Eurostat: Femeile sunt subreprezentate în funcțiile de conducere din companiile din Uniunea Europeană / Doar un manager din trei este femeie, deși din totalul angajaților jumătate sunt bărbați și jumătate femei. Cum stă România la acest capitol
Peste 6,7 milioane de persoane ocupă funcții de conducere (managers) în companiile din cele 27 de state ale Uniunii Europene, dintre care 4,3 milioane, adică 63%, sunt bărbați, și doar 2,5 milioane, adică 37%, sunt femei, arată Eurostat într-un comunicat de presă dat publicității cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.
Când vine vorba de membrii Consiliilor de Administrație (board members), situația stă și mai prost pentru femei: doar puțin peste un sfert (28%) din aceste funcții sunt ocupate de doamne.
Cele mai puține femei se regăsesc însă în funcțiile de șef de departament (senior executive) – doar 18%.
Doar în Letonia numărul femeilor-manager îl depășește pe cel al bărbaților
Cel mai mare număr de femei în poziții de manager din Uniunea Europeană se regăsește în Letonia. 53% dintre letone ocupă funcții de conducere, ceea ce face ca această țară să fie singura din Uniune în care femeile-manager sunt mai multe decât bărbații-manager.
Letonia este urmată de Bulgaria, cu un procent de 49% de femei-manager, Polonia (48%), Estonia (46%), Slovenia (44%), Lituania, Ungaria și Suedia (toate cu 42%) și Portugalia (40%).
La polul opus, țările în care se regăsesc cele mai puține femei în poziții de conducere sunt Cipru (19%), Luxembrug (23%), Danemarca (27%), Italia (28%), Olanda (29%), Cehia și Germabia (ambele cu 31%) și Grecia, Croația și Austria (toate trei cu 31%).
Cu un procent de femei-manager 35%, România se află la mijlocul clasamentului, dar sub media europeană de 37%.
Cel mai mare număr de femei membre în Consiliile de Administrație (CA) se regăsește în Franța
Franța domină clasamentul european cu 45% dintre funcțiile de membru în CA-uri ocupate de femei. Pe locul doi se situează Suedia (38%), Belgia, Germania și Italia (toate trei cu 36%), Olanda și Finlanda (ambele cu 34%).
În schimb, codașele acestui clasament sunt Estonia și Cipru (ambele cu doar 9%), Grecia și Malta (ambele cu 10%), Lituania (12%), Luxemburg, Ungaria și România (toate trei cu 13%), Cehia (18%) și Bulgaria (19%).
La nivelul Uniunii Europene, doar 28% dintre funcțiile de membru în Consiile de Administrație sunt ocupate de femei.
România, țara cu cel mai mare număr de femei în funcții de șef de departament (senior executive)
34% dintre funcțiile de șef de departament din România sunt ocupate de femei, ceea ce propulsează țara noastră pe primul loc în acest clasament. Urmează Estonia (33%), Lituania (30%), Letonia (29%), Bulgaria și Slovenia (ambele cu 27%) și Suedia (24%).
La polul opus, arată Eurostat, se află țări precum Luxemburg (6%), Austria (8%), Cehia (11%), Croația și Italia (ambele cu 12%), Belgia și Slovacia (ambele cu 13%), Germania și Polonia (ambele cu 14%), Olanda și Portugalia (ambele cu 15%).
La nivelul Uniunii Europene, mai puțin de o cincime (abia 18%) dintre funcțiile de senior executive sunt ocupate de femei, un procent în creștere cu 8% față de 2012.
Citește studiul în original – 8 March 2020: International Women’s Day Only 1 manager out of 3 in the EU is a woman… … even less in senior management positions
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii