G4Media.ro

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile economice ale unităţilor rezidente din Uniunea Europeană în trimestrul patru din 2021 au totalizat 1,041 miliarde tone echivalent CO2, uşor peste nivelul de dinaintea pandemiei – trimestrul patru din 2019, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE în trimestrul patru din 2021 au crescut cu 8% faţă de perioada similară din 2020, în urma redresării economiei, după declinul din 2020, provocat de pandemie.

Comparativ, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activităţile economice în UE s-a ridicat la 1,005 miliarde tone echivalent CO2 în trimestrul patru din 2019.

Sectoarele economice responsabile pentru cele mai ridicate emisii de gaze cu efect de seră în trimestrul patru din 2021 au fost gospodăriile (22%), industria prelucrătoare şi furnizarea de electricitate (ambele cu 21%), agricultura (12%), transporturile şi depozitarea (11%).

Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în toate sectoarele comparativ cu perioada similară din 2020, cele mai importante creşteri fiind în sectoarele transporturi şi depozitare (18%), minier (11%) şi furnizarea de electricitate (10%).

În trimestrul patru din 2021, emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în toate statele membre UE, comparativ cu perioada similară din 2020, reflectând redresarea în urma pandemiei. În unele ţări se înregistrează creşteri reduse: Cipru (0,3%), Ţările de Jos şi Slovenia (ambele cu 2%) şi Luxemburg (3%), în altele au crescut substanţial: Estonia (28%), Bulgaria (27%) şi Malta (23%).

În unele state, cum ar fi Estonia (28%), Bulgaria (27%), Suedia (14%), Letonia şi Belgia (ambele cu 13%), creşterea a fost mai substanţială decât scăderea înregistrată între trimestrul patru din 2019 şi trimestrul patru din 2020.

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. (Sursa: Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Se cere marire de preturi la resurse, pentru favorizarea economisirii. Ceea ce se si intampla.

  2. E din cauza fumului de la bombardamentele de la Azostal.

  3. e din cauza renuntarii la energia atomica.

  4. e consecinta arderii carburantilor in motoarele autovehiculelor , utilajelor agricole, avioanelor, navelor , cat si a unora militare(camioane, tancuri, avioane si elicoptere, nave etc).

    • Locuiesti cumva in pestera si circuli cu calul ,mananci radacini din padure ?Vorbesti sa nu adormi.Renunta tu la tot ce ai inclusiv la casa ca nu e din materiale eco si vorbim dupa.

    • In comentariul pe care l-am scris m-am referit numai la mijloace de transport. De ex, unii folosesc vehicule de 5 sau mai multe locuri pentru a calatori singuri , iar carburantul este ars in cantitati mari pentru a deplasa de fapt masa mijlocului de transport . Ar putea sa foloseasca mijloace de transport mai usoare, potrivite pt o persoana . Se poate renunta si la cursele de masini sau motociclete, fiindca polueaza chimic si fonic.

  5. Păi Ce păzește Greta ?

  6. Ca putere de exemplu smecherii de la Bruxelles sa ne arate pe pielea lor cum se intorc cu 100 de ani in urma.Sa ne arate cum se incalzesc iarna si racesc vara eco.Sa ne arate cum se duc la munca cu calul,si mananca eco lacuste viermi de faina ,carne artificiala si tot ce promoveaza.O sa faca asta?Evident ca nu doar Green Deal e pentru noi ei doar se imbogatesc din afacerea asta.