G4Media.ro

Eurostat: România, Malta şi Cipru alocă cel mai puţin pentru cercetare şi…

Foto: Pixabay.com

Eurostat: România, Malta şi Cipru alocă cel mai puţin pentru cercetare şi dezvoltare

Cheltuielile de cercetare şi dezvoltare în ţările din Uniunea Europeană, ca procent din PIB, s-au situat anul trecut la 2,19% (faţă de 2,18 în 2018 şi 1,97% în 2009), în timp ce România, Malta, Cipru, Letonia, Irlanda, Slovacia, Bulgaria şi Lituania au alocat sub 1% din PIB, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cercetarea şi dezvoltarea (R&D) reprezintă un motor cheie al inovării, iar cheltuielile pe acest segment şi procentul din PIB alocat sunt doi indicatori folosiţi pentru a monitoriza resursele alocate ştiinţei şi tehnologiei pe plan global.

În 2019, cele 27 de state membre UE au cheltuit peste 306 miliarde de euro cu cercetarea şi dezvoltarea. Faţă de alte economii importante, procentul din PIB alocat de UE este mai scăzut decât în Coreea de Sud (4,52% în 2018), Japonia (3,28% în 2018) şi SUA (2,82% în 2018), dar este la acelaşi nivel cu China (2,06% în 2018), mai ridicat decât în Marea Britanie (1,76%) şi mult mai ridicat decât în Rusia (1,03%) şi Turcia (1,03% în 2018).

Cele mai multe cheltuieli de cercetare şi dezvoltare s-au îndreptat către sectorul întreprinderilor şi ideilor de afaceri, reprezentând 66% din totalul R&D alocate în 2019, urmat de sectorul învăţământului superior (22%), sectorul guvernamental (11%) şi cel privat non-profit (1%).

În 2019, cel mai ridicat procent din PIB alocat cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare, de peste 3%, a fost în Suedia (3,39%), Austria (3,19%) şi Germania (3,17%). Aceste ţări sunt urmate de Danemarca (2,96%), Belgia (2,89%) şi Finlanda (2,79%), aproape de nivelul de 3% din PIB.

La polul opus, opt state membre au alocat sub 1% din PIB cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare România (0,48%), Malta (0,61%), Cipru (0,63%), Letonia (0,64%), Irlanda (0,78%), Slovacia (0,83%), Bulgaria (0,84%) şi Lituania (0,99%).

În ultimii zece ani, procentul din PIB alocat cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare a crescut în 19 state membre, cel mai semnificativ avans fiind în Belgia (de la 2% din PIB în 2009 la 2,89% în 2019, o creştere de 0,89 puncte procentuale (pp), Polonia (0,66 pp), Cehia (0,65 pp) şi Grecia (0,64 pp).

În schimb, procentul din PIB alocat cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare a scăzut în şase ţări membre, cel mai semnificativ declin fiind în Finlanda (minus 0,94 pp) şi Irlanda (minus 0,83 pp), şi a rămas stabil în Franţa şi Suedia.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Si Romania e o insula cu un stat corupt si ticalos in intregime. Deci suntem in rand cu lumea. Cu lumea de la coada Europei.

  2. Si probabil sunt si cei mai inculti … Bine, la noi nu-s asasinati procurori si jurnalisti ca-n Malta dar nu-i timpul pierdut … #CoruptiaUcide.

  3. Ca sa ai cercetare trebuie sa ai cercetatori (adevarati, nu dinozauri de-ai lui Ceasca, tocatori de fonduri) si teme de cercetare reale si importante. Cum noi n-avem de nici unele e mai bine asa, mai putini bani risipiti.

  4. pai numarul si obraznicia popilor BOR este invers proportional cu investitiile pentru cercetare. Impozitati BORul iar banii redirectionatii pentru stiinta si cercetare, macar in sec 21 biserica trebue sa lucreze pentru binele societatii dar nu pentru creditele luate de catre popi pentru mercedesuri S class

  5. Se vrea să fie așa … ca nu cumva ca inventatorii / antreprenorii să se ridice din middle, upper middle class și să-și reinvestească averile în proiecte anti-corupție care să vâneze hoții de bani publici care controlează România.

  6. Poate ca sunt putini banii la cercetare, dar de banii astia, Ciuca si Cremer au inventat polidinul buvabil, un extract de orz lichid. Personal, prefer extractul de ciresata sau visinata, dar pot sa inteleg ce e in capul baietilor de soia.

  7. Ce treaba are BOR cu cercetarea, „Dani”? In cercetare poate nu e fezabil momentan sa investim. Ce, crezi ca Ungaria sau Croatia investesc? In cercetare trebuie sa ai bani ca sa investesti. Noi avem nevoie de infrastructura, toate lucrurile pe rand.

  8. Lasa ca se fac biserici, se roaga popii si se rezolva toate. Pot sa duca bolnavii in biserici, nu la spitale, nu-i asa? Stiinta dauneaza grav popimii si populatiei inapoiate.

  9. Subgrupul care a primit o doza si jumatate de AstraZeneca nu contine nici un cobai mai batran de 55 de ani. Nu e de mirare ca a avut eficienta 90% la astia, si 70% la ceilalti cobai.

    Mai bine i-as da bani Deliei decat unui cercetator.

  10. Eterna pierdere de vreme cu discutii despre „cercetarea” romaneasca. 80% din cercetarea mondiala se face in SUA, 19% in Japonia si Europa de Vest, iar 1% in tot restul lumii. Iar noi ne tot imbatam cu apa rece ca putem conta si ca avem cu ce. Nici macar chibrituri nu producem singuri, avem sute de scoli cu toaleta in fundul curtii, comune fara canalizare, mergem cu 40 km/h pe ce a mai ramas din caile ferate, dar nu mai putem ca ne lipseste „cercetarea”. Ce sa-ti spun…