de creșterea prețurilor la mobilier și articole de uz casnic cu 81,14%.

Sursa: Efsyn.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Macar sa fim pe primul loc la ceva. Sa tot votati USL, cand vad PSD 37% si PNL 25% imi dau seama ca jumatate din tara e plina de oligofreni cu 6 clase

  2. Sa fim pe primul loc si noi la ceva. Cand vad PSD 37% si PNL la 25% imi dau seama ca jumatate de tara mai au doar 2 neuroni functionali si deabia au trecut de 4 clase.

  3. Nu e bai, au crescut preturile dar si economia romaneasca duduie. Se vede la cum sunt imbracati oamenii pe strada, se vede in sacosele pline ochi cu hrana de calitate, se vede pe fețele lor senine care parca multumesc conducatorilor pentru grija ce le-o poarta.

  4. Suntem pe primul loc în UE la : creșterea preturilor, la gazul și curentul importat, la mortalitatea raportată la 1000 de locuitori, la emigrație, la mortalitate infantilă, la raportul între salariu și coșul zilnic etc. Dar avem o clasă politică ce plesnește de sănătate și prosperitate. Și cei mai mulți agenți speciali (nu doar la pensie) raportat la 100000 de locuitori ce le țin spatele plus aproape un popor ce se boltește peste alegeri sau votează cu hoții.

  5. Bine iohanis, bine mqciuca, bine usl! In sfarsit suntem pe primul loc!