G4Media.ro

Eurostat: România a început anul 2021 cu una dintre cele mai ridicate…

Eurostat: România a început anul 2021 cu una dintre cele mai ridicate inflaţii din UE

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2021, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut semnificativ, de la 0,3% până la 1,2%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi la finele anului trecut, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna decembrie 2020, rata anuală a inflaţiei în ianuarie 2021 a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în şase ţări şi a crescut în 18. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2% în ianuarie, de la 1,8% în decembrie. Comparativ, în prima lună din 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 3,9%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%), Cehia (2,2%) şi România (2%). La polul opus sunt două state membre UE unde rata anuală a inflaţiei a fost negativă: Grecia (minus 2,4%) şi Slovenia (minus 0,9%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile, cu majorare de 0,65 puncte procentuale, urmate de preţurile la bunuri industriale (creştere de 0,37 puncte procentuale) şi preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,30 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,41 puncte procentuale din avansul inflaţiei, în luna ianuarie.

Revenirea în teritoriul pozitiv a inflaţiei în luna ianuarie, după mai multe luni în care zona euro a avut o inflaţie negativă, aduce acest indicator mai aproape de ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

„Preţurile de consum în luna ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 au crescut cu 1,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2020 – ianuarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2019 – ianuarie 2020), calculată pe baza IPC, este 2,6%”, se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Intre timp mie nu mi-au mai crescut veniturile de 7 (sapte) ani. Cred ca e timpul sa-mi schimb meseria.

  2. Poate cea ce stii tu sa faci are valoare economica 0.
    Sau poate asa de prost iti faci meseria incat nu are nimeni de ce sa te aprecieze.
    Voi romanii atata stiti sa faceti, asteptati sa va mareasca cineva salarile. Jalnic.
    Nici nu ma mira ca tara este condusa de hoti si analfabeti cand peste 90% din populatie este exact la fel.
    Mai aveti pretentii la cicilizatie…mars la cotet sub om ce esti!

    • Poate ca da, poate ca nu, poate ca trebuia sa te abtii, dar poate ca esti prea batut de soarta ca s-o faci. Poate.

  3. Niste poezii astea cu procentele!
    Inflației!
    Cea calculată de INS este o minciuna!
    Inflația reală a peste 10% an/an!
    Cosul de produse folosit de INS ca sa determine nu stiu ce indici, nu stiu ce rate de crestere/ descreștere a o aberatie!
    Vedeti pretul la pompa la benzină luna de luna!
    Sau la Hipermarket !

  4. PEEEEESEEEEEDEEEEE!!!!!! #REZIST

  5. de acord
    asa este