G4Media.ro

Eurostat: România, cel mai scăzut procent de cetăţeni din UE care obţin…

sursa foto: Pexels

Eurostat: România, cel mai scăzut procent de cetăţeni din UE care obţin informaţii de pe site-urile autorităţilor publice

Aproximativ 47% din cetăţenii Uniunii Europene, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, au obţinut anul trecut informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, o creştere semnificativă faţă de 2008 (plus 33%), iar cel mai scăzut procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii s-a înregistrat în România (10%), arată datele publicate sâmbătă de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

Conform Eurostat, oamenii folosesc tot mai mult internetul pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai populară utilizarea guvernării electronice (e-guvernare) deoarece permite cetăţenilor să obţină informaţii în orice moment sau să rezolve de la distanţă problemele administrative.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creştere a procentului de persoane care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii s-a înregistrat la categoria 25-34 de ani (59%) şi la cei de 35-44 ani (56%). Deşi este mai puţin probabil ca vârstnicii să obţină informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, peste un sfert (26%) dintre cetăţenii Uniunii Europene cu vârsta între 65 şi 74 de ani au folosit aceste site-uri guvernamentale în 2020.

Dezvoltarea guvernării electronice şi disponibilitatea informaţiilor online variază considerabil în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

În 2020, cel mai ridicat procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii publice s-a înregistrat în Danemarca (89%), Finlanda (85%), Olanda (81%) şi Suedia (79%), iar cel mai scăzut în România (10%), Italia şi Bulgaria (ambele cu 19%).

Datele Eurostat sunt publicate cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Datelor Deschise (Open Data Day).

Sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Oare de ce? NU ȘI PENTRU CĂ ACESTE „SITE”-URI, FĂCUTE DE BUGETARI, NU FUNCȚIONEAZĂ BINE, ORI DELOC, SUNT IRELEVANTE, INCOMPLETE, Ș.A.M.D.?

    În Occident or fi având site-uri făcute cum trebuie, de oameni pricepuți, care nu se blochează, conțin datele care trebuie să fie postate și sunt complete.

  2. S-au clasificat din 2016 pentru a proteja ilegalitatile.

  3. Daca informaţiile de pe site-urile autorităţilor publice nu au valoare juridica ce rost are sa iau ceva de care nu e nimeni raspunzator de acolo?
    Ma refer la un document de transparenta financiara nesemnat/neasumat sau unul incorect despre care Curtea de Conturi nu are nimic de comentat pentru ca oricum are multa treaba. Sau verificarea unei autorizatii. Doar instanta de judecata poate sa-ti ofere un raspuns valid din partea unei institutii.
    Sau, la privat, neseriozitatea in afacerile de tip franciza – unul face reclama agresiva ca uite ce frumos e totul iar ceilalti fac ce stiu ei ca se face la firul ierbii..

  4. Altfel cum s-ar mai ascunde mizeriile?!
    Așa, te obligă să faci petiții la care ori te ignoră, ori își declina competența, ori îți trimit un text de lege care nu-ți răspunde concret la întrebare, ori pur și simplu te mint senin!
    O țară de căcat, care nu se va face bine niciodată și care va rămâne pe ultimele 2 locuri în Europa ever.
    Cine poate să plece, să o facă, pentru că nu are ce regreta!

    • Aia de la IRDO au fost beton cu refuzul lor de a furniza niste informatii banale… si cati sunt ca ei… ma refer aici la
      institutiile cu persoanlitate juridica de interes public. Daca sunt de interes public vrem si noi sa stim grila lor de salarizare – poate vrem sa ne angajam si noi acolo.

    • Imi pregatesc deja bagajele, sper sa plec cat mai curand. E fara speranta aici.

  5. In Romania daca te adresezi SI in scris oricarei institutii publice Nu obtii nimic!
    Nici de pe site dar nici In Instanta!
    Nepăsarea Autoritatilor, Instantelor este la maxim!

    In temeiul Legii 544 m-am adresat unor instituții publice si am obținut Nimic.
    Desi puteam sa spun ca am obținut răspunsuri imbecile.
    1. Ministerul Transporturilor
    adrese si solicitări fara numar referitoare la o trecere peste calea ferată pe DN2B unde exista un Deranj mare la trecerea in siguranta a caii ferate.
    Aici sunt crime si accidente fara numar si nici după un an nu s-a reparat nimic.
    O mie de Directori, cinci mii de secretare si pasajul nereparat care produce accidente mereu.
    Urmare revenirii mele la adresa initiala s-au formulat câteva răspunsuri de Top Incompetență!

    2.Primaria Ploiesti situatie identica .
    I-am solicitat informatii privind orizontul de timp in care ar putea finaliza o pista de biciclete sau un trotuar pietonal care sa lege Ploiesti-ul de Parcul Bucov.
    Din rond Bucov la Parc Bucov.
    Cca 5 sau 6 km imposibil de parcurs in condiții de Siguranta rutieră mai ales ca s-a construit haotic si sunt demolări pe trotuar.
    Răspuns stupid si apoi alt raspuns stupid mai ales ca am solicitat expres si individualizat solicitarea.

    3.Acelasi lucru la Buzău unde pentru a traversa orasul de la Mizil la Brăila peste Podul Dragaicii este un film de groaza.
    Am exemplificat cu 3 cazuri recente.
    In nici unul nu am primit raspuns in Termenul legal.
    Totdeauna au raspuns pe langa subiect si uneori cu 30 de zile întârziere.
    Mai pot aduce in discuție indolența si nepasare a de la Consiliul Judetean Prahova sau Prefectura Buzău legat de informatii publice solicitate dar acelasi rezultat.

    Poate o modificare a Legii 544 privind informatiile publice ar putea sa ajute publicul la accesare informatii in timp real.
    Legea nu e respectată de Niciun fel pe Niciunde iar daca te adresezi Instanței nu ai Nicio şansă!
    Sa afli ceva!
    Mai mult Nu am vazut ca vreo instanta in Romania sa aplice amenzi Conducătorilor Instituției Publice chemată la judecata!
    Chiar daca solicita acest lucru!
    Desi am avut astfel de demersuri la Buzău sau Prahova.
    Despre comunicarea pe e-mail se poate spune ca nu exista intre reclamat si instanta!

    Cincluzionez spunand ca in Romania nu poti avea acces la date si informatii nici pe site nici in instanta daca vrei!
    Date reale sau informatii publice .
    Încercați sa găsiți pe site Primaria Ploiesti,Buzau declaratiile de avere actualizate!
    La tara la Nicio Primărie nu poți gasi date despre averea Primarilor&co.
    Popular furaciuni per mandat!